chili&vanília - Menta, nyúl

  • .
  • 2011. augusztus 11.

Trafik

A menta frissítő illatát a többség még csak-csak kedveli, az ízét azonban sokan fogkrémmel, rágógumival asszociálják - bár ez bizonyos alkoholos koktélok esetében érdekes módon soha nem kifogás. Pedig számos fogás elképzelhetetlen menta nélkül, például az üdítő török-arab saláták vagy számos ázsiai étel.
Persze a menta ezekben többnyire nem főszereplő, hanem kiegészítő, amelytől az ízek harmonikussá válnak. Bizonyos országok gasztronómiai kultúrájában fontos szerephez jut, gondoljunk például a híres marokkói mentateára. Az autentikus változat a közhiedelemmel ellentétben nem mentából készül, hanem zöld teából, amelyet édesítenek, és csak fogyasztáskor ízesítenek friss mentalevéllel. Az arab teakultúra azonban külön fejezeteket érdemelne. Egyébként számos változata ismert, a konyhaművészet manapság szívesen kísérletezik különböző fajtáival, például a csokoládéízű mentával vagy a vietnami mentával, csak győzze követni az ember a mentatrendet. A következő receptben előkelő szerephez jut: a csicseriborsós nyulat egzotikummal és üdeséggel ruházza fel. A nyúlhús mostanság kezd visszatérni a konyhákba - némi utánajárással ugyan, de viszonylag könnyen beszerezhető.

Nyúlcomb mentás csicseriborsó-raguval

Hozzávalók (4 nagy adag)

4 nyúlcomb

só, bors

3 evőkanál kacsazsír

4 salottahagyma, finomra

aprítva

4 fokhagymagerezd, finomra

aprítva

4 nagy sárgarépa, felkockázva

1 zellergumó, felkockázva

3 evőkanál paradicsompüré

4 dl száraz fehérbor

1,2 leszűrt húsleves

2 babérlevél

2 ág friss kakukkfű

30 dkg előfőzött csicseriborsó

1 nagy csokor menta

A (szobahőmérsékletű) nyúlcombot alaposan leitatjuk konyhai papírtörlővel, mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk. Magas falú serpenyőben felolvasztjuk a kacsazsírt, majd a nyúlcombot mindkét oldalán kissé megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. Ugyanazon a zsiradékon üvegesre pirítjuk a finomra aprított salottát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és zellert. Néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Erős lángon felöntjük a fehérborral, és hagyjuk, hogy az teljesen elpárologjon. Ekkor az edénybe öntjük a leszűrt húslevest, hozzáadjuk a babérlevelet, fél csokor mentát és a kakukkfüvet. Beletesszük a nyúlcombokat és az előfőzött csicseriborsót, végül fedő alatt kb. 1-1,5 óráig főzzük, amíg teljesen megpuhulnak. Tálalás előtt belekeverjük a mentacsokor másik felét, amelyet finomra aprítunk. (Csicseriborsó előfőzése: a száraz borsót előző este kétszeres mennyiségű vízbe beáztatjuk. Másnap kb. 1,5 órán át főzzük, és ezután dolgozunk vele a recept szerint. Alternatívaként használhatunk konzerv csicseriborsót.)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk