A profil elvileg marad

Kié lesz a Trafó?

  • - ngm -
  • 2011. december 6.

Színház

Tarlós István egy hónap múlva dönt a Trafó igazgatói kinevezésről. Két pályázat közül kell választania, a szakmai szervezeteket látványosan kihagyják az elbírálásból.

Bozsik Yvette is beadta péntekig a pályázatot a Trafó igazgatói posztjára – erősítette meg lapunk értesülését Szemán Bálint, a Bozsik Yvette Társulat művészeti menedzsere. A Fővárosi Önkormányzathoz december 2-ig kellett benyújtani a pályázati anyagokat, és a kiírás szerint a Trafót jövőbeni ügyvezető igazgatója 2012. július 1-jétől öt éven át irányíthatja. Szemán Bálint hozzátette: amennyiben megnyeri a pályázatot, Bozsik Yvette nem változtat majd a Trafó eddig kialakított profilján. „Azok a félelmek tehát, amelyek megfogalmazódtak az elmúlt hónapokban Bozsik Yvette személyével kapcsolatban, megalapozatlanok” – tette hozzá, leszögezve: a meghallgatásig nem akarnak a témában többet nyilatkozni. Utána viszont nyilvánosságra hozzák pályázati anyagukat.

 

A másik pályázó a Trafót 13 éven át vezető Szabó György, aki a távirati irodának tegnap elmondta, hogy elsősorban az eddigi munkát folytatná, saját pályázatát pedig nyilvánosságra hozza legkésőbb a meghallgatás után. Megjegyezte: Szőcs Gézától találkozót kért, amelyen a kulturális államtitkárral meg szeretné ismertetni a Trafót és az intézményben folyó munkát. Ez annyiban mindenképp érdekes, hogy a Trafó ügyében nem Szőcs dönt majd, igaz, az államtitkár tavasszal nagy vitát kiváltó nyilatkozatot tett arról, hogy a maga részéről Markó Ivánnak és Bozsik Yvette-nek adná a Trafót. A nyilatkozat kapcsán született nyílt levél miatt Markó Iván beperelte a szerzőt és az írást közlő Revizort a személyhez fűződő jogainak és a jó hírnév megsértése miatt, Bozsik Yvette pedig lapunknak fejtette ki véleményét az ügyről.

 

A pályázatokról harminc napon belül dönt a főpolgármester, aki álláspontját a szakmai bizottság véleményét meghallgatva alakíthatja ki. (Jóllehet, legutóbbi két alkalommal, azaz az Új Színház és a József Attila Színház esetében a szakmai bizottság ajánlása ellenében hozta meg döntését Tarlós István.) A szakmai bizottság ezúttal hétfős lesz: Réthelyi Miklós egy, a Városháza kettő, a minisztérium által felkért Színházművészeti Bizottság, Táncművészeti Bizottság és Zeneművészeti Bizottság pedig összesen négy főt delegál. Magyarra fordítva: a szakmai bizottságban a független szakmai szervezeteknek ezúttal nem osztanak lapot, annak minden tagját a közvetlen politikai felhatalmazás hozhatja véleményező szerepbe.

Figyelmébe ajánljuk