kulthírek

  • Narancs
  • 2005. július 21.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ 74 éves korában elhunyt Kállai Ilona: a Jászai Mari-díjas színésznő 1997 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja volt, ezt megelőzően 1955-82-ig a József Attila Színházban, majd 1982-től a Vidám Színpadon játszott. Színpadi alakításai mellett olyan filmek őrzik játékát, mint például az Egy csók és más semmi, a Szerelem első vérig vagy a Gyerekgyilkosságok.

DISNEYLAND SZÜLINAPJA 50. születésnapját ünnepelte a kaliforniai Disneyland: "a világ legboldogabb helyét" 515 millió ember kereste fel 1955. július 17. óta, mikor a nevét viselő rajzfilmstúdiót alapító Walt Disney álma Los Angelestől kb. 50 km-re megvalósult. Azóta 1,9 milliárd dollár forgalmat generált a 35 hektárnyi tematikus park, ahol kb. 78,6 millió Miki egér fület adtak el 50 év alatt. Évente 13 millióan keresik fel, az egy dollárról indult napijegy ára ma 56 dollár. Mintájára 1971-ben megnyílt a floridai Dis-neyworld, 1983-ban a Disneyland Tokyo, 1992-ben az immár Disneyland Paris nevet viselő Euro Disney, a hongkongi filiálé megnyitását szeptemberre tervezik.

LIVE 8: MÉRLEG Bob Geldof, a Live 8 szervezője köszönetet mondott a G8 államoknak, hogy hozzájárulnak a kezdeményezés céljának eléréséhez: a világ legerősebb gazdasági hatalmainak vezetői megígérték, hogy 2010-re 25 milliárd dollárral emelik az Afrika számára folyósított segélyt. A tíz helyszínen (London, Philadelphia, Párizs, Berlin, Róma, Tokió, Johannesburg, Moszkva, Toronto, Edinburgh) mintegy egymillió nézőt vonzottak a koncertek, melyeket 180 tévé és 2000 rádióhálózat közvetített. A tévénézők számát kétmilliárdra becsülik, az összes eseményt egyenesben adó America Online több mint 5 millió ráklikkelést és több mint 150 ezer párhuzamos letöltést regisztrált az aolmusic.com honlapon.

DÍJ Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje Brüsszelben elnyerte a Belga Királyi Filmmúzeum L'Age d'Or-díját: az 1958-ban indult fesztiválon 1994-ben Tarr Béla Sátántangója, 1997-ben Szász János Witman fiúk című alkotása nyerte el a fődíjat.

REMIX Remix - Et In Arcadia Ego címmel állította ki régebbi és friss munkáit Havas Ildikó és Vasvári László a Vízivárosi Galériában. Éveken keresztül készítették montázsaikat apró tárgyakból, papírból, rétegenként összeállított, elképesztő sűrűségű, néhol már-már fullasztó töménységű, filozofikus tartalmú motívumrendszert teremtve. Vasvári 1998 óta már számítógép segítségével is formálja virtuális, "sosem volt" könyveit, Havas a "visszateremtés" (Simone Weil) gondolatának vizuális megfogalmazásával foglalkozik. Kiállításuk július 26-ig tart nyitva (Kapás u. 55.).

