chili&vanília - Schichimi togarashi

  • .
  • 2010. május 27.

Trafik

Saláta minden időben: félig télies, félig tavaszias, de eszméletlenül jó. Mindössze friss salátalevelekre locsolt, barnára pirított vaj és pár csepp ecet keverékéből készül.
A barnított vaj az egyik legjobb ízfokozó, nem találkoztam még senkivel, aki ne szeretné. (A saláta legyen szobahőmérsékletű, mert ha hideg, rádermed az olvasztott vaj.)

A zöldsaláta nálam kínai kel lett, és néhány szem felkarikázott főtt burgonya is került valahonnan. A barnított vaj készítése közben szállt meg az ihlet, hogy némi pirított szezámmag nem ártana ide, hangsúlyozandó a barna vaj mogyorós karakterét. Innen már csak egy ugrás volt a fűszerpolcomon hetek óta lapuló japán csilis fűszerkeverék: schichimi togarashi. Hét különböző alkotóelemből áll: őrölt csilipaprika, sansho bors (szecsuáni borshoz hasonlító japán fajta), fehér és fekete szezámmag, alga, szárított narancs- vagy mandarinhéj, gyömbér. Az összetétel változhat, lehet benne pl. mák, édesköménymag vagy kendermag, néha fokhagyma. A csípős csili a domináns, de a többi hozzávalótól pikáns és mély ízű. A barnított vajjal egészen biztosan nem tradicionális japán felhasználási mód, azonban remek. A fűszerkeverék néhány száz forintért, kis tégelyben kapható itthon, de házilag is könnyen elkészíthető. Hagyományosan levesekbe, rizs- és tésztaételekbe használják, de kiváló pl. sertéssült pácolásához (narancslével, barnacukorral) vagy sült édesburgonyán.

Saláta újburgonyával, barnított vajjal és csilivel

Hozzávalók (4 adag)

1 nagyobb fej kínai kel, leveleire tépkedve

3/4 kg újkrumpli, megfőzve, felkarikázva

10 dkg jobb vaj

2 evőkanál fehérborecet

só, bors

két evőkanál reszelt narancshéj

2 kávéskanál schichimi togarashi (opcionális)

A burgonyát sós vízben megfőzzük, felkarikázzuk. A kínai kelt leveleire szedjük, középső, vastag részét eltávolítjuk, a leveleket falatnyi darabokra tépkedjük. A kínai kel helyett római salátát, nagyon friss, zsenge fejes salátát vagy ha nagyon nincs más, jégsalátát használhatunk. Elkészítjük az öntetet: a vajat közepes lángon felolvasztjuk. Amikor felolvadt, erősebbre vesszük a lángot, és addig pirítjuk, amíg aranyszínű, diós illatú lesz, apró barna darabok jelennek meg benne. Ekkor hozzáadjuk a fehérborecetet (ezzel megállítjuk a főzési folyamatot és pikánssá tesszük). Vigyázat, az ecettől erősen felhabzik! Sózzuk, borsozzuk. Azonnal összeforgatjuk a salátalevelekkel és a krumplival. Friss narancshéjat reszelünk rá, majd kevés őrölt csiliporral (ideális esetben japán schichimi togarashi fűszerkeverékkel) hintjük meg.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk