chili&vanília - Habos, hideg: leche merenguada

  • .
  • 2010. július 22.

Trafik

Baszkföldön ritkán eszik az ember rosszat, legyen szó út menti kifőzdéről vagy világhírű, sokcsillagos étteremről (az utóbbiak egyébként igencsak számosak). Érdekes módon az édességek nem tartoznak az erősségeik közé.
Azért találtam itt is felejthetetleneket, mindkettőt jeges formában: egyik a kihagyhatatlan, grillezésre specializálódott Etxebarri étterem krémsajtos fagylaltja volt, amelyet txacoliból (baszk fiatal fehérbor) készült jégkása és hajszálvékony mandulás ostya egészített ki. A másik pedig egy ártatlan kis semmiség: az ún. leche merenguada (tojáshabos tej) nem baszk édesség, bár Bilbaóban találkoztam vele. Az egyik legfinomabb nyári frissítő, Spanyolországban mindenütt igen népszerű. A jégbe hűtött - citromhéjjal és fahéjjal illatosított - tejet szívószállal, hideg turmix-szerűen vagy fagyasztva, fagylaltként lehet kapni az utcákon. Én a kettő közötti átmenetet ajánlom, nyáron nem győzök eleget gyártani belőle, hőségben garantált kedvenc. A citromos-fahéjas ízesítés hagyományos, de nagyon finom naranccsal és kardamommal vagy gyömbérrel, netán levendulával ízesítve is.

Habos, citromos-fahéjas tejfagylalt

Hozzávalók (4-6 adag)

6 dl tej

4+4 dkg cukor

egy citrom héja, nagyobb darabokban

egy rúd egész fahéj

4 tojásfehérje habosítva

csipetnyi só

Meghámozzuk a citromot: zöldséghámozóval vagy éles késsel lefejtjük a héját, fehér rész lehetőleg ne maradjon rajta. A tejet forráspontig melegítjük a cukorral, csipetnyi sóval, a citromhéjjal és a fahéjjal. Teljesen lehűtjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük (előző este érdemes előkészíteni). A jéghideg tejből eltávolítjuk a fahéjat és a citromhéjat, majd lapos műanyag edénybe töltjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Kb. 2 óra múlva kivesszük, és egy villával jégszilánkokra, kásásra kapargatjuk. Ezt megismételjük még egyszer. A második alkalomnál a négy tojásfehérjét kemény habbá verjük, kb. a felverés felénél hozzáadjuk a második 4 dkg cukrot és egy csipetnyi sót. A tojásfehérje-habot a tejes jégkásába forgatjuk. A mélyhűtőben félig megfagyasztjuk, poharakban, őrölt fahéjjal megszórva tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk