rés a présen

„Szeretném, ha egy sokkal szolidárisabb társadalomban élnénk”

Feuer Yvette színész, drámapedagógus

  • rés a présen
  • 2016. február 14.

Színház

rés a présen: Mikor és kikkel alapítottad a Bohócok a Láthatáron Csoportot?

Feuer Yvette: 2010-ben alakultunk, Manyasz Erika kolléganőmmel ketten voltunk alapítók, és kerestünk magunk mellé egy fiút, aki a kezdetekben pár évig Szegedi Tamás volt. Akkor jöttem meg Amerikából, ahol többször dolgoztam a Clowns Wi­­thout Borders nevű szervezettel, amelynek az a célja, hogy vidámságot vigyen katasztrófa sújtotta területeken élő gyerekek életébe. Voltunk a Katrina hurrikán után egy évvel New Orleans környékén, előtte 2004-ben pedig bejártuk az egész Balkánt. Több ezer gyereknek játszottunk. Mikor hazajöttem, világos volt, hogy elkezdek egy saját társulatot, amit részben ez a jellegű munka inspirált, részben az, hogy előtte történt itthon a cigányok elleni támadássorozat, ami nagyon megrázott, és azt éreztem, hogy valamit ezzel kapcsolatban tennem kell, hogy valamit adnom kell a magyarországi roma közösségnek, elsősorban a gyerekeknek.

rap: Kinek, minek köszönhető a társulat neve?

FY: Egyértelműen a Clowns Without Borders név inspirált. Nagyon szeretem a bohócműfajt, voltak nagy idoljaim fiatalkoromban: Nola Rae, Gardi Hutter. 1996–2001 közt pedig bohócdoktor voltam. Mivel először csak bohócelőadásokban gondolkodtam, ez a név nagyon passzolt ránk.

rap: Honnan érkeztél a csapatba?

FY: Színész voltam, itthon a Szkéné Színházban játszottam, majd alakulásakor két évig a Krétakörben, utána a Merlinben. 2001-ben az Egyesült Államokba mentem, ott szereztem színházi mesterdiplomát, és dolgoztam pár évig. Mikor hazajöttem, a Karaván Színházzal – akikkel a mai napig játsszuk a Show folytatódik című darabot – és a PanoDrámával kezdtem el dolgozni.

rap: Miről szól a ti színházatok, és milyen előadások vannak repertoáron?

FY: Szeretnénk, ha egy sokkal szolidárisabb társadalomban élnénk, ahol kevesebb a megbélyegzés és több az ismeret, és azt remélem, hogy ha ilyen témákkal találkoznak a fiatalok, akkor érzékenyebbé és figyelmesebbé válnak önmagukra és egymásra is. Az Irány Alaszka! című gyerekelőadásunkkal Beregdarócra és Tiszaszentmártonba megyünk január 18-án, az Űr-Zűr című másik gyerekelőadásunk a Thália Színházban van repertoáron, és január 17-én és 23-án lesz legközelebb. Edward Bond Ablak című ifjúsági darabját Bethlenfalvy Ádám rendezte, a mérgező környezetről szól meg egy széthulló családról. Ez január 16-án lesz Budapesten, a Jurányi Házban, és megyünk vele pécsi, gyáli középiskolákba is. A Mianyánk, aminek a családi titkok természete a témája, és Romankovics Edával ketten készítettük, ugyancsak középiskolákban lesz látható. A Kiállok érted című, a K.V. Társulattal közösen készített előadás január 24-én és 26-án lesz a Stúdió K-ban, valamint gyerekotthonokba megyünk vele. Ez az előadás a prostituálttá válás folyamatát, az áldozattá válást mutatja be. A Mátyás, a nem király című fórumszínházi előadásunkat, amelyben borsodi gyerekek játszanak, legközelebb tavasszal fogjuk játszani Borsodban.

rap: Terveztek bemutatót is?

FY: Áprilisban lesz egy új bemutatónk, Sóbálvány címmel. Ez egy osztálytermi előadás lesz felső tagozatosoknak a beilleszkedésről. Hajós Zsuzsa rendezi, koprodukcióban készül a Kerekasztal Színházi Nevelési Társasággal. Ősszel pedig lesz egy új gye­rek­előadásunk, amit Markó Róbert rendez majd, a címe pedig a Lottózó boszorkány lesz.

Figyelmébe ajánljuk