kertész lesek VAGON

  • .
  • 2010. augusztus 19.

Trafik

A vasúti kocsik nem rendeltetésszerű használatának (statikus üzemmód) történelmi hagyománya van. A franciák (és a britek) 1918 novemberében a compiégne-i erdőbe rejtett vasúti szerelvény egyik kocsijában íratták alá a németekkel az I.
világháborút lezáró fegyverszüneti egyezményt. Nem tudni, mi lett a kocsi sorsa, visszakerült-e a francia vasút kötelékébe, egyszerűen műemléknek (vagy emlékműnek) nyilvánították, ám az biztos, hogy 1940-ben, Franciaország lerohanása után Hitler előkeríttette, hogy ismét a 22 évvel korábbi célokra fordítsák. E kocsi kapcsán a konyháról nem emlékeznek meg - valószínűleg csak büfé volt, ha egyáltalán -, viszont mozdulatlan utódai szinte kizárólag a vendéglátás szolgálatában állnak. Budapestre szűkítve a kört a már több évtizedes múltra visszatekintő városligeti vasúti jármű inkább kávézó és söröző, ahol a melegszendvics és a főtt virsli a gasztronómia csúcsa, viszont az ennél fiatalabb, bár szintén nem mostanában placcra tett budai személyvagon a Déli pályaudvarral szemben, a Vérmező oldalában valódi éttermi szolgáltatást kínál.

Nem ismerjük a tulajdonviszonyokat, de emlékeink szerint már sokféleképpen próbáltak lendíteni az üzletmeneten. Volt itt nettó kocsma, tizenkettő egy tucat kisvendéglő, tavaly a jelentős vegaválaszték lepett meg. Most úgy tűnik, megint változott az imázs, vendéget azonban nem látni. Magát a vasúti kocsit is alig, mivel a terasz meg az árnyékvető félig takarja. A billegő lábú és egészen kis méretű alumíniumasztalok azt jelzik, hogy inkább az italozás a jellemző, de ennek ellentmond a változatos étlap, a figyelmes felszolgáló.

Õszibaracklevessel (720 Ft) kezdünk, és örömmel állapítjuk meg, hogy a hazai gyakorlattól eltérően nem gyümölcsjoghurt az alapja. A belevaló barackdarabok is piaci árunak tűnnek, egyedüli baj a tejszínhabbal van, de ígérjük, azonnal szólunk, ha valahol valódi tejszínhabba botlunk. A friss lecsós bélszínérmék petrezselymes krumplival (3890 Ft) már csak az ára miatt is jelentékeny dolognak tűnik, amikor pedig a felszolgáló kimondottan hosszúnak tűnő várakozás után közli, hogy "még 4-5 perc, és kész", arra gondolunk, itt valami fenséges dolog készül. Hát nem. A már-már pszichedelikus sárga krumpli helyett bármilyen rágható és nyelhető szilárd anyagot hozhattak volna, a lecsóban sincs semmi spiritusz - mit jelenthet az, hogy friss? -, ám mindez a megtestesült konyhaművészet a rágós és egyszerűen rossz ízű hús mellett. A Gundel-palacsinta (650 Ft) csupán menekülési irány, már az se baj, hogy a maga nemében szintén értékelhetetlen.

Figyelmébe ajánljuk