étel, hordó - TABÁNI TERASZ

  • .
  • 2008. december 4.

Trafik

Van egy budapesti embertípus, a tabániánus, akit mindannyian ismerünk. Nagy karimájú fekete kalapot hord, nyakában hosszú, piros sál, és rímekben beszél, ha éppen nem sóhajtozik.
Számára a múlt: jelen és jövendő, a napi aktualitásra öklét emelgeti, s hiába az elmúlt nyolcvan-kilencven év, neki még mindig a tangóharmonika a legmodernebb hangszer. A tabániánusnak alig van teste, lelke annál inkább, hát még hangulata. Mondhatnánk, időt áll, és hogy mégis szánalmas flótás, elsősorban annak köszönhető, hogy olyan világot képzel maga köré, aminek nemhogy ő, de jóformán nagyszülei sem lehettek a tanúi. Jegyezzük meg: a Tabánban a "T" a múlt időt jelenti, akár édes anyanyelvünkben, és aki ennek az ellenkezőjét állítja, az hazudik.

Ezek után nem véletlen, hogy addig halogattuk a Tabáni terasz megtekintését, hogy ránk szakadt a tél, a nagy, puha állat, ami azt is jelenti, hogy már az étterem nevének említése sem tűnik úgymond, szezonálisnak. Ám ez a terasz mégsem lacikonyha Balatonaligán, az egész éves nyitva tartás evidens, mivel a Tabáni terasz nemcsak terasz, hanem étterem, kávéház és borpince. És már bent is vagyunk a Döbrentei téri templom melletti műemlék házban, ahol a Tabáni Helytörténeti Gyűjtemény is helyet kapott. (Bővebben: Élő legenda, Magyar Narancs, 2007. augusztus 2.) Mi viszont azon kapjuk magunkat, hogy az ilyen létesítményekkel kapcsolatos fintorgásunk nem a hideg miatt marad el, hanem a csodálkozástól. Ha egy helyre azt mondjuk, hogy "hangulatos", az eleve gyanús, de most az egyszer higgyék el.

Az étterem nem is étterem, inkább egy lakás, ahol persze több asztal van a kelleténél, viszont az "otthon melegét" kifogástalanul hozza. A választék inkább különleges, mint tabáni, legalábbis ha ez utóbbi alatt a körömpörköltet, a túrós csuszát, illetve a sült kolbászt értjük mustárral.

"Mekkora az előétel?" - kérdezzük tapintatlanul, de hölgyünk szemvillanással jelzi, hogy éppen akkora, amekkorának egy előételnek lennie kell, tehát sokkal kisebb, mint a hazai átlag. De a vargányagomba vajban pirított baguette-en, pestós galambbegysalátával (2250 Ft) sem pályázhatna a leggyakoribb magyar "starter" címre, ami igazán elszomorító. Gombánk ugyanis minden ízében megfelel az étvágygerjesztés szabályainak, nagyszerűen előkészíti a terepet idei legizgalmasabb ételünknek, a mákban sült lazacsteaknek, amit paradicsomos burgonyapürével, cukorborsóval körítenek (3200 Ft). Szinte halljuk a kétkedőket: "És a hortobágyi gubát nem próbálták ki?"

Köszönjük, nem. Viszont állítjuk, hogy a mákos panír - mert igazából erről van szó -, az év felfedezése. Izgalmasabb, mint a vonatrablás éhgyomorra, de mielőtt végleg belefeledkeznénk egy "bunda" méltatásába, nem hagyhatjuk szó nélkül a körülményekhez képest (földrajz!) kiváló lazacot és a jól eltalált köretet sem.

A desszertek között a régi ismerősre, a somlói galuskára (890 Ft) akadunk, ami voltaképpen a puding próbája, belekötési gyakorlat. A somlói ugyanis nem tréfadolog, de akármerre járunk, szinte mindenütt viccet csinálnak belőle. Lassan már a gyomorrontás előszobájának is nevezhetnék a tömény, túlcukrozott, legtöbbször "Aro" vagy "Reál" típusú, műanyag tejszínhabbal szétlőtt fonnyadt piskótát. Itt szó sincs ilyesmiről. A Tabáni terasz somlói galuskája pár lépésre van a tökéletestől, miként az egész vacsora. Régóta vártuk ezt az estét, csak éppen nem hittük volna, hogy épp a téli depresszióval egy időben érkezik.

Figyelmébe ajánljuk