chili & vanilia - Rózsaszíntől a zöldig: a gyümölcs, ami zöldség

  • .
  • 2008. május 8.

Trafik

Éljen a rebarbara! Nálunk kevéssé elterjedt, pedig még az sem kizárt, hogy ősmagyar gyümölccsel van dolgunk (botanikai értelemben zöldség, felhasználását tekintve inkább gyümölcs).

Éljen a rebarbara! Nálunk kevéssé elterjedt, pedig még az sem kizárt, hogy ősmagyar gyümölccsel van dolgunk (botanikai értelemben zöldség, felhasználását tekintve inkább gyümölcs). Bizonyos források szerint ugyanis a Volga mentén tömegével nőtt vadon, oda pedig a hunok hurcolhatták. Ám az egészen biztos, hogy Ázsiában őshonos. A kínai orvosok évezredek óta használják (elsősorban tisztító hatása miatt). Az egyik kínai császárt például a rebarbara gyógyította meg, miután az ajándékba kapott négy gyönyörű nőtől valamilyen nyavalyát kapott ajándékba. Marco Polo is gyakran emlegeti beszámolóiban. Még ennek az orvosi rebarbarának is hosszú idejébe telt elfáradni Európáig, és csak jóval később, a 17-18. században jelent meg élelmiszerként, először nagy valószínűség szerint sütemények töltelékeként. Típusától függően színe a sötét rózsaszínűtől a zöldig ér, nálunk inkább a zöld terem. Ha édességnek szánjuk, és mutatósabbá szeretnénk varázsolni, eperrel együtt készítsük, hisz átveszi a színét.

Tejfölösen, sóskához hasonló mártásként, pitékben, dzsemként, kompótként a legfinomabb, de savanyúsága miatt sültekhez is passzol. Van benne valami régimódi, nosztalgikus, falusi sárgabarackbefőtteket, almakompótokat juttat eszembe. A rebarbarakompót kiváló, vaníliával meg egyenesen különleges. Nálunk persze utána kell járni, a piacokon is csak elvétve bukkan fel.

Vaníliás rebarbarakompót

Hozzávalók (4 személyre)

1 kg rebarbara (tisztítva 80 dkg)

20 dkg kristálycukor (a cukor mennyisége a rebarbara savanyúságától függ)

fél közepes méretű citrom leve

1 vaníliarúd

opcionális: tálaláshoz tejszín vagy mascarpone

A rebarbarát megmossuk, két végét levágjuk. Kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. (A külső, szálas "héját" le lehetne hámozni, de azzal együtt valamivel könnyebben megtartja a formáját. Egy nagyon tiszta lábasba 4 dl vizet teszünk, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Éles késsel kettéhasítjuk a vaníliát, kikaparjuk a magját, ezt is hozzáadjuk. Összeforraljuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon, majd néhány percig főzzük, amíg kissé szirupossá válik. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt rebarbarát, majd fedő alatt, alacsony hőn, kb. 5-10 percig főzzük, amíg a rebarbara megpuhul, de nem fő szét teljesen (figyelni kell, ez nagyon hamar megtörténhet). Kihűtjük. Szobahőmérsékleten tálaljuk, lazán felvert tejszínhabbal, kikevert mascarponéval, esetleg vaníliafagylalttal. Ugyanezekkel a hozzávalókkal finom dzsemet is készíthetünk, akkor természetesen növelni kell a hozzáadott cukor mennyiségét és a főzési időt.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk