étel, hordó - BUDDHA

  • .
  • 2010. május 27.

Trafik

Tudjuk, hogy a távol-keleti vallások rugalmasabbak a mieinknél, a Teréz körút thai látványkonyhás Buddhája láttán mégis blaszfemikus villámtréfa ugrik be: mi lenne - mondjuk Sanghajban -, ha valaki Jézus néven gulyásbárt alapí-tana? Csattanó nincs, mert valószínűleg nem lenne semmi, pontosabban a válasz ugyanaz lenne, mint nálunk: rendben. A Buddha úgy terül el a bulváron, mintha mindig ott lett volna, és ahogy az örökkévalókkal lenni szokott, meg nem tudnánk mondani, hogy hetekkel vagy évekkel ezelőtt nyílt.
Mindenesetre a környékbeli számos - főleg török - gyorsbüfétől eltérően az itteniek igyekeznek hangsúlyozni, hogy szó sincs rapid megoldásokról, az ablakban tüsténkedő fiú egészen másként dolgozik, mint a kebabhengert vagdosó kolléga két házzal arrébb. Ráadásul a "jelentősen" formatervezett terembelső és a hozzá passzoló bútorok láttán olyan érzésünk támad, hogy az enteriőr a tulaj praktikus gondolkodását testesíti meg: ha mégsem jönne be a wokos látványkonyha, másnap már valami újabb tutit, bajor kolbászparadicsomot, bécsi kávéházat vagy akár francia kikötői kocsmát is kiszolgálhat az "univerzális" miliő.

De úgy tűnik, egyébként sem tiszta profilú helyre érkeztünk. Az étlapra nemcsak különös nevű keleti falatok, de a reggeli tojásrántotta, szendvicsek és például a mexikói (cajún csirke) vagy az olasz konyha néhány jellegzetes darabja (pl. tagliatelle) is rákerült, sőt norvég lazacot (legalábbis ez a neve) és "Old England" steaket is kapni. Desszertet nem.

A sziámi vonalon maradnánk, ha már így alakult. A "thai" leves (690 Ft) semmi különös, lehetne mondjuk kissé sűrűbb, viszont a kókuszleves (760 Ft) forró remeklés. A levesben lévő sokaságból nem is a kókuszt, hanem a koriandert és a gombát emelnénk ki. Tényleg ennyit számítana 70 forint? Nagyjából vájdlingnyi mennyiséget kapunk, úgyhogy a szerényebbek már itt befejezhetik a vacsorát.

Jam Káj (1950 Ft) néven darált csirkét ígérnek csípősen, újhagymával, korianderrel, citromfűvel, mentával meg persze rizzsel, és azt leszámítva, hogy új- helyett lila hagymát tesznek rá bőséggel, tulajdonképpen nem csapnak be. Csakhogy épp a lila hagyma "súlya" miatt dől az egyensúly, ami jócskán betesz az élménynek. Citromfű, menta? Mintha találkoztunk volna velük. Talán darált hússal is. Az ázsiai csirkemell (2190 Ft) valamivel komolyabb dolognak tűnik. A hús általában ízletes, és bár a hagyma újra bőséggel árad, azért most érezni, hogy más is van a tányéron.

Szó volt már róla, hogy desszert nincs, mégis minden vendégnek jár némi édesség. Az egyébként nagyszerű felszolgáló három kémcsővel kínál meg minket is: a természetben garantáltan elő nem forduló zöld, fehér és rózsaszín folyadék van bennük. Így hát nem meglepő, hogy az ízük sem tűnik valóságosnak.

Figyelmébe ajánljuk