kulthírek

  • Narancs
  • 2005. július 7.

Trafik

kulthírek
SARAMAGO ÚJ REGÉNYE Októberben egyszerre jelenik meg hat országban, Argentínában, Brazíliában, Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban és természetesen hazájában, Portugáliában José Saramagónak, a Nobel-díj 1998-as kitüntetettjének új regénye, A halál ideiglenessége.

TRENCSÉNTEPLICE Jancsó Miklós Arany Kamera életműdíjat vehetett át Trencsénteplicén, ahol három magyar alkotást jutalmazott a 13. Art Film Fesztivál zsűrije: Janisch Attila Másnap című filmjének fotografálásáért Medvigy Gábor a legjobb operatőr Kék Angyal-dí-ját kapta, Lakatos Róbert Gen(i)us Diabolis - Ördögtérgye című alkotása a legjobb rövidfilm díját nyerte el, M. Tóth Géza pedig elismerő oklevelet kapott Maestro című animációjáért.

DÍJ A 80 éves Maja Pliszeckaja és a brit Királyi Balett 31 éves sztárja, Tamara Rojo személyében első ízben tüntettek ki balett-táncosokat az Asturia-díjjal Spanyolországban.

GYÁSZ 90 éves korában elhunyt Simon Waronker, a Liberty Records alapítója: ez a lemezkiadó indította el Julie London és Eddie Cochran karrierjét. Bő másfél évtizede dolgozott a 20th Century Fox filmstúdió zenekarának karmestereként, amikor 1955-ben megalapította a céget. Legelső kiadványai nem voltak átütő erejűek, de aztán jött Julie London máig élő dala, a Cry Me A River, és beindult a bolt. 1958-ban Eddie Cochran slágerei (Summertime Blues, C'mon Everybody) hódítottak. A 60-as évek elején egészségi állapota miatt eladta a kiadót, amely aztán 1971-ig működött még, immár nélküle.

LIVE 8 Az afrikai szegénység globális problémájára reflektáló, július 2-i Live 8 koncertsorozat johannesburgi eseményén az afrikai zene olyan csillagai lépnek színpadra, mint a mali Oumou Sangare, a szenegáli Orchestra Baobab vagy a dél-afrikai Mahotella Queens. A tokiói koncert legnagyobb sztárja várhatóan Björk lesz. Szóba került egy esetleges moszkvai koncert megrendezése is.

SÁMÁNSZOBROK ÉS KőJAGUÁROK Ecuador ősi művészetéből ad ízelítőt a Néprajzi Múzeum e címmel megnyílt kiállítása. Megtekinthető október 23-ig.

DÜRER ÉS KORTÁRSAI A világ legnagyobb fametszetét és fametszet-sorozatát ígéri a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz-csarnokában látható Dürer és kortársai - Művészóriások óriásmetszetei című kiállítás, melynek fő attrakciója az I. Miksa császár diadalát bemutató monumentális alkotás.

ROBIN GUTHRIE BUDAPESTEN A múlt pénteken a Kultiplexben mutatta be Imperial című albumára épülő, instrumentális műsorát Robin Guthrie, hazai előzenekarként az alkalomra akusztikus összeállítással készülő Amber Smitht hívták meg. Robin Guthrie és Simon Raymonde, a 80-as évek egyik ragyogó brit zenekara, a Cocteau Twins két egykori tagja 1997-ben független lemezkiadót alapított, s azóta kettejük új projektjei és egy régi Cocteau-válogatás mellett olyan zenekarok kiadványait jelentették meg, mint a Czars vagy a Dirty Three, itteni terjesztőjük a debreceni Strange Day.

A NAGY MALI DU" Toumani Diabaté, a mesteri korajátékos és Ali Farka Touré, a gitáros, aki nélkül aligha beszélhetnénk sivatagi bluesról, közös munkába fogott: In the Heart of the Moon címmel készített lemezük alighanem megkerülhetetlen darabja lesz az idei afrikai termésnek. Akárcsak a Buena Vista Social Club örök-ifjú kubai muzsikusait vagy a Csipkerózsika-álmot alvó szenegáli Orchestra Baobabot, őket is Nick Gold, a World Circuit lemezkiadó producere hozta össze. A lehető legkényelmesebb körülmények biztosítása végett nem őket utaztatta külföldre, hanem egy mobil stúdiót telepített Bamako, Mali fővárosa egyik szállodájába. Három nap alatt rögzítették az instrumentális album felvételeit, amelyekhez utólag hozzáadtak egy kis Ry Cooder-féle gitárt és Cachaito Lopez-féle baszszust. S ha már beüzemelt a stúdió, fölvették Diabaté és Touré ezt követő, önálló albumait is. Közös lemezük bemutató hangversenyét június 29-én tartják Londonban.

GRIS RETROSPEKTÍV Juan Gris a kubizmus nagyjai közé tartozik, de szülőhazájában, Spanyolországban viszonylag kevéssé ismerik munkásságát, hírneve mindmáig meg sem közelíti Picassóét vagy Dalíét. Ezen próbál változtatni a madridi Reina Sofia művészeti központban megrendezett retrospektív kiállítás, ahol mintegy 250 rajza és festménye látható. A több mint száz köz- és magángyűjteményből összeszedett anyag Gris életművének legjelentősebb részét felöleli az 1910-1927 közötti időszakból. Az 1887-ben Madridban, Jose Victoriano Gonzalez néven született művész 1927-ben, 40 éves korában halt meg tüdőbetegségben.

PATTI SMITH FESZTIVÁLJA 1994 óta évről évre más állítja össze a londoni Meltdown Fesztivál műsorát - ezúttal Patti Smith került sorra, aki a szokástól eltérően maga is színpadra lépett. Ez volt az első alkalom, hogy teljes egészében előadta Horses című, 1975-ös albumát, kísérőzenekarát John Cale vezette. Két koncertet adott a Television, benne Tom Verlaine, Richard Lloyd és Fred Smith. Egy-egy estét szenteltek William Blake-nek (Songs of Innocence), Jimi Hendrixnek (Songs of Experience) és Bertolt Brechtnek (Stand Bravely Brothers), utóbbit többek között a London Sinfonietta Orchestra, Carla Bozulich, Tilda Swinton és a súlyos motorbalesetéből fölépült Marc Almond közreműködésével. Az egyik estén Patti Smith részleteket mondott a Robert Mapplethorpe emlékére írott The Coral Sea című hosszú verséből, Kevin Shields, a My Bloody Valentine gitárkíséretével, a háttérben Jem Cohen tengeri tájképfilmje pergett.

Figyelmébe ajánljuk