chili&vanília - Így születnek a legendák

  • .
  • 2010. augusztus 12.

Trafik

Belátom, sokkal elegánsabb lett volna, ha az alábbi receptet a forró, száraz kánikula közepén adom közre. Ennél ugyanis a földkerekségen nem létezik hűsítőbb, frissítőbb leves.
Alább pedig azt is elárulom, honnan került néhány éve az összes hazai menő étterem étlapjára. Csak itt, csak most, csak Önöknek, következzen az exkluzív kovászosuborkaleves-sztori. Vegyünk egy szakmabeli, ínyenc étterembe járót, törzsvendég számos vendéglőben, ismerik, mint a rossz pénzt (néha kicsit tartanak is tőle, milyen újabb extra kéréssel áll elő). Nem árulom el az igazi nevét, nehogy magára ismerjen, nevezzük Csabának. Egyszer, pár évvel ezelőtt a hőségben a Balaton felé tartott éppen, de már az autóból felhívta kedvenc éttermét, és tájékoztatta őket, hogy azonnal hűtsenek be számára kovászos uborkát, mert arra vágyik - mégpedig kanalazható formában. Mire leért, már várta a jégbe hűtött új, közös találmány. A leves aztán alakult, ki ezt tett hozzá, ki azt, tálalták már kolbászchipsszel, füstölt fogassal, tejfölhabbal, a neves Michelin-csillagos francia séf pedig belemarkolt a dísznek kitett zöldfűszer-csokorba, és friss mentával, bazsalikommal és zsályával szórta meg, amikor megkóstoltatták vele. A magyaroknak ismerős nyári íz, a külföldieknek érdekes egzotikum, ha találkoznak vele étlapon, feltétlenül kóstolják meg. Vagy készítsék el otthon, főzni nem kell hozzá tudni.

A zöldségalaplé nem kötelező, sokan csak az uborka levével hígítják. Magam részéről szeretem egy picit lágyítani a savanyú összhatást, de ez ízlés dolga. Mint ahogy az is, mi mindennel díszítik, körítik. Tapasztalatom szerint kimondottan jót tesz neki, ha áll pár órát, az ízek így még jobban összeérnek.

Kovászosuborka-krémleves

Hozzávalók (2 adag)

4 nagyobb kovászos uborka, felkockázva

3 dl kovászosuborka-lé

3 dl leszűrt hideg zöldségleves

3 dl natúr joghurt

fél gerezd fokhagyma, lereszelve

kb. 3 dkg füstölt császárszalonna felkockázva

olívaolaj

A kovászos uborkát apróra kockázzuk, hozzáadjuk a levét, a hideg, leszűrt zöldséglevest, a lereszelt fokhagymát és a joghurtot. Nagy teljesítményű robotgéppel vagy botmixerrel simára turmixoljuk, szükség szerint átszűrjük. Néhány órára (esetleg egész éjszakára) behűtjük. A tetejére ropogós pörcöt szórunk, amelyhez serpenyőben kisütjük a felkockázott császárszalonnát. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. A levest jégbe hűtve, a szalonnával megszórva és némi jófajta olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Adhatunk hozzá fokhagymás pirítóskockákat is, vagy friss zöldfűszereket, amelyekkel ki-ki ízlése szerint gazdálkodhat.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk