kulthírek

  • Narancs
  • 2005. október 6.

Trafik

kulthírek
BRÓDY-DÍJ Kilátás az ezüstfenyőkre (Kalligram Kiadó, 2004) című novelláskötetével Gazdag József nyerte el az idei Bródy Sándor-díjat, melyet az író pályakezdésének emlékére alapított unokája, Alexander Brody. Az év legjelentősebbnek ítélt elsőkötetes szépprózai művéért járó díjat október 7-én, a Műcsarnokban adják át a Kassán született, Pozsonyban élő, 28 éves szerzőnek. A korábbi nyertesek: 1995: Simon Balázs, Szilasi László; 1996: Hamvai Kornél; 1997: Farkas Péter, Salamon András; 1998: Zoltán Gábor; 1999: Ajtony Árpád, Varró Dániel (különdíj); 2000: Jusztin Harsona; 2001: Szálinger Balázs; 2002: Grecsó Krisztián; 2003: Dragomán György; 2004: Murányi Zita, Nagy Gabriella.

BRONZLÁBÚ ÍRÓK A harmadik helyen végzett a magyar íróválogatott az Írók Ligája első Európabajnokságán, San Cascianóban: a hét ország csapatainak részvételével megrendezett torna bronzmeccsén Gyurgyák János és Farkas Zsolt góljaival 3-0-ra vertük az olaszokat. Szerepelt még a magyar csapatban többek között Balázs Attila, Darvasi László, Egressy Zoltán, Garaczi László, Hamvai Kornél, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre és Wirth Imre. Az eseményről film és irodalmi antológia készül.

POLANSKI MIFELÉNK Prágában mutatta be új Twist Oliver-adaptációját Roman Polanski. A lengyel származású rendező útja ezután Varsóba vezetett, ahol arról beszélt, hogy a regény ugyan nem a háború, hanem egy nagyváros poklában játszódik, azonban a forgatás felidézte benne a világháborús Lengyelországban zsidó kisfiúként megélt gyermekkorát.

A MÁSODIK LOUVRE 2009-ben Lens városában nyílik meg a Louvre II: a párizsi múzeum filiá-léjának felépítésére 120 pályázó közül a 24 építész alkotta tokiói Sanaa cég tervét találták a legalkalmasabbnak. A főtervezők egyike, Kazuyo Sejima az első nő, akinek ilyen jelentős középülete épül Franciaországban. A beruházás 117 millió eurós költségének 60 százalékát a regionális kormányzat fedezi, mely az ország egyik legelmaradottabb térsége turisztikai vonzerejének növekedését reméli a kis Louvre-tól.

ÕSZI FESZTIVÁL Október 14-23. között rendezik meg az 1992-es indulás óta hagyományossá vált, ám szellemében azóta is változásra képes Budapesti Õszi Fesztivált, amely ezúttal különös figyelmet fordít a művészeti egyetemek hallgatói (iparosok, képzősök, zenészek, építészek) produkcióira és a designra, programjába emelvén a konferenciákkal, egy-egy témára (bútor, kávéház stb.) koncentráló autóbuszos városnézéssel, divatbemutatóval, az Amerikából hazalátogató grafikus, Bányai István kiállításával stb. teljes Design Hetet. A fesztivál a fesztiválban szellemében sorozatot állítottak össze fiatal filmesek alkotásaiból, illetve táncfilmekből (EDIT2005). A külföldi vendégek sorából kiemelkedik Courtney Pine brit szaxofonos és Anne Teresa De Keersmaeker belga táncos, a színházi produkciók közül a Berliner Volksbühne A Mester és Margarita előadása Frank Castorf rendezésében és a három lengyel színház együttműködésében megvalósult Sarah Kane-darab, a Megtisztulva. Köztéri művészetről a Grenoble-ból érkező Ici-Meme csoport és a PONT:ITT:MOST című, ideiglenes köztéri szoborpályázat legjobb darabjainak kiállítása gondoskodik. Több koncerten is tisztelegnek Arvo Pärt előtt: a képünkön látható észt zeneszerző hetven éve, 1935. szeptember 11-én született, a 60-as években Schönberg nyomdokain haladt, majd sajátos kollázstechnikáját kifejlesztve, a 70-es évekre jutott el igazi hangjához. Az őszi fesztiválon az Accord vonósnégyes, a Victoria kamarakórus, valamint a Tallinni Kamarazenekar és az Észt Filharmonikus Kamarakórus szólaltatja meg műveit. Lesz Jeney-premier Kocsis Zoltán vezényletével (Halotti szertartás) és egy magyar nyelvű Schönberg-Giraud-bemutató, a Bolond Pierrot, Térey János fordításában, El Kazovszkij látványtervével, Tihanyi László vezényletével. Teljes program: bof.hu.

