chili & vanilia - Levendula: nem csak Provence

  • .
  • 2008. június 19.

Trafik

Sokáig meg voltam győződve, hogy a levendula használata csak gasztronómiai divathullám, kizárt, hogy bárki is komolyan gondolja, hogy a provence-i lila mezők és a dédi ruhásszekrényének illata valóban finom az ételekben is. Egészen addig, amíg el nem készítettem ezt a levendulás-fehér csokoládés fagylaltot.
A receptet egy New York-i szakácsiskola oktatója ihlette, egy olyan órán, ami az adott évszak alapanyagaival foglalkozott. Nyár volt, s a híres Union Square-i őstermelői piacon többek között egy csokor friss, illatos levendulát is felkaptunk. Kissé szkeptikusan álltam a feladat elé, amikor azonban megkóstoltam a fagylalt hűlő masszáját, tudtam, hogy baj és függőség lesz a vége. Minden előítéletem egy perc alatt elszállt. Azóta szívesen használom a levendulát. Mint az köztudott, leginkább édességekhez - krémekhez, dzsemekhez, desszertekhez - való. De nyugodtan kísérletezzenek sós fogásokkal is, kiváló vinaigrette-ben, pácokhoz, sültekhez, sőt halhoz is. Az egyetlen titka, hogy nem szabad túl sokat használni belőle, különben pacsuliízű lesz. Ha valaki olyan szerencsés, hogy hozzájut friss levendulavirághoz, az a legfinomabb, de a szárított is megteszi, vigyázat, csak a vegyszermentes, ehető virág jöhet szóba!

Mindenesetre szólok, június 21-én Tihanyi Levendulafesztivál! A tízhektárnyi levendulaültetvény egészen különleges látnivaló a Balaton partján, a virágzás idején nyílt túrákatis szerveznek rajta (vezetéssel).

Levendulás-fehér csokoládés házi fagylalt

Hozzávalók (kb. 7 dl fagylalthoz)

4 dl tejszín

2 dl cukrozott, sűrített tej

5 dkg fehér csokoládé, felaprítva

4 tk. szárított levendula (bio) vagy 4-5 szál friss virág

2 tojássárgája

csipetnyi só

A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forráspontig melegítjük. (Amikor pici buborékok kezdenek megjelenni a tetején, azonnal levesszük a tűzről.) Beletesszük a szárított (vagy friss) levendulát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk, hogy a masszát finoman átjárja a levendula aromája. Ekkor kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojások sárgáját. Leszűrjük az illatos tejszínes folyadékot, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük (nem fog pudingszerűen besűrűsödni, folyékony marad). Közben hozzáadjuk a felaprított fehér csokoládét, hogy felolvadjon. A masszát teljesen lehűtjük (érdemes előző este elkészíteni), végül fagylaltgépben elkészítjük. Ha nincs fagylaltgépünk, a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. Kb. óránként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk