étel, hordó - MEGA PUB

  • .
  • 2008. június 5.

Trafik

Vacsoraidőben gyakran megesik, hogy a szürkületi zónából kipörögve az egyetlen fényforrás a reménytelenség szikrája. Feloldhatatlan ellentmondás, hogy míg a képernyőbaráttá idomított meteorológus derűről és melegségről gügyög a tévében, odakint a patás játszadozik egy vödör fekete páccal.
Legfeljebb ünnepnapokon veszi elő a szertárból ócska játékszerét, az ezüst strandlabdát.

Zugló külvárosában járunk, amikor harapdálni kezd bennünket az alkonyat. Maradék jókedvünk is odalesz, étvágyunkkal egyetemben. Agyunkra ment a meleg, nekünk semmi se jó. A megállóhely a vészjósló Öv utca nevet viseli, valaha itt húzódott Budapest határa, de ha szíjat hasítanak a hátunkból, akkor sem tudnánk megmondani, hogy ma mire használják a patinás épületet az Erzsébet királyné útján, ami valaha vámházként okozott oly sok keserű pillanatot az agglomerációból érkező kereskedők légiójának. Távolabb viadukt, mögötte mindaz, ami 1950-ig vidéknek számított.

De elég legyen! Az igazi mélyütést nem a távoli, inkább a nagyon is közeli múlttól kapjuk, az 1990-es évektől. Egy bal kanyar után olyan épület homlokzata lóg be az utcaképbe, amit magunk sem hinnénk el, ha csak mesélnék. Nem tévedés, a Flintstone család sziklás odújának másolatát láthatjuk, feltűnő "pub/restaurant" felirattal, mint a korai vadkapitalizmus gátlástalanságának az emlékművét. A bejáratnál unott képű fickó locsolja slaggal a járdát, valószínű, hogy az ezredfordulóval eltűnt innen a magabiztosság is.

Akkor most itt fogunk enni.

Az utcára néző kőkorszaki szaki hangulat odabent vadnyugatra vált, de még ennél is meglepőbb, hogy a helyiség első ránézésre legalább futballpálya-méretű. Szinte minden fából készült, így hát a barna meg zöld dominál, nagyon hiányolunk egy "Saloon" feliratot. Voltaképpen óriási játékteremmel van dolgunk. A csocsó meg a biliárd az úr, de van két flipper is, közülük az egyik, a Williams/Getaway - amit sebváltókarral kell indítani - már túl van a felnőttkoron. A bárpult legalább egy kilométer hosszú, a színpadon elférne a teljes Pannonia Allstars Ska Orchestra.

Az ételválaszték nem okoz meglepetést. Paszták, pizzák, grillezett húsok, éheseknek, nem ínyenceknek való fogások. De annyi baj legyen, pontosan erre számítottunk. Szimpatikus és kifejezetten szolgálatkész fiatalember a felszolgáló, noha öltözéke alapján arra tippelnénk, hogy csak kiugrott a konditeremből felvenni a rendelést. Természetesen a harcsahalászlét (900 Ft) választjuk, hiszen messze ez a legizgalmasabb, utána paradicsomos és tejfölös fokhagymás alapú pizzát (800 Ft), amit mi magunk rakhatunk össze fejben (feltétenként + százötvenért). A halászlé ízesítése a paprikás vonalon tökéletes, a hal kissé zsíros, de még éppen elfogadható. Kár, hogy a jellegzetes "iszappakolás", amit "folyami mellékíznek" is nevezhetünk, sokat ront a helyzeten. A pizzával alapjában semmi bajunk, pont annyira ropogós, amennyire kell, sőt kimondottan megható, hogy bazsalikomos paradicsompürét kapunk az általános ketchuposflaska helyett. Nem lehet egy rossz szavunk a vaslapon sült csirkemellre (1000 Ft) sem, sokkal jobb a vártnál, talán a rizs főhetett volna pár perccel tovább.

Mindennel együtt a Mega Pub kellemes csalódást okozott, bár kellett ehhez az is, hogy előítéletekkel felszíva érkezzünk. Soha ne kövessék a példánkat!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.