chili&vanília - Batáta, sütve

  • .
  • 2010. október 14.

Trafik

Az édesburgonya, alias batáta az egyik legjobb zöldség, kimondottan rá lehet szokni. Nem igazán elterjedt a magyar konyhában, nem csoda, hiszen trópusi zöldség lévén nemigen kedvez neki a hazai klíma.
Az Egyesült Államokban óriási népszerűségnek örvend, különösen ilyenkor, ősszel és télen: pl. a hagyományos hálaadás napi nagy pulykamenü elhagyhatatlan körete. Az Egyesült Államokon kívül Közép- és Dél-Amerika konyhájának egyik legfontosabb alapanyaga (innen származik), nem is beszélve a karibi konyháról, amely szinte nem is létezne nélküle. Ázsiába csak később került, de ma már ott is gyakran előfordul, számos receptben szerepel. Külsőre olyan, mint egy hosszúkás, nagyobb burgonya, húsa belül élénk narancssárga (bár létezik olyan fajta is, amely fehér). Az íze leginkább a sütőtökére hasonlít, de még finomabb. Szerintem sütve a legizgalmasabb, mert így koncentrálódik legjobban az íze. Pürének sem utolsó, sültekhez nagyon jól passzol. Számos édességet is készítenek belőle, cukorral, fahéjjal, gyömbérrel, tejszínnel - pl. édesburgonyás pitét, de ravioli töltelékeként is jól működik. Szerencsére még egészséges is, tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal (A-vitamin, Q10 koenzim), bizonyos tanulmányok egészségesség tekintetében messze a brokkoli és a spenót elé sorolják. Egy darab édesburgonyában több rostanyag van, mint egy tál zabpehelyben! Ha valaki először ismerkedik vele, szerintem úgy kóstolja meg, hogy egyben megsüti (220 fokon 30 perc), félbevágja, és kevés vajjal összetöri. Az alábbi meleg "saláta" akár köretnek is fogyasztható sültek (pl. pulyka) mellé.

Sült édesburgonya fokhagymával és feta sajttalHozzávalók (4 személyre)

2 közepes méretű édesburgonya (összesen 60 dkg)2 evőkanál olívaolaj4 ág friss kakukkfű 10-12 fokhagymagerezd egészben, héjastul4 salottahagyma (vagy két közepes vörös- vagy

lila hagyma)

10 dkg feta sajtsó, bors

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). Az édesburgonyát zöldséghámozóval meghámozzuk, és egyforma méretű kockákra szeleteljük. Összeforgatjuk két evőkanál olívaolajjal (pl. uzsonna-, fagyasztózacskóban vagy egy keverőtálban), majd alufóliával bélelt tepsire szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, rámorzsoljuk a friss kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket egészben, héjastul rádobjuk, a salottákat (vagy hagymákat) megpucoljuk, negyedekbe vágjuk, és szintén a zöldség köré tesszük. Kb. 15 percig sütjük, vagy amíg megpuhul, a hagyma kissé karamellizálódik, de a burgonya is még megtartja a formáját. Tálaláskor rámorzsoljuk a feta sajtot. Magában is kiváló, de sültek vagy párolt halak köreteként is remek.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk