Snoblesse oblige

Színház - Program

  • snoblesse oblige
  • 2012. október 13.

Színház

"Hisz tudod, holnap is premier." (Sea Miller)

szeptember 14.

péntek

19.00 Csalódások

Gazdag férj- és feleségjelöltek, félreértések, nagy egymásra találások. Kisfaludy Károly utolsó befejezett és legsikeresebb vígjátéka, amelyet 1928-ban mutattak be Kassán. Most Valló Péter rendezi.

(Veszprémi PetőŢ Színház, Veszprém, Óváry Ferenc u. 2.)

19.30 Természetes fény, arctalan árny

Závada Pál felolvasóestje fényjátékkal a Kultúrfürdő-szezon utolsó napjaiban. Utána Závada Pál és a Szakértők koncertje.

(Öntödei Múzeum, Bp. II., Bem József u. 20.)

20.00 Default

Tavaly Torrent címmel készített előadást a MU Terminál táncosainak Jack Gallagher, a Bodies Anonymous társulat művészeti vezetője. Most visszatért az évadnyitóra.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

szeptember 15.

szombat

19.00 Scapin, a szemfényvesztő

Két fiatal keresi a boldogságot, rossz helyen. A világhírű román művész, Silviu Purcareterendezése Moliére drámája alapján, a Debreceni Csokonai Színház darabja a Vidéki Színházak Fesztiválján.

(Thália Színház, Bp. VI., Nagymező u. 22-24.)

szeptember 16.

vasárnap

14.00 Nyílt Nap a Nemzetiben

Találkozás a színházzal a színpadtól a legtitkosabb zugokig. A megtalált otthon címmel Kemény Judit meséje kicsiknek Bánfalvi Eszter és Szatory Dávid előadásában a Gobbi Hilda Színpadon. 14.30-tól az "budai Danubia Zenekar koncertje Erkel Ferenc, a 175 éves Nemzeti Színház első karmesterének tiszteletére a nagyszínpadon, majd nyílt próbák és születésnapi kerekasztal-beszélgetés, majd Ki mit tud? a vállalkozó kedvű nézőknek. 19.00-tól ízelítő a Mégis szép című Udvaros Dorottya-estből és jelmezpróba, villámrandi színészekkel, kulisszajárás meg büfé.

(Nemzeti Színház, Bp. IX., Bajor Gizi stny. 1.)

20.00 Színikritikusdíj-átadó

Tisztára, mint az Oscar-díjnál: a közönség együtt izgulhat az alkotókkal, miközben megismerkedhet a nominált előadásokkal, és az egész rendezvényen átívelő előadást is láthat Znamenák István rendezésében. A műsorvezető: Molnár Piroska és Kocsis Pál.

(Nagyszínpad, Nemzeti Színház, Bp. IX., Bajor Gizi stny. 1.)

szeptember 19.

szerda

20.00 City

A Bloom! Dance Collective budapesti és londoni székhelyű multikulturális kortárstánc-társulás a KortársTáncGenerációk Szemle programján.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

20.00 Száz ölelés

Szürreális látomás a lepke küzdelméről a halálos izzóval. Az Artus új bemutatóját Debreczeni Márton koreografálta és rendezte, a zenéjét Lukács Miklós szerezte. Szeptember 21-én és 22-én is látható.

(Artus Stúdió, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

szeptember 21.

péntek

20.00 Ahogy azt apám elképzeli

Egy új táncnyelv keresése Hód Adrienn legújabb koreográfiában. A Marco Torrice-szel és Molnár Csabával készített előadás a metafizikát és a pszichoszexualitást sem hagyja ki.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

szeptember 27.

csütörtök

19.30 A 2. váratlan szerelem

Amikor a szerelmi bánattól vezérelve már azt hiszed, sosem leszel szerelmes, aztán mégis, akkor letagadod, majd elszúrod. Körülbelül erről szól Marivaux darabja, amit Kováts Kriszta rendezett szünet nélküli zenés sóhajtozássá. Nagy-Kálózy Eszter, Széles László, Kálid Artúr, Cserna Antal, Sipos Vera, Kovács Ádám és Murányi Márta adják elő, a zenéjét Szirtes Edina Mókus szerezte, és a bemutató után még holnap is látható, illetve az évadban folyamatosan.

