Most elmaradt a csoda is – Székhelyi József (1946–2018)

szerző
László Ferenc
publikálva
2018. aug. 23., 10:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Őszintétlenség lenne, és alighanem hiba is, máshonnan kezdeni: ő volt Homer Simpson magyar hangja, és ő volt Kémeri doktor is. Hiszen ezek az alakítások idézik fel a legérzékletesebben Székhelyi József figurateremtő tehetségét – és a közszeretetet, amely évtizedeken át kísérte a színész útját.

Játszott természetesen veretes klasszikus szerepeket is, volt országgyűlési képviselőjelölt a Terézvárosban és színigazgató Szegeden. Székhelyi József majdnem minden volt pályafutása során, s játszott majdnem mindenhol: Kecskeméten és Sopronban, a Nemzetiben és a Madáchban, a Vidám Színpadon és Veresegyházán, no és persze a televízióban. Abban a régi királyi tévében, amely színházi közvetítések, tévéjátékok és szakmányban gyártott telepódium-kabarék révén teljes színésznemzedékeket tett a nézők meghitt ismerőseivé, sőt szinte családtagokká.

false

 

Fotó: MTI

Így történt ez a Színművészetit 1971-ben elvégző Székhelyi Józseffel is. Dadogó-hebegő, frenetikusan slemil figurái nélkül éveken-évtizedeken át elképzelhetetlen lett volna bármely vidám esti összeállítás, régről elővett bohózat. Vérbő komikus volt, a szemérmetlen játékkedvben és a nevettetés áldott öncélúságában Körmendi János, Márkus László vagy Haumann Péter egyenrangú partnere. Tökélyre vitte a bohózati zavartságot, a kínos elakadások és pánikszerű begyorsítások háromdimenziós emberábrázolását. A pampák bikája című Nóti-bohózatban mint félősen szerény főpincér rendre a haját megérintve indította parolára a kezét: a tenyérizzadást talán még sosem játszották el ötletesebben és hatásosabban.

S miközben Székhelyi maga volt a cingár slemilség, valamiképp a sosemvolt békebeli világ eleganciáját is elénk tudta idézni. Igaz, sosem bokacsattogtatós merevséggel, hanem inkább pestiesen, lazult kávéházi modorban. Ez tette őt alkalmas tánctanárrá (Én táncolnék veled), és persze mindenekelőtt ez a fesztelenül polgárias hitel adott értelmet az 1986-os Kémeri-sorozatnak is. Székhelyi ideális pesti link volt, zsirárdikalappal a fején vagy anélkül, zsúron és tetthelyen egyaránt helytállva.

Kémeri bohémes figurája elképzelhetetlen Székhelyi egyszerre érzelmes és szemtelenül konfidens, fürkésző tekintete nélkül. Homer Simpson viszont értelemszerűen csupán a hangját kaphatta a magyar színésztől. Túlbecsülhetetlen hozzáadott érték volt ez a hang: Homer dühös „doh”-i a magyar rajzfilmszinkron csúcsairól visszhangzottak. Beszédes tény, hogy amikor egy ízben, mindössze egyetlen epizód erejéig Csuja Imre ugrott be A Simpson család magyar hangjainak összeszokott csapatába, az ugyancsak hatalmas szinkronrutinú kolléga nem tudta pótolni Székhelyit.

Székhelyi József életének utolsó éve, a tüdőrákkal folytatott egyenlőtlen küzdelme a nyilvánosság előtt zajlott. A közszeretet, amelyet a mára rég megzápult emlékű politikai támadások sem tudtak érdemben apasztani, igazolta a privát szemérem végső felfüggesztését. A Kémeri utolsó epizódjának legutolsó jelenetében a Kémeri házvezetőnőjét és nyomozótársát alakító Tábori Nóra épp a doktor sírjától távozik, s mi látjuk, amint a temető kapujában ott ül Székhelyi József szakállas, vak koldusnak maszkírozva. Feltámadunk, mondta akkor a sorozat címszereplője, alighanem már a reménybeli folytatás felé kacsintva. A folytatás akkor elmaradt, ahogyan most elmaradt a csoda is.

 

szerző
László Ferenc
publikálva
2018. aug. 23., 10:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  rworse
  2018. augusztus 23., csütörtök 13:35
  A korrekt nekrológgal egy ponton vitatkoznék. Az őszintétlenség a Homer Simpsonnal való kezdés, merthogy a Simpson család nem számít sehova. A második bekezdés "Játszott természetesen veretes klasszikus szerepeket is..." kitétele tehát dehonesztáló, Székhelyi munkásságának alapja a színházi és filmszerepei - és persze a kabaré is. Egy utolsó előtti bekezdésbeli mondatot ért volna meg, hogy kiváló karakterszínészi produkciói és színházszervező tevékenysége mellett egyébként ő volt Homer magyar hangja is, amely szerepet szintén a hozzá illő magas színvonalon és utánozhatatlan hangvételben valósított meg.
 2. 2
  bétom
  2018. augusztus 23., csütörtök 14:55
  A legjobbjaink mennek el, köszönöm amit életében kaptunk tőle!
 3. 3
  tiszapolgári
  2018. augusztus 23., csütörtök 15:23
  1 rworse

