chili & vanilia - Cailles en sarcophage

  • .
  • 2009. szeptember 17.

Trafik

A Babette lakomája az egyik legjobb evős film. Dán, nem kimondottan dinamikus, ezzel együtt nemcsak esős, őszi estéken kellemes.
Babette Párizsból menekülve a skandináv országban köt ki, ahol egy puritán, fegyelmezett női testvérpár befogadja, és házvezetőnőként szállást biztosít számára. Babette Párizsban elegáns étteremben francia ínyencfogásokat főzött, házvezetőnőként azonban 14 éven át kenyérlevest és sózott lepényhalat készít a fegyelmezett lutheránus közösségnek. Hirtelen nagy összeget nyer a francia lottón, amelyet - hálája jeléül, hogy befogadták - arra fordít, hogy a nővérek és a közösség számára egy igazi francia ínyencmenüt főz. Hát ezért a nagyjelenetért érdemes megnézni a filmet - akár többször is. Élő teknősbéka a leveshez, amely 5 napig fő, kaviár, blini, Dom Perignon pezsgő, fürjek, gyümölcsök, karamell, rumbaba, sherry, gőzölgő rézüstök, gyönyörű főzős jelenetek. Az egyik csúcspont a főétel: cailles en sarcophage, vagyis leveles tésztába burkolt fürj, amely valaha Babette leghíresebb étele volt, egész Párizs beszélt róla. A fürjet Périgord módra készíti - libamájjal, szarvasgombával. Ez a bizonyos étel és a film egész menüje a valóságban is megihlette a gasztronómia világát. Az alábbi receptnek az eredetihez nem sok köze van - az ihleten kívül. Mondhatni, a traktoros változat. De finom.

Tésztafészekben tálalt portóis csirke gombával és csirkemájjal

Hozzávalók (2 személyre)

20 dkg mélyhűtött leveles tészta,

felengedve

30 dkg csirkemell, falatnyi darabokra

vágva

15 dkg sampinyongomba, negyedelve

15 dkg csirkemáj

5 dkg bacon, kockázva

2-3. ek. olaj, 2 ek. vaj

só, bors

2-3 ek. liszt

Mártás:

2,5 dl portói

2,5 dl húsleves

fél vöröshagyma, aprítva

2 gerezd fokhagyma, aprítva

2 ág friss kakukkfű, 2 babérlevél

1 ek. cukor

2 dkg vaj

A tésztafészekhez előmelegítjük a sütőt 200 ·C-ra. A felengedett leveles tésztából két 9 cm átmérőjű kört vágunk. A szélüktől 1-2 cm-rel beljebb óvatosan egy másik kört metszünk úgy, hogy ne vágjuk át az alját. A tészta úgy fog felemelkedni, hogy a kivágott közepét ki lehet venni, ez lesz az üreg. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. A felaprított hagymát és fokhagymát olajon üvegesre pirítjuk, felöntjük a portóival és a húslevessel, beletesszük a babérlevelet, kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, pici cukrot teszünk hozzá. Közepes lángon főzzük 10 percig, majd magas lángon beforraljuk, kb. a felére. Átszűrjük, majd a legvégén hozzáadjuk a vajat. A gombát olívaolajon szintén megpirítjuk, vigyázunk, hogy ne főjön túl. A felkockázott bacont zsírjára pirítjuk. A csirkedarabokat és a májat külön-külön pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a hozzávalókat, és ráöntjük a mártást.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk