rés a présen

„Mindenki azt szeretné, ha elmúlna a téboly”

Vilmányi Benett színész
szerző
rés a présen
publikálva
2018/17. (04. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

rés a présen: Hogyan kerültél a Pesti Magyar Színházba mindjárt egy főszerepre?

Vilmányi Benett: Horváth Illés látott A játékosban (A Radnóti Színház előadása – a szerk.), és meghívott. Addig nem is ismertük egymást. Szervezte a Pesti Kitérő művészeti bulikat a Magyar Színházban, és az egyik ott vetített vizsgafilmben főszerepem volt. Merőben egyoldalú volt az ismeretségünk. Nem tudom igazán, miért éppen engem választott. Ez a színháznak olyan intim terepe, amelyről nem illik kérdezősködni. A rendező ösztönösen érez és gondol valamit, ez az ő dolga. Akkor is az ő dolga, ha rólam gondolja. A próbafolyamat alatt aztán úgyis sok mindenre fény derül, még ha nem is beszéljük meg. Színre, szagra, kémiára dőlnek el a dolgok.

rap: Szerinted miért vették elő húsz év után Lőrinczy Attila Balta a fejbe című darabját?

VB: Az van a városban most, ami ebben a színdarabban. Mindenki azt szeretné, ha elmúlna a téboly, ha béke lenne és nyugalom, hogy ne mondjam, szeretet, és közben szétölik egymást. Féltik a pénzüket, a hatalmukat, a befolyásukat, a jövőjüket, és közben mindenkit leszarnak, akihez érzelmileg kötődhetnének. A gyereküket, a szerelmüket, és esik szét minden. Közben meg rengeteget lehet röhögni, mert az egész annyira groteszk, amennyire pokoli.

rap: Milyen volt a próbafolyamat?

VB: Meg kellett dolgoznom a barátságukért. Zárkózott mufurc vagyok én is, mint a többi színész. Mindenki tele van félelemmel, megfelelési és bizonyítási kényszerrel, de ennek éppen az ellenkezőjét mutogatjuk egymásnak. Beletelik egy kis idő, amíg felengedünk. De a próbán egyszer csak már nem lehet kamuzni. Minden kiderül mindenkiről, és akkor el is kezdünk jóban lenni. A reggeltől estig tartó együtt szívás jót tesz a barátságoknak.

rap: Vannak rokon vonásaitok a főhős Ricsivel?

VB: Az apáinkkal való példásan bonyolult helyzetünkről sokáig tudnánk beszélgetni egymással. Neki ráadásul legalább konkrétan nehéz azzal, hogy az apja halott. Nekem meg jó bonyolultan nehéz az élő apámmal. Igen, szeretném, ha büszke lenne rám. Sokat jelentett, hogy az egyik első vizsgámban látott, és elégedett volt. Jó tudni.

rap: Mikor látható az előadás? Mi másban láthatunk még téged az idén?

VB: Április 20-án van a Balta a fejbe bemutatója, aztán játsszuk áprilisban, májusban, és szépen bekerül a repertoárba, remélem, sokáig tart majd. Ezután a Jurányiban kezdek egy kétszemélyes darabban, amelyben a barátnőmmel, László Lilivel játszunk majd együtt, ő egyébként az osztálytársam is. Két iskolás gyereket játszunk, akik belekerülnek a beszláni túszdrámába. Megtalálnak engem ezek a feladatok, úgy látszik. Nyáron lesz a premier.

rap: Jó háttér volt a terápiás szerep a további pályádhoz?

VB: Persze. Óriási szerencse, rengeteg tanulás és ismertség. A szakma hamarabb vesz észre, mint a nézők az utcán. A Terápia előtt sokszor elképzeltem, hogyan fogok viselkedni majd, ha megszólítanak. Na, hát pont az történik, mert már fel-felismergetnek az utcán is. Zavarban vagyok és sután mosolygok, amikor megköszönöm a vadidegenek gratulációit.

rap: Van kedvenc hősöd?

VB: Sztárjaim vannak, akikhez vonzódom. Csupa olyan alak, akik a színpadon vagy az életükben állandóan provokálják a környezetüket. Andy Kaufman vagy Sacha Baron Cohen. Aztán Balotelli, Bödőcs, Puzsér, Bartos Cs. István, aki amúgy sztár hajléktalan youtuber, vándorfilozófus. De mondhatnám Marilyn Mansont is. Közel állnak hozzám ezek a kihívó, önsorsrontó, önmagukra veszélyes karakterek. Elkaptak egy ritmust és önazonosak. Bírom.

szerző
rés a présen
publikálva
2018/17. (04. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...