SZAVAK FÉNYBÕL Október első napjaiban külföldi és amerikai költők verssorait és a titkos minősítés alól felszabadított kormányzati dokumentumokat vetít sötétedéstől éjfélig több New York-i épületre Jenny Holzer: For The City című akcióját a köztéri művészetre specializálódó Creative Time (creativetime.org) szervezet segítségével és a National Endowment for the Arts (kb. az ottani Nemzeti Kulturális Alap) támogatásával valósítja meg. A mozis vége főcímfeliratok sebességével mozgó szövegek között szerepelnek a lengyel Wislawa Szymborska verssorai is, a kormányzati dokumentumok egy része pedig az iraki Abu Ghraib börtönben, Guantanamón és Afganisztánban tartott foglyokkal szembeni bánásmódról szól. Jenny Holzer közel egy évtizede foglalkozik fényfeliratok művészi alkalmazásával - közvetlenül akar szólni a járókelőkhöz és elgondolkodtatni őket, bármilyen rövid pillanatokra él is szemük előtt a mű.

MUSICAL AZ IRAKI HÁBORÚRÓL A koppenhágai Noerrebro színházban Let's Kick Ass! címmel mutattak be egy musicalt az iraki háborúról, illetve Dánia háborús részvételéről: Alistair Beaton Follow My Leader című darabjának dán adaptációjában szatirikus eszközökkel ábrázolják Bush amerikai elnököt és szövetségesét, Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnököt (a brit eredetiben Bush mellett Tony Blair állt a célkeresztben).

ÉPÍTÉSZETI HÓNAP 2002 óta negyedik alkalommal tartják meg az Építészet Hónapját: az Octogon című folyóirat kezdeményezte eseménysorozatba a főváros mellett Dabas, Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged is bekapcsolódik. Október 1-31. között számtalan kiállítás, pódiumbeszélgetés és filmvetítés próbálja a mindennapi diskurzus részévé tenni az épített környezet kérdéskörét, érintve a mai magyar jelent (pl. a '95 óta először megrendezett Országos Építészeti Kiállításon), visszatekintve a múltba (pl. a Neonmentők kiállításával), kitekintve a nagyvilágba (pl. a Berlin központjában zajló építkezésekről szóló kiállítással) és előre a jövőbe (pl. a régi pesti zsidónegyed sorsáról rendezett konferencián vagy a 2010-es európai kulturális fővárosi címre pályázó hét város bemutatkozásával). Részletek: epiteszethonapja.hu.

OPERA AZ ATOMRÓL A San Franciscó-i operaházban mutatták be John Adams Doctor Atomic című operáját Robert Oppenheimerről, az amerikai atombomba (egyik) atyjáról. A Peter Sellars rendezte darab az atombomba amerikai, sivatagi kísérleti robbantásának estéjén játszódik; Oppenheimert a bariton Gerald Finley, feleségét a mezzoszoprán Kristine Jepson alakítja, Teller Edét a bariton Richard Paul Fink. A díszlet jellegzetessége az eredeti atombomba azonos méretű hasonmása, amely a színpad fölött lóg, és természetesen fel is robban a megfelelő pillanatban: fény- és hanghatás, tátott szájjal bámuló szereplőgárda, a háttérben egy japán túlélő halk tanúvallomása.

Figyelmébe ajánljuk