(Fuga, Bp. V., Petőfi Sándor u. 5.)

szeptember 28.

péntek

17.30 Gondozó Színház - nyitófesztivál

A háromnapos alternatív színházi eseménysorozat egy befogadó tér megnyitója is. A Dráma Szutra előadásával indul, majd a Trainingspot Hangállam című produkció, végül a Radikális Szabadidő Színháztól a Mizantróp lesz műsoron. Másnap az Apró Színház Hogyan mesélsz? Játsszunk! és az inárcsi Kb35 József Krisztina ügye című produkció, valamint a Teleszterion Színházi Műhely előadása jön. Vasárnap a Proton Produkció (Két jelzőlámpa van Pápán, tudtad?), Körmendi Kastélyszínház és a Villany Leó Társulat produkálja magát.

(Gondozó kert, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

19.00 Angyalok Amerikában

Különleges bemutató lesz, sőt: világpremier! Tony Kushner kortárs amerikai szerző két darabja egy estébe összesűrítve, Andrei Süerban rendezésében. Az első rész, a Közeleg az ezredforduló az amerikai nemzet faji, vallási, politikai és társadalmi problémáit vizsgálja a Reagan-kormány idején, s 1993-ban elnyerte a legjobb drámának járó Pulitzer-díjat. A második rész a Peresztrojka. A kíméletlen "fantasyt" Szálinger Balázs fordította és Kulka János, Stohl András, Tenki Réka, Szabó Kimmel Tamás, László Zsolt, valamint Udvaros Dorottya adja elő.

(Nemzeti Színház, Bp. IX., Bajor Gizi park 1.)

október 5.

péntek

19.00 Liliomfi

Társadalmi vígjáték, amelyben egy csélcsap vándorszínész meg egy komoly professzor lánya egymásba szeret. Szigligeti Ede műve alapján Mohácsi István írta, és akkor már lehet sejteni, hogy Mohácsi János rendezte.

(Örkény Színház, Bp. VII., Madách tér 2.)

19.00 Szép Heléna

Keresd a nőt, no meg a zeneszerzőt! Offenbach operettjét Göttinger Pál ülteti át a kaposvári ünnepnapokra. Kolonits Klárával a címszerepben másnap, aztán október 11-én és 12-én is látható.

(Csiky Gergely Színház, Kaposvár, Rákóczi tér)

20.00 Másolat/Utsushi

A japán avantgárd vívmánya a butoh. A tánc nélküli tánc műfajának sztárjai, a Sankai Juku társulat tizennégy éve járt utoljára hazánkban, de aki látta, biztosan nem feledte. Mostani bemutatójuk négy éve járja a világot, afféle best of, és koreográfusuk, Ushio Amagatsu harmincéves munkásságát mutatja be - másnap is.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)@ujnapi:október 6.

szombat

19.00 Csongor és Tünde

Beteljesedhet-e egy ember és egy tündérlány szerelme? Sikerülhet-e megtalálni egy földi élet alatt a boldogságot? Vörösmarty love storyja alapján keresi a válaszokat Tengely Gábor bábrendező, aki romantikus fantasybe ülteti a történetet.

(Gobbi Hilda Színpad, Nemzeti Színház, Bp. IX., Bajor Gizi park 1.)

19.30 Asszony a fronton

"Nyomorult és kétségbeesett volt. 'Átmentek rajta az oroszok' - mondta az anyja. - Nem értettem meg. - 'Biciklivel?' - kérdeztem. Az asszony dühös lett: 'Maga bolond? Nem tudja, mit csinálnak a nőkkel?'" Polcz Alaine megrázó regénye alapján Dicső Dániel rendezett monodrámát, amelyet Bencze Ilona ad elő. Október 12-én és 19-én is.

(Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, Bp. V., Szervita tér 5.)

október 11.

csütörtök

19.00 Vasárnap 16:48

Egy váltóőr gondatlanságból elkövetett tömegmészárlása. Moráljáték, lelkiismereti dráma, ha úgy tetszik, pszichothriller a felelősségről, a bűntudatról és a feloldozásról. Ödön von Horváth A végítélet napja című művét átdolgozta Faragó Zsuzsa, rendezte Forgács Péter.

(Bárka Színház, Bp. VIII., Üllői út 82.)

október 12.

péntek

11.00 Illemtan gyerekeknek

Mint Karinthy a Micimackót, Mosonyi Aliz úgy fordította le és tette népszerűvé a 20. század elején készült francia illemtant, hogy azon felnőtt és gyerek is nagyokat tud nevetni. Legalábbis azon, ahogy Kamilla-Karamella és Fogas bohóc ezt most bemutatja. Hajdu Ágnes és Ambrus Asma a játékmesterek, a zongoránál pedig Darvas Kristóf.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

19.00 Heldenplatz

Családi történet az antiszemitizmusról, fasizmusról, társadalmi felelősségről Thomas Bernhard 1988-as, az Anschluss ötvenedik évfordulójára írt Hősök tere című darabjából. Bagossy László rendezése.

(Kamra, Bp. V., Ferenciek tere 4.)

október 13.

szombat

19.00 Jóembert keresünk

Három isten szállást keres Michal Docekal rendezésében, Térey János és Kovács Kriszta fordításában, Eszenyi Enikő és Lukács Sándor főszereplésével, és még Brecht is hozzátett valamit.

(Vígszínház, Bp. XIII., Szt. István körút 14.)

október 14.

vasárnap

19.30 Egy elsurranó patkány

Agota Kristof színdarabja jó lehetőséget nyújt a műfajok - irodalom, színház, tánc - közötti átjárásra. Ki rendezhetné, koreografálhatná és díszlettervezhetné hát e friss-ropogós darabot izgalmasabban, mint a hely egyik szelleme, Gergye Krisztián, aki társaival együtt már egy kőszegi bemutatóval tisztelgett az emlékeiben magyar írónő munkássága előtt, halálának első évfordulóján? Az előadásban Bódis Kriszta, Térey János és Scipiades Erzsébet szövegei is elhangoznak.

(Nemzeti Színház, Bp. IX., Bajor Gizi park 1.)

október 17.

szerda

14.30 Bumba

Az ősi afrikai kultúra, a Száhel-övezet mondavilága, a ritmus és a tánc megihlette Mogyoró Kornél zeneszerzőt és Tóth Miklós rendezőt. A mesejáték másnap és október 24-én is látható.

(Jászai Mari Színház, Tatabánya, Népház u. 5.)

november 10.

szombat

19.00 A harmadik hullám

Jones történelemtanár kéthetesre tervezett kísérletbe kezdett, bizonyítandó, hogy milyen roppant is tud lenni a közösség összetartó ereje, mindezért létrehozott egy diktatúrán alapuló közösséget az osztályában, amelynek a Harmadik Hullám nevet adta. A próba meszszire vezetett. Az attól inspirált bemutatón Vidovszky György rendezésében színpadra állított darabot a valós kísérletből készült tanulmány alapján Tasnádi István írta.

(Bárka Színház, Bp. VIII., Üllői út 82.)

november 16.

péntek

19.00 Farsang

Bukarest vagy Budapest? Szerelmi ötszög a román Ion Luca Caragiale 1955-ben írt darabjából, Bodor Ádám fordításában, Gothár Péter rendezésében, szenzációs szereposztással.

(Katona József Színház, Bp. V., Petőfi S. u. 6.)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.