chili&vanília - Güllac, chebakkia, csöröge

  • .
  • 2010. augusztus 19.

Trafik

Ramadán közepén járunk, a hívőknek napkeltétől napnyugtáig egyetlen falatot, korty folyadékot sem szabad fogyasztaniuk (tiltott a dohányzás és a szex is). Ilyenkor a gasztronómia is átlényegül, egy hónapig elsősorban a hagyományokon, illetve a funkcionalitáson alapul.
A szigorú böjt utáni étkezés alatt olyan fogásokra van szükség, amelyek nem sokkolják a kiéheztetett, kimerült szervezetet, ugyanakkor kellő energiát biztosítanak a folytatáshoz. Nagy vendégjárás követi az esti étkezéseket, nem csoda hát, hogy mindenütt fontos szerepet kapnak az aprósütemények, édességek. Számos változatot valóban csak ilyenkor készítenek. Isztambulban például az ún. güllac az ünnepi desszert: vékony - keményítőből, lisztből és vízből álló - lapokat öntöznek meg forró, cukros tejjel, a rétegek közé darált dió, a tetejére gránátalmamag kerül. Az egyik legrégibb és legfinomabb török desszert, ráadásul szirupos társaihoz képest kimondottan könnyű. Nem úgy, mint a marokkóiak híres édessége, a chebakkia - lágy, mandulalisztes tészta, s szalagonként, virágba formázva sütik ki olajban. Aztán már csak kilónyi méz és szezámmag kerül rá.

Ha a csörögefánkunkat leöntenénk jó sok mézes sziruppal és megszórnánk szezámmaggal, mi is ugyanide jutnánk. De porcukorral, lekvárral tálalva sem rossz.

Csörögefánk

Hozzávalók (4-6 adag)

25 dkg liszt

2 evőkanál porcukor

csipet só

2 tojás

5 dkg olvasztott vaj

2 evőkanál tejföl

2-3 evőkanál fehérbor

a sütéshez olaj

tetejére porcukor

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a csipet sót. A közepébe mélyedést formázunk, beleütjük a két tojást, és beleöntjük az olvasztott vajat. Összekeverjük, és alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a fehérbort is, hogy kellően lágy tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihentetni. Gyúródeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd derelyeszaggatóval vagy éles késsel kb. 4 cm széles csíkokat vágunk. A csíkok közepében vágást ejtünk, azon keresztül dugjuk át a tészta egyik csücskét. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, csipet tésztával tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelő hőmérsékletű-e. A csíkokat mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük a forró olajban. Tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral. Kínálhatunk mellé savanykás lekvárt is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk