étel, hordó - LIZARD

  • .
  • 2010. április 29.

Trafik

Minden beugrik Morrisontól a Jurassic Parkig, arra viszont álmunkban sem gondoltunk, hogy a gyíkoskodásnak földrajzi jelentése van: "Lizard szigetének a nevével 10 éves koromban találkoztam először, amikor bevetettem magam Cook kapitány, a híres utazó és felfedező kalandjainak olvasásába. Gyermekkori álmom volt, hogy egyszer majd én is felfedezem magamnak ezt a gyönyörű szigetet.
(...) Amikor először sétáltam a Ráday utcában, ami egy sziget a belváros zűrzavaros forgatagában, eszembe jutott álmaim szigete: Lizard. Elhatároztam, hogy elhozom Önöknek a hangulatát. Nem Ausztráliát és nem a színes gyíkokat..." - olvassuk az inkognitóban maradó tulaj magyarázatát, és bár abban, hogy "nem Ausztrália" és "nem színes gyíkok", minden okunk megvan az egyetértő bólogatásra, a Ráday utca "szigetségével" szemben viszont vannak fenntartásaink.

Talán az sem véletlen, hogy nekünk elsőre nem az ausztrál rokonítás jut az eszünkbe, az étlapon kengurufarok helyett mangalica carpaccio, grillezett emu helyett kakasleves, de kifogásunk sem a hely berendezésével, sem a kiszolgálással nem lehet: elegáns, ám csöppet sem hivalkodó bútorok és burkolatok, kedves, ám csöppet sem megjátszós alkalmazottak. Legfeljebb a somogyi vargányaleves (850 Ft) kimért, viszont csak jót mondhatunk róla. Kellő hőfokon, kellemes ízesítéssel, a gombák nem emlékeztetnek sem szivacsra, sem faágra, vagyis a hazai tisztes előnyhöz jut, de a vendég legnagyobb örömére. Szerencsére a folytatásra sem lehet panasz, a spagetti kifejlett zöldkagyló húsával és folyami rákkal (2450 Ft) nem fantázianév, a megtestesült valóság. A rendesen megfőzött tészta remek helyszín az alacsonyabb rendű állatvilágnak, ha mondanák, egy pillanatra talán el is hinnénk, hogy a kagylókat, rákocskákat csak néhány perce szállították a Ráday utcába, és akkor még éltek. Legszívesebben a tonhalsteakről (4650 Ft) is ezt gondolnánk, amit repülőhalikrával (ez olyan, mint a felpuhult igazgyöngy) és káposztás palacsintával, szójamártásban tálalnak. A steak csodálatos, a feltét nemkülönben, azonban a palacsinták inkább a kínai büfék tavaszi tekercsét juttatják eszünkbe, ami persze nem baj, csak hát a magasra tett léc... A csokoládés brulée eperfagylalttal (950 Ft) viszont már semmire sem emlékeztet, csupán boldogsággal tölt el.

Klassz hely lenne Budapest, ha a Lizard jelentené az átlagost.

Figyelmébe ajánljuk