chili&vanília - A szultán kedvence

  • .
  • 2009. szeptember 24.

Trafik

Do–a Maria Eugenia Ignacia Augustina Palafox de Guzmán Portocarrero y Kirkpatrick, III. Napóleon felesége, rövidebben Eugénia császárnő véleményére gyakran számított az uralkodó fontos ügyekben.
Korabeli divatdiktátorként az ő nevéhez kapcsolódik pl. az abroncsos szoknya. Arról nem szól a fáma, hogy 1869-es isztambuli látogatásán mekkora szoknyát viselt, a háremlegenda szerint azonban neki szolgálták fel a hünkar begendi nevű ételt. A padlizsánkrémmel tálalt bárányragu állítólag annyira ízlett neki, hogy azonnal delegálta francia szakácsát, hogy tanulja el. Az Oszmán Birodalom 32. szultánja, Abdul-Aziz séfjének azonban esze ágában sem volt elárulni a titkot, és állítólag a következőt mondta recept helyett: egy udvari konyhafőnöknek nincs egyébre szüksége, mint a szívére, az orrára és szemére. Valahogy azért csak kiszivárgott a recept, és a klasszikus fogás ma is az egyik legnépszerűbb étel Törökországban. Eredetileg kimondottan nehéz, mivel a meleg padlizsánpüré besamelmártással és markáns sajttal készül. Én az előbbit elhagytam, egy-két apróságot pedig saját ízlésemre formáltam.

Hogy csak a szultán és Eugénia kedvence-e, vagy az Önöké is, döntsék el október 2-án, a Narancs születésnapi buliján, ahol nemcsak a hünkar begendi, hanem a Chili&Vanília is életre kel. A török paprika már úton van Isztambulból, a bárány helyett viszont marha lesz.

Török fűszeres marharagu padlizsánpürével

Hozzávalók (4-6 adag)

60 dkg marhalábszár, felkockázva

1 nagy hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 doboz sűrített paradicsom

1 evőkanál pirospaprika

1 teáskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

1 kávéskanál őrölt fahéj

kb. 3 dl leszűrt húsleves

só, bors, olaj

1 kg padlizsán

1 dl tejszín

5 dkg reszelt kemény juhsajt

A raguhoz fedő alatt, csipetnyi sóval meghintve üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, néhány másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott húst, átforgatjuk, hogy a fűszerek egyenletesen befedjék. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd a húslevest (vagy vizet). Lassú tűzön, kb. 1,5 óráig pároljuk, amíg megpuhul. A püréhez a padlizsánt 180 Celsius-fokos sütőben, kb. 50 perc alatt megsütjük. Meghámozzuk, húsát kikaparjuk és simára pürésítjük. Melegen hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt sajtot, kissé összemelegítjük. Sóval, borssal, leheletnyi szerecsendióval és citromlével ízesítjük. Az ételt frissen aprított petrezselyemzölddel és pitával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk