étel, hordó - MAKK HETES

  • .
  • 2009. november 12.

Trafik

A póker idejét éljük, a magyar kártya egyre ritkábban kerül elő. A huszonegy blackjackké alakult, a makaóról már gyanús eredetű híradástechnikai portéka sem ugrik be, és ki emlékszik a feuer szabályaira? Pár éve snapszerbajnokságon vettünk részt Kőbánya keleti végében, de lefogadnánk, hogy most már ott sem csak a nőnapi zenés rendezvényt hirdetik Korda György arcképével.

Azonban még nem veszett el minden. Ahogy a tök disznóból sem lesz egyik napról a másikra pikk ász, a Németvölgyi úton álló, legendásnak mondott hegyvidéki létesítmény is tartja magát a makk heteshez. Pedig valószínű, hogy már régóta bekerítették az esetleges betliben reménykedő ingatlanpiaci káró bubik, de úgy tűnik, egyelőre szó sincs bukásról, a kisvendéglő csendes ultija ma még háborítatlan.

Ha pár héttel (hónappal) hamarabb jövünk, egy hangulatos kertész lest remélhettünk volna, most legfeljebb menedéket a szél és az ónos eső elől. A szerdai késő délután ellenére a szinte csak lambériával dekorált puritán helyiségben majd' minden asztal foglalt, a nemdohányzó teremben viszont a villanyt sem kapcsolták föl. De előzetes várakozásunkkal ellentétben szó sincs kocsmázókról, mint ahogy dohányfüstről és ételszagról sem, a konszolidált vendégsereg jóízűen eszeget.

Mintha az idő is másként telne, ráérősen, tétlenül. Kicsit szomorkás a hangulat, miként a pincér arckifejezése, de itt és most ez csöppet sem zavaró, a lassított felvétel néha kifejezőbb, mint a valóságos tempó. De ehhez képest a Jókai-bableves (890 Ft) villámgyorsan kerül asztalunkra, viszont mikrohullámok ütötte hártyának semmi nyoma, sőt, ha később hozzák, azt gondolnánk, hogy direkt a kedvünkért főzték. Kellemesen sűrű, a "hagyományostól" eltérően - vagyis az eredetinek megfelelően - tarja van benne, nem csípős kolbász, a bab, a répa kellemes "tapintású". Szinte ugyanígy járunk a vadassal (1690 Ft), a szerviz gyanúsan gyors, a tál tartalma mégis gyanú felett áll. A marhahús kés nélkül omlik, de a zsemlegombóc szinte feszül, ha egy kicsit kevésbé édesítik meg a mártást, azt mondhatnánk, tökéletes. De hasonló a helyzet a jól eltalált keménységű és megfelelő mennyiségben befeketített mákos nudlival is (690 Ft), csak épp fordítva: a mellékelt narancsos szósz lehetne egy leheletnyivel cukrosabb.

A hangulatunkat azonban így is kellőképpen megédesíti a Makk hetes. Ha hozzá hasonlóan működne az összes hazai kisvendéglő, talán már azt is elfelejtenénk, milyen az a bizonyos olajszag, és kritikánk sem az alapanyagok hiányával, hanem a minőségükkel foglalkozhatna.

Figyelmébe ajánljuk