étel, hordó - CASSIS

  • .
  • 2010. november 4.

Trafik

Semmi kétség, az Arany János utcai metróállomás mögött - a Bazilika irányában - terül el a belváros szíve, ám errefelé is akadnak szépségtapaszért sóhajtozó foltok: ha például azt mondjuk, Vadász utca, egészen biztos, hogy nem fut össze a nyál az idegenvezető szájában. A Bank utca egy fokkal jobb (rémesebb), de a metróállomás környékén az is jellegtelen, mint a kórházi ágynemű.
Mindezt csak azért írjuk, mert hiába a számos közeli bedekkerillusztráció, errefelé nem legelésznek turistacsordák, s az olyan anakronizmusok sem okoznak meglepetést, mint a fürdőköpenyben kukát tologató ex(?)viceházmester, vagy az a négyütemű Wartburggal bíbelődő úrvezető, akinek még ún. autóstáska szorult a csuklójára. Ennek fényében (árnyában) nem mondhatunk mást, mint hogy a Cassisba legfeljebb beesni lehet. Kívülről csupán egy kirakat, elsőre fodrászkelléküzletnek nézzük, ahol csak nagykereskedőket szolgálnak ki, viszont odabent örömmel állapítjuk meg, hogy egy kifejezetten igényes, mi több, pazar - egyébként kisméretű, egyterű - intézménnyel van dolgunk. Csillárban különösen erős a beltér.

A választék szerény, ám izgalmas: mi sem természetesebb, hogy a névadóval - cassis gyümölcsleves taittinger parféval (990 Ft) - indítunk. Valóban "cassis", vagyis feketeribizke, ám annyira sűrű, hogy szódával szörpként is kínálhatnák. Ha nem lenne a mellékelt "pezsgő" édesség, bizony bajban lennénk. Még a sűrítmény hatása alatt vagyunk, amikor megjön a fokhagymás fűszervajon sütött ropogós békacomb grill zöldségekkel (2290 Ft). A lényegével maximálisan elégedettek lehetünk, ám itt a köret ront az összképen: a "grillezett zöldségek" épp olyanok, amilyeneket az alacsonyabb nívón megszokhattunk. Ellenben a vadlazacsteak tagliatellével, szárított paradicsommal (1980 Ft) már kifogástalan. Hogy az áldozat mennyire volt "vad" (vagyis nem tenyésztett), azt nem tudjuk megmondani, az viszont biztos, hogy mérföldekre van azoktól a félreértésektől, amiket másutt lazacsteakként kínálnak, a szárított paradicsomos tészta pedig tökéletes melléklet. Ugyanez áll a créme brulée-re (980 Ft) is, már ha a hozzáadott, cukorban cuppogó őszibaracktól eltekintünk.

A Cassis nem hibátlan, de reménykeltő vállalkozás, és ez - ismerjük be - mifelénk a kimagasló szinonimája.

Figyelmébe ajánljuk