chili&vanília - Föld és tenger

  • .
  • 2010. március 11.

Trafik

Számos, tengerrel rendelkező országban rendkívül nagy hagyománya van a szárazföldi és a tengeri alapanyagok kombinációjának. Eredetileg nyilván az adottságok szülték: egyszerűen a rendelkezésre álló hozzávalókból kellett minél változatosabb fogásokat kitalálni.
A spanyolok paellája az egyik legnyilvánvalóbb, a portugáloknál is gyakori, pl. a déli, algarvei régió egyik tipikus étele a carne de porco com amijoas, amelyben sertéshúst főznek vénuszkagylóval. A baszk konyhában is népszerű. (Ázsiában vagy Amerikában sem ismeretlen: a gyakran "kulináris giccsként" emlegetett Surf 'n'Turf-ben pl. bélszínt kombinálnak homárral. A fogásról sokan állítják, hogy nem igazán gasztronómiai megfontolásokból született, sokkal inkább egyszerűen az étlapokon szereplő két legdrágább fogás ötvözése volt a motiváció.) A csípős kolbász használata ennél sokkal egyszerűbb, és egyáltalán nem újszerű - rengeteg spanyol ételben előfordul. Garnélával és általában minden tengeri herkentyűvel kiváló: a rák édességéhez és állagához nagyon jól illik a csípős, fűszeres, ropogósra sütött kolbász. Ez lehet chorizo vagy akár jóféle magyar kolbász is. Tengerünk ugyan nincs, de az utóbbi években - elsősorban a csúcsgasztronómiában - itthon is egyre több séf él ezzel a műfajjal. Sokan kombinálnak libamájat füstölt halfélékkel, Bíró Lajos a fogassal borjúinat tálal, legutóbb pedig süllővel és malacfarokkal találkoztam ugyanazon a tányéron. Ennél az alábbi étel sokkal rusztikusabb - és nagyon finom.

Garnéla kolbásszal

Hozzávalók (2 adag)

10-12 nyers garnélarák, megtisztítva2 evőkanál olívaolaj 2-3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelvekb. 4 dkg (5-6 cm-nyi darab) jófajta csípős kolbász,

karikázva

2-3 evőkanál friss petrezselyem, finomra aprítvasó, bors, pirospaprika

A garnélát megtisztítjuk: hátát éles késsel óvatosan bemetsszük, bélcsatornáját kiemeljük, páncélját eltávolítjuk. A farkát rajta hagyjuk. Serpenyőben olívaolajon közepes lángon puhára pároljuk a felszeletelt fokhagymát (ne kapjon színt). A lángot erősebbre veszszük. Az edénybe tesszük a garnélákat, egyik oldalukon szép rózsaszínűre, pirosra sütjük. Amikor megfordítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és ezzel együtt sütjük tovább, hogy a másik oldal is rózsaszínű legyen. Átforgatjuk, hogy a kolbászból kisülő zsír mindenütt érje. Önthetünk hozzá egy lötty száraz sherryt is. Frissen őrölt borsot, kevés pirospaprikát és friss petrezselymet szórunk rá, azonnal tálaljuk. Bagettet, friss kenyeret kínálunk mellé. Lehetőség szerint nyers garnélát használjunk, mert ez sokkal ízesebb. Onnan lehet felismerni, hogy szürke színű (ami rózsaszín, az már előfőzött). Frissen lehet kapni a Nagycsarnok alagsorában lévő halasnál, vagy fagyasztottat ázsiai élelmiszereket áruló üzletekben.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk