chili & vanilia - Vigyázat, babérlevél a desszertben!

  • .
  • 2008. július 31.

Trafik

"A babérlevél különb a kert minden más növényénél, mert nemcsak gyönyörű, de jövedelmező is. Egyaránt szolgál tisztes polgári dolgokat és orvoslást, mi több, egyaránt jó egészségesnek és betegnek, élőnek és halottnak...
így hát a bölcsőtől a sírig elkísér" - lelkesedett egy 17. századi botanikus (Fűszerenciklopédia, Glória Kiadó). Ha nem is ennyire drámai, de annál édesebb kontextusban szeretnék megemlékezni erről az akár banálisnak is vélhető fűszernövényről. Mindenről Fréderic Blondeel tehet. A flamand fiatalember a brüsszeli csokoládészcéna egyik legizgalmasabb méregkeverője. Feltörekvő ifjú, aki szállít már Japánba is, de minden hétvégén személyesen szolgálja ki vevőit a St. Catherine téri, kávézóval párosított csokoládéüzletében. Babérleveles bonbonja olyan élmény, amelyért egyrészt érdemes Brüsszelig menni, másrészt serkenti a fantáziát is.

A zöldfűszerek használata édességekben nem újdonság, de nem is könnyű dolog: kellő arányban teljessé, túlzásokba esve gyorsan közönségessé, sőt kellemetlenné tehetik azt, amihez felhasználjuk őket. El kell találni a mennyiséget, amikor a fűszer bukéja éppen csak annyira hasson, hogy valami titokzatos, érdekes ízt véljünk érezni, ne is lehessen elsőre kitalálni, vajon mi is az. Friss állapotában nehezen lehet hozzájutni a babérlevélhez, ha van rá módjuk, kóstolják meg - jellegzetes, virágos-édeskés, kissé csípős, fűszeres íze semmivel nem összetéveszthető. Friss híján persze a szárított is megteszi. Az alábbi desszerttel mindenesetre garantáltan babért aratnak.

Babérlevéllel illatosított panna cotta

őszibarackkal

Hozzávalók (4 kis adag)

1,5 dl tejszín

1,5 dl tej

2 ek. porcukor

csipet só

2 babérlevél

1 zselatinlap

2 illatos, érett őszibarack

méz, citromlé

A tejszínt és a tejet a porcukorral és a csipet sóval elkeverve lábasban forráspontig melegítjük. A babérlevelet darabokra morzsoljuk, és a tejszínhez adjuk. Fedővel letakarjuk, és 30 percre félretesszük, hogy a babérlevél aromája finoman átjárja a tejszínt. 20 perc elteltével egy tálban, hideg vízben beáztatjuk a zselatinlapot, kb. 10 percre. A folyadékot leszűrjük, a babérlevelet eltávolítjuk. Visszaöntjük a lábasba, és felmelegítjük. A zselatinlapot alaposan kinyomkodjuk, a tejszínhez adjuk, és kézi habverővel elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. Átszűrjük, elosztjuk négy pohárban. Legalább 4 órára (vagy egy egész éjszakára) hűtőbe helyezzük. Tálaláshoz az őszibarack vagy nektarin héját és magját eltávolítjuk (egy percre lobogó vízbe tesszük, majd meghámozzuk), felkockázzuk, összeforgatjuk kevés citromlével és nem túl erős ízű mézzel (mennyisége a gyümölcs édességétől függ) a panna cotta tetejére halmozzuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk