étel, hordó - ARANYSZARVAS

  • .
  • 2011. február 3.

Trafik

Az ún. tabáni romantika veszélyes üzem.
Ha ugyanis Krúdy vagy Zórád Ernő az idegenvezetőnk - márpedig ki más lehetne? -, és az ő tehetségük aranyával mérjük ezt a valójában pokoli negyedet, nekünk lőttek. Elheveredünk a nosztalgia-díványon, "befelé lesünk", és talán meg is sértődünk, ha ébredéskor az éjjeli lámpagyújtogató kotorászik a belső zsebünkben - tárca után kutatva. De nincs ebben semmi meglepő: hiába tudjuk, hogy az 1930-as évek elején eldózerolt Tabánban a mocsok volt az úr, a terület elhelyezkedése annyira "központi", hogy csak jól jöhet ki belőle az, aki "hangulatos" városrészt képzel oda.

Ráadásul az a nem sok, ami megmaradt a régi Tabánból, tényleg a mesebeliség határán ácsorog. Közülük is leginkább az Attila út sarkán az Aranyszarvas-ház, ahol már vagy kétszáz éve megvetette lábát a vendéglátóipar, bár tudomásunk szerint patikaként is üzemelt. Ha kellő mennyiségű kosztümös filmet láttunk, arra kell gondolnunk, hogy Budapesten ez az épület lenne a legalkalmasabb fogadó/postakocsi-állomás díszletnek, úgyhogy egyáltalán nem lennénk meglepve, ha japán turisták helyett Zorróba vagy a Púposba botlanánk.

Csakhogy, ha vendéglátásról van szó, mindjárt gyanússá válik az efféle műemlék épület. Elég gyakran láttuk, hogy az ilyen helyeknek általában az "évszázados hagyomány" az egyetlen vonzereje, és kizárólag arra szolgál, hogy tájékozatlan turistákat kopasszon meg a kizárólag erre felkészített személyzet. Ám az Aranyszarvas nemcsak szabályt erősítő kivétel, hanem mindjárt a magasra tett léc megtestesülése. Adottságai miatt a sikerhez egy korrekt konyha is elég lenne, ám úgy látszik, gazdái a teljességgel mérik magukat. Igaz, nehezen áll rá a tollunk, hogy egy olyan elcsépelt szót, mint a "csúcsgasztronómia" leírjunk, de - persze a legnagyobb örömünkre - nem tehetünk mást. Az Aranyszarvas annyira kiemelkedik az átlagból, hogy az már zavarbaejtő. Már az előételként felszolgált sous-vide (vákuumozott) tojás szarvasgombával és csicseriborsókrémmel (1250 Ft) is igazi "élményanyag", de a folytatás tényleg mesebeli; eddig például aligha hittük volna el, hogy a babpüréleves marhapofával (1350 Ft) balerinakönnyedségű lehet. Csúcsteljesítmény a sütőtökpürével és burgonyával körített malacszűz (3550 Ft) meg a zsályás nyúlcomb is (3450 Ft), pedig másutt e fogásoknál legfeljebb a brassói aprópecsenye és a hortobágyi palacsinta lehet gyanúsabb. Úgyhogy hagyjuk is a "másuttozást", mert egy ilyen ebéd elköltése után egyszerűen illetlenség. Ha mindenáron kötözködni akarunk, legyen elég, hogy a szívünk szakadt azért a csodálatos trófeáért, amit az ismeretlen dekoratőr aranyra festett. Napunk bearanyozását inkább az ételek meg a kifogástalan felszolgálás jelentette.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.