VILÁGÖRÖKSÉG Tizenhéttel bővült az UNESCO világörökség-listája, miután a szervezet Durbanban, Dél-Afrikában tartott közgyűlésén döntöttek a jelentkezőkről - magyar nincs közöttük. A lista immár 812 helyet tartalmaz, közülük 628 kulturális, 160 természeti, 24 pedig vegyes jelentősége miatt került fel rá. A 812 hely 137 országban található, az új felvételeknek köszönhetően immár közéjük tartozik Bahrain, Moldova és Bosznia-Hercegovina is. Az új világörökségi helyek között van egyebek mellett Gjirokastra történelmi városa (Albánia), az i. e. 2300-as évekből eredő leleteket is tartalmazó Qal'at al-Bahrain nevű ásatási helyszín, a Radziwill-dinasztia által használt épületegyüttes a fehéroroszországi Nyaszvizs városában, az antwerpeni Plantin-Moretus Múzeum, Mostar tavaly újjáépített Öreg hídja, az 1999 óta újra Kínához tartozó Macao szigetének történelmi magja, a kubai Cienfuegos óvárosa, Le Havre 1945 után újjáépített belvárosa, a perzsa építészet remekei közé tartozó Oljaytu-mauzóleum az iráni Soltaniyeh városában, a bibliai kori maradványokat őrző izraeli települések közül Megiddo, Hazor és Beer Sheba, illetve a Negev-sivatag négy városa, melyek a keleti fűszer- és illatszerút végső, mediterrán szakaszát képezték, a nigériai Osun-Osogbo szent ligete, az oroszországi Jaroszlavl történelmi városközpontja, a türkmenisztáni Kunya-Urgenics óvárosa, a Római Birodalom határőrizetét szolgáló limes németországi és nagy-britanniai szakaszai, az indiai hegyi vasutak, Gaudí négy barcelonai épülete (a már eddig is világörökségi listán lévőket kiegészítve) és két norvég fjord, a Geirangerfjord és a Nzrsyfjord.

POTTER: REKORD Angol nyelvű megjelenésének első 24 órájában közel kilencmillió példányban kelt el a Harry Potter és a félvér herceg. A sorozat hatodik kötetét Amerikában 6,9, Nagy-Britanniában 2 millió fölötti példányszámban vásárolták meg.

SALGADO AZ ANTARKTISZON Tavaly kezdett és több évre tervezett Genesis című projektje keretében az Antarktiszon dolgozott Sebastiao Salgado: a Guardian cikke szerint leginkább az döbbentette meg a brazil fotóst, hogy a százezres tömegben szorgoskodó pingvinek látványa mennyire hasonlított a brazil aranyásókéra, akiket évtizedekkel ezelőtt fotózva megalapozta hírnevét. Salgado számára külön élményt jelentett az antarktiszi fény, s hogy a legfeljebb fél órán, egy órán át tartó európaival szemben itt öt-hat órán át élvezhető a naplemente. A Genesis projekt keretében galápagosi teknőcöket, közép-afrikai gorillákat és az argentin partvidékről megközelített ceteket fotózott, következő útja az Amazonas vidékére és Namíbiába vezet, ahol - a projekt keretében első ízben - ősi körülmények között élő embereket fog fényképezni. (Salgado budapesti kiállításáról: Narancs, 2004. június 24.)

PÁVA UTCA: FEJLEMÉNY A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Mafilm Szcenika jogorvoslati kérelmét a Páva utcai állandó holokauszt-kiállítás közbeszerzési pályázatát lebonyolító Magyar Nemzeti Múzeum Közbeszerzési Bizottsága eljárása miatt, így az eredetileg is győztesnek kihozott Tri-folium nyerte el a megbízást. Tóth László, a Trifolium ügyvezető igazgatója a Narancsnak elmondta: július 21-én kötnek szerződést az eredeti árral, várhatóan januári befejezési határidővel. Értesülésünk szerint a Mafilm Szcenika ezúttal már nem fog fellebbezni, de furcsának találja, hogy a "megismételt" eljárás során az ajánlatkérő érdemi vizs-gálat nélkül döntött, s ezt a KDB is jogosnak fogadta el. A nyilvános tárgyaláson a múzeum képviselője ki is jelentette: nem hasonlították össze a Mafilm és a Trifolium ajánlatának egymáshoz viszonyított ár- és műszaki előnyeit - így a Mafilm hiába módosította ajánlatát. Az index.hu értesülése szerint Kovács Tibor, a Nemzeti Múzeum főigazgatója levelet írt a KDB-nek, miszerint ha ismét az ő eredeti döntésüket megsemmisítő határozat születik, a múzeum inkább kivonulna a kiállítás megvalósításából. Tóth László szerint a Trifolium a nemzetközi elvárásoknak megfelelő, új, magyar fejlesztésű audio-guide rendszert szállít majd. Eddig csak a Mafilm Szcenika kiállítási látványtervét jegyző Rajk László munkája volt nyilvános, néhány napja már a konkurenciáé is: www.epiteszforum.hu. (Az előzményekről bővebben: Narancs, 2005. július 7.)

Figyelmébe ajánljuk