ZSIBONGÓ melléklet - rés a présen

Nagy fába vágtuk a fejszénket

Szomolányi Janina fesztiváliroda-vezető

  • rés a présen
  • 2018. április 22.

Színház

rés a présen: Március 30-án kezdődik a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A Müpa és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közös szervezésében a legkülönbözőbb műfajokban közel 40 helyszínen több mint 150 program várja a nézőket. Milyen tematika várható az idei fesztiválon? Milyen szempontok voltak a fontosak az összeállításában?

Szomolányi Janina: Ha nagyon röviden szeretném összegezni a fesztiválszervezőket motiváló szempontokat, világsztárok és legendás alkotók meghívása, pályakezdő fiatal tehetségek bemutatása, rendhagyó koprodukciók, továbbá izgalmas köztéri aktivitások megvalósítása a cél. Minden fesztiválon – állandó motívumként – tisztelgünk Liszt Ferenc alakja és életműve előtt. Ebben az évben – ráadásul pont nagypénteken – Liszt monumentális oratóriumával, a Szent Erzsébet legendájával nyitjuk a fesztivált, de számtalan kamarazenei koncerten is megjelennek a szerző művei. Az idei szezonban kiemelt szerepet kap a zongora. A hangszer nemzetközi és hazai kiválóságai követik egymást a fesztiválprogramban, köztük Danyiil Trifonov, Yefim Bronfman, Rudolf Buchbinder, Yuja Wang, Farkas Gábor és Martha Argerich is.

rap: Mik a kiemelkedő programok?

SZJ: Nincs fesztivál nagy karmesterek és nagy zenekarok nélkül, az idén Sir Roger Norrington és a Felvilágosodás Korának Zenekara különleges Mozart-esttel érkezik a Müpába. Első budapesti koncertjét Natalie Dessay a Zeneakadémián adja, de nagy izgalommal várjuk a Neue Oper Wien Bernstein-bemutatóját és a Company Wayne McGregor új előadását is. A jazz- és könnyűzene-rajongók számára is gazdag a kínálat. A teljesség igénye nélkül: Kurt Elling a Müpában, The Bad Plus a Budapest Jazz Clubban, a Balázs Elemér Group az Urániában és Lukács Miklós a Pesti Vigadóban koncertezik. A magyar könnyűzene ikonjai is megtalálhatók a fesztivál programján, Ákos kettős évfordulót ünnepel, DJ Bootsie az ütőhangszerek virtuózával, a Talambával lép fel a Várkert Bazárban.

rap: Van-e újdonság a fesztivál életében?

SZJ: Új programelemként indítjuk útjára a Zsabó Fesztivált, amelynek középpontjában a furulya, illetve a régmúlt és napjaink flamand zeneművészete áll. A programokon a régi zene olyan kíválóságai lépnek fel, mint Anneke Boeke, Lucie Horsch és a La Cetra d’Orfeo. Bár a karmesteri pálca nők számára sokáig elérhetetlen volt, mostanra egyre többen veszik kezükbe a zenei irányítást. A fesztivál programján mutatkozik be Budapesten korunk két meghatározó női karmestere, Mirga Graži­nytė-Tyla és Emmanuelle Haïm. Nem csak a fesztiválprogramokon készülünk újításokra, a fesztivált felvezető időszakra is tartogatunk meglepetéseket. Nagy fába vágtuk a fejszénket, tíz nappal fesztiválkezdés előtt, március 20-án jelenik a Budapesti Tavaszi Fesztivál történetének első magazinja.

rap: Melyek a jól bevált, hagyományőrző programpontok, amelyek biztosan népszerűek lesznek?

SZJ: Folytatjuk a tavaly útjára indított, a vi­lág­örökség részeként védett zenei és egyéb művészeti hagyományokat felvonultató PONT Fesztivált március 30. és április 1. között a Várkert Bazárban. Az Akvárium klubbal közös szervezésben indítottuk útjára az Akvárium Tavasz Terasz programját, ahol a hazai popélvonal, feltörekvő dalszerzők és egy világhírű külföldi dj, José Padilla adnak majd koncertet. Elmaradhatatlan része a tavaszi programkínálatnak a Promenád, ahol több száz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész vonul végig a város emblematikus utcáin és terein: az idén rendhagyó módon az esemény a fesztivál záróakkordja lesz.

rap: Miben rejlik a fesztivál turisztikai vonz­ereje?

SZJ: Egyrészt Budapest összetéveszthetetlen hangulatában, a város turisztikai és kulturális sokszínűségében, másrészt az időzítésben. A nemzetközi fesztiválszezon gyakorlatilag a Budapesti Tavaszi Fesztivállal kezdődik. Természetesen mindez nem elegendő, fontos stratégiai döntés volt a nemzetközi együttműködések megerősítése, így a fesztiválon ma már rengeteg olyan, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó produkció valósul meg, amely csak itt látható. Ez mind a budapestiek, mind az idelátogató külföldiek számára különleges élmény.

rap: Melyek a szívedhez legközelebb álló programok?

SZJ: Ez a legnehezebb kérdés, hiszen a szervezés során a fesztivál minden programja, az összes nehézséggel, vicces pillanattal a mindennapjaink részévé válik. 2004-ben Kovalik Balázs asszisztenseként kezdtem el fesztivál-pályafutásomat a Budapesti Fesztiválközpontban. Az első igazán nagy szervezési feladatom a Mozart-maraton volt, amelyet Balázs rendezett. Hatalmas kihívás és fantasztikus élmény volt. Talán minden művész, partner és produkció elnézi nekem, ha azt mondom, ebben az évben Kovalik Balázs Hasse-rendezését különösen várom a fesztiválon.

Figyelmébe ajánljuk