  Igen, egyetértek.
  Annyit tennék hozzá, hogy vannak tévénézők, akik számára, furcsa vagy sem, semmit nem jelent Homer Simpson, én például egyetlen részt sem láttam, így azt sem tudtam, hogy Székhelyi szinkronizálta.
  Önkritikusan azt is el kell mondanom, hogy a Kémerin kívül egyetlen főszerepet vagy fontos alakítást sem tudnék mondani, amivel szerintem nemcsak magamról állítok ki műveletlenségi bizonyítványt, hanem talán az is kiviláglik belőle, hogy Székhelyi József nem tartozott a legnagyobb színészlegendáink közé. Miközben tök szimpatikus fazon volt, meleg, barna szemekkel, jellegzetes orgánummal.
  Nem tudom, hogy a betegsége az ő elhatározásából kapott-e ekkora nyilvánosságot, vannak hírességek, akik a legnagyobb csendben távoznak, nem tudom, melyik a jobb, pontosabban mindkettő borzalmas lehet.
 4. 4
  hakohen
  2018. augusztus 23., csütörtök 18:40
  .
  @ tiszapolgári:

  Ő maga döntött a betegsége nyilvánosságáról. Mivel nem szeretem az intimpistáskodást, egyébként én sem szereztem volna tudomást róla.

  Már beteg volt (utólag tudtam meg), amikor láttam a Belvárosi Színházban, az "Isten hozta, Mr. Green!" c. brodvébulvárban. Ragyogó volt, felejthetetlen ebben az azért mégiscsak igényes komédiában.

  Szerintem kiváló színész volt - noch dazu nagyon tudott verset is mondani, ami nem minden színészre jellemző. Lehet, hogy nem volt színészlegenda - bármit is jelentsen ez a közhely. De olyan ember volt, aki megérdemelte László Ferenc fenti nekrológját.
  .
 5. 5
  tiszapolgári
  2018. augusztus 23., csütörtök 19:13
  hakohen

  Köszönöm. És szerintem is bőven kiérdemelte, hogy a Narancs megemlékezzen róla.
 6. 6
  szegedi789
  2018. augusztus 23., csütörtök 19:36
  Dehonesztáló lenne? Szerintem általános jelenség, hogy ismert színészek neve összenő a széles körben ismert és szeretett karakterekkel. Így természetes. Lentebb pedig elég korrekt pályaívet kapunk a szerzőtől.

  Simpson-család a Monty Phyton utáni legfontosabb humoros sorozat, a vicces rajzfilmek ősforrása. Popkulturális nehézvad. Lehet fokozni. Hát csak a szinronja, istenkém ! Csuja tényleg nagyot bukott a beugrással. SZJ képes volt hozzá tenni a karakterhez, az én megítéséem szerint bőven túlszárnyalta az amerikai eredetit.

  És hát nemzedéki dolog is ez. Nincs mit vcsodálni rajta. Fiatalabb korosztályoknak , nekem is, a fent emlegetett tévéjátékok, kabaré jelenetek már szinte érthetetlen, emészthetetlen. Kihullt mögülük a korszellem, történelem, kulturális kontextus. És hála a köztévé archívumot kizsigerelő, lerabló műsorpolitikájának is, a felek nem közeledtek egymáshoz.

  Lehet aranykorozni, "ennyit meg annyit játsztamozni", de nekünk The Simpson a mérvadó. Bár így belegondolva, 2018-ban már ez is egy kicsit meghaladott. Mivel The Simpson is már inkább egy popkulturális ősmamut.
 7. 7
  szegedi789
  2018. augusztus 23., csütörtök 19:38
  Jav.: Monty Python, The Simpsons
 8. 8
  rworse
  2018. augusztus 24., péntek 01:34
  szegedi789

  Például a South Parkot hasonlíthatónak tartom például a Monty Pythonhoz. Ezek valamik. Van tartalmuk. Számítanak. A Simpson család nem valami. Nem hasonlítható. Nincs tartalma. Nem számít. Ezt próbáltam mondani - egy kicsit szándékosan sarkítva a Simpsonék kárára.
  Székhelyi ellenben sok olyasmit csinált, ami számít. Ami valami. Aminek van tartalma. És Székhelyinek ez a lényege.
  No persze, közben volt egy rendszerváltás, a kultúrában is. Mások az általad hivatkozott szeretett és ismert karakterek ma, mint a cucilizmusban voltak. Más karakterekkel nőttek össze akkor a színészek mint ma. Ez a változás jellemzően a valami-nemvalami, tartalom-nemtartalom, számít-nemszámít egyenesen való arrébbtolódásban érhető tetten - kivétel a kivétel, de a Simpsonék nem kivétel. Mellékes. Nem számít. Nem tartalom.
 9. 9
  rworse
  2018. augusztus 24., péntek 01:44
  szegedi789

  Értjük egymást, csak nem teljesen értünk egyet. És igen, ez részben nemzedéki kérdés - amiben éles cezúra a rendszerváltás.
 10. 10
  szegedi789
  2018. augusztus 24., péntek 12:27
  Ezt a "tartalmi" kategóriádat nem értem. South Park igen, The Simpsons nem ?
  Mi ???? (SP külön résszel tisztelgett a semminek????)
  Kicsit olyan tamásgáspármiklósfélemamindenszarhanyatlikótvar-f. tempót érzékelek. Bocs.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...