chili & vanilia - Saláta

  • .
  • 2008. június 5.

Trafik

Galambbegy, jégsaláta, rukkola, endívia, lollo rosso, frisée, cikória - és még sorolhatjuk a szép neveket. A hagyományos - fapados - fejes saláta kezd kimenni a divatból, de valljuk be, a már nálunk is könnyen beszerezhető különlegesebb társai árnyékában nem túl sok eséllyel indul a versenyben.
Állagban, ropogósságban, ízben bármelyik übereli. Tojásos galuska mellett talán még tündökölhet, egyébként már nemigen. A legdivatosabb levélféle egyértelműen a rukkola, nem csoda, borsos-diós íze kiválóan harmonizál a legegyszerűbb kiegészítőkkel is (kertben egyébként vidáman megterem). A jégsaláta nem túl jellegzetes ízű, óriási előnye viszont, hogy remekül ropog, és nem fonnyad. Az endíviafélék többnyire kesernyés ízük miatt osztják meg a közönséget, ezek közül gyakori az ágas-bogas frisée, amely pl. a híres lyoni saláta alkotóeleme (a kisütött szalonna, a buggyantott tojás és a pirított kenyérkocka mellett). De ide tartozik a fodros escariol, a bíborlila olasz radicchio, a belga cikória vagy a legszebb, a castelfranco, ami rózsaszínű cirmos sárga rózsára hasonlít. Kevésbé gyakori nálunk az egyik legfinomabb, a hosszúkás, ropogós levelű római, a klasszikus, autentikus Cézár-saláta alapja.

Az alábbi receptben a salátalevél központi szereplő ugyan, salátának azonban jóindulattal sem nevezhető. Aki magában nem rajong a zöld levelekért, próbálja ki "csomagolóanyagként". A technika és az ötlet nem új, az ázsiai - főleg a vietnami - konyha előszeretettel él vele.

Mogyorós csirke salátakehelyben

Hozzávalók (4 személyre)

40 dkg csirkemellfilé

1 csilipaprika

1 hagyma (vagy 2 salotta), finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

3-4 cm-es friss gyömbér, meghámozva, apróra

vágva

1 dl húsleves

6 ek. szójaszósz

1 tk. méz

opcionális: 1 tk. kínai ötfűszer-keverék

só, bors, olaj

egy fej jégsaláta, leveleire tépkedve

egy marék pirított, sótlan mogyoró

A csirkemellet 2 ek. olajjal az aprítógépbe tesszük és felaprítjuk (esetleg darálhatjuk is). Vastag falú serpenyőben vagy wokban közepes lángon 2-3 ek. olajat forrósítunk, beledobjuk a finomra aprított fokhagymát, gyömbért és csilit, átpirítjuk. Hozzáadjuk a darált csirkehúst, magas lángon sütjük, fakanállal folyamatosan kevergetve, hogy minél kisebb darabokra essen szét, kissé megkapatjuk. Ráöntjük a húslevest és a mézzel elkevert szójaszószt, pár percig főzzük, hogy a csirke megpuhuljon. Hozzáadjuk a mogyorót. A salátát leveleire szedjük, és erre adagoljuk a húst. Batyut vagy tekercset is hajtogathatunk belőle, vagy csak "tányérként" használjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk