chili & vanilia - Tőzsdekrach és adóhivatal ellen

  • .
  • 2008. március 6.

Trafik

"Alapvető jelentőségű táplálék, részint a szegény mexikóiak, részint az egészségmániás és gazdag európaiak fogyasztják; állítólag csökkenti a koleszterinszintet, regenerálja az érfalakat, elmulasztja a szürkehályogot, a lúdtalpat és az impotenciát, továbbá a tőzsdekrach, az autóbaleset és az adóhivatal ellen is védelmet nyújt" - írja Váncsa István a híres mexikói avokádókrémről, vagyis a guacamoléról.

"Alapvető jelentőségű táplálék, részint a szegény mexikóiak, részint az egészségmániás és gazdag európaiak fogyasztják; állítólag csökkenti a koleszterinszintet, regenerálja az érfalakat, elmulasztja a szürkehályogot, a lúdtalpat és az impotenciát, továbbá a tőzsdekrach, az autóbaleset és az adóhivatal ellen is védelmet nyújt" - írja Váncsa István a híres mexikói avokádókrémről, vagyis a guacamoléról. Az avokádó néhány éve még bizonyosan az egzotikus alapanyagok közé tartozott. Ismertségét és felhasználási gyakoriságát tekintve manapság sem feltétlenül emlegethető egy lapon a paradicsommal; azért szép lassan talán elkezdhetünk kísérletezgetni vele, hiszen már mindenütt kapható.

Legismertebb és leggyakoribb megjelenési formája mindenképpen a mondott püré, amibe az összenyomkodott avokádón kívül alig kerül egyéb hozzávaló; az lehet apróra vágott hagyma, fokhagyma, picire kockázott paradicsom, zöldcitromlé, korianderzöld - ahány ház, annyi vélemény a kötelező vagy tilos összetevőkről. Az avokádó maga két rossz tulajdonsággal rendelkezik: nemigen lehet spontán használni, mivel a legritkábban sikerül pont megfelelő érettségi fokon hozzájutni. Másrészt "az alultápláltak csodaszere", ami elég szörnyen hangzik. Ezektől eltekintve csak kiváló tulajdonságokról tudok beszámolni: rengeteg vitamint tartalmaz, jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, csökkenti a koleszterinszintet, tehát fogyasztása magas szénhidrát- és zsírtartalma ellenére is ajánlott. Beszerzésénél azonban gondosan kell eljárni. Figyelni kell, hogy lehetőleg teljesen érett, puha, krémes legyen, különben teljesen élvezhetetlen (ha kőkemény, papírzacskóban egy banán társaságában egy-két nap alatt megpuhul). Mivel nagyon hamar bebarnul, nem lehet előre elkészíteni, csak az utolsó percben.

Mexikói avokádókrém: guacamole (2 adag)

1 érett, puha avokádó

kb. fél zöldcitrom vagy negyed citrom leve (ízléstől

függően)

1 közepes paradicsom, hámozva, kimagozva, apró

kockákra vágva

1 kis gerezd fokhagyma, lereszelve

egy kicsi salottahagyma (vagy egy negyed

lilahagyma) finomra aprítva

só, bors

A puha avokádót félbevágjuk, húsát villával összenyomkodjuk (aki a teljesen krémes állagot jobban szereti, aprítógépben pürésítheti). Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, a finomra aprított hagymát és a hámozott, magozott paradicsomot. Aki akarja, lágyíthatja egy kevés tejföllel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.