HÍREK

  • 2004. június 10.

Trafik

Kolidíj Sikerült megállapodnia a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) az Oktatási Minisztériummal (OM) a kollégiumi díjak ügyében. A tárca eredetileg szeptemberben emelte volna a díjakat.

Jelenleg a 91 ezer forintos hallgatói normatíva 5 százalékát (4550 forintot) kérhetik az intézmények az alapszolgáltatásokért a kollégistáktól, ez a normatíva 7-12 százalékára, 6-11 ezer forintra növekedett volna. A HÖOK azonban követelte, hogy álljon fel egy közös bizottság mindkét fél képviselõinek részvételével, amely megállapodik a díjszabásban, különben június 3-án nagyszabású demonstrációt rendeznek. Az OM engedett; az e héten kezdõdõ tárgyalások befejeztéig minden ez irányú intézkedés függõben marad. (Egy kollégiumi méretû albérleti szoba 30-40 ezer forintba kerül rezsivel együtt.)

Hiánypótló elitképzés Június 21-ig adhatják le az Erasmus Kollégiumba aspiráló diákok pályázatukat. Mint Margócsy István irodalomtörténész, a kollégium tanulmányi igazgatója elmondta: a tömegképzés terén a magyar felsõoktatás nem marad el például az egyesült államokbelitõl, az elitképzésben viszont komoly hiányosságok mutatkoznak. Ezt az ûrt kívánja betölteni az egy éve fennálló, a Láthatatlan Kollégiumból kivált intézmény. A diákok (évfolyamonként mintegy tízen) az eredeti felsõoktatási intézményben folytatják tanulmányaikat, a kollégiumban pedig tutorok és vezetõ tanárok segítségével kutathatnak az általuk kiválasztott szakterületen. A pályázatban a publikációs lista megadása elõny, de nem kötelezõ. (Lásd még: http://www.erasmus.computronic.hu/)

Bankettért pornóval Országos skandalumot váltott ki Norvégiában egy érettségizõ osztály esete; tagjai pornófilmezést vállaltak volna annak érdekében, hogy méltóképpen ülhessék meg a matúra megszerzését. A skandináv országban ez ugyanis nem olcsó mulatság: a hagyományosan három hétig tartó ünnepléshez a diákok sofõr vezette autóbuszt bérelnek, azt hangerõsítõ berendezéssel szerelik fel, külön méretre szabott ruhákat csináltatnak. A költségek nagyjából 2000 eurónak megfelelõ összeget tesznek ki fejenként, ezért az egyik osztály 26 lány tanulója kollektívan leszerzõdött egy pornóval foglalkozó céggel filmforgatásra. A szerzõdést végül a kirobbant botrány hatására felbontották. A Dagbladet címû lap becslése szerint idén a fiatalok 165 millió koronát (20 millió euró) költenek az érettségi ünnepségekre.

Foglalkozása: diplomás munkanélküli Míg szakmunkásokból munkaerõhiány van, országszerte egyre több diplomás marad állás nélkül - hangzott el a Fõvárosi Munkaügyi Központ szakmai konferenciáján. Budapesten különösen mostoha a helyzet: az elmúlt hat évben 6-ról 11 százalékra nõtt a regisztrált munkanélküliek között a diplomások aránya, de a tanároknál 3 év alatt kétszeresére emelkedett a ráta. A munkaügyi központ igazgatója, Vass István szerint a folyamatnak még nincs vége: a diplomát igénylõ álláshelyek száma növekszik ugyan, de nem olyan ütemben, mint ahány képzett szakember kerül ki az egyetemekrõl, fõiskolákról. Az adatokból leszûrhetõ, hogy öt-tíz éven belül a gazdaság fejlõdésében helyrebillen az egyensúly, így a diplomások megugró munkanélküliségét átmeneti problémának lehet tekinteni.

BÜNTETÉSBÕL TANÍTANI Precedensértékû büntetést szabott ki a chilei Concepción város bírósága egy diákra, akit az utcán tartóztatott le a rendõrség, mert illegálisan másolt DVD-it árulta. Az egyébként informatikusnak készülõ Erwin Glade Moncadának a városi bíróság ítéletének értelmében havonta kétszer kisiskolásokat kell egy késõbb kijelölendõ intézményben a számítógép használatára oktatnia. A hallgatónak minden hónapban írásos igazolást kell majd bemutatnia a kijelölt iskola igazgatójának aláírásával, bizonyítandó, hogy rendszeresen megtartotta a foglalkozásokat. Az elmúlt két évben számos híradás tudósított a különbözõ országok netkalózaira kirótt súlyos büntetésekrõl (pénzbírság, szabadságvesztés), a chileihez hasonlóra azonban még nem volt példa.

Egyetemközi központ Szegeden Mediterráneum, Közép-Kelet-Európa és Eurázsia Nemzetközi Egyetemközi Központot alapít a Szegedi Tudományegyetem két lengyel és három olasz egyetemmel együttmûködésben. Az intézmény elnöke Jerzy Wyrozumski, a krakkói akadémia f›titkára. A központ alapításának célja azoknak a bölcsészeti, gazdasági, jogi és tudományos információknak az összegyûjtése, amelyek segíthetik az egyetemek közötti kapcsolatok b›vítését.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.