kulthírek

  • .
  • 2006. szeptember 21.

Trafik

kulturális hírek
PÉCS 2010 Szerződést írtak alá a kormányzat és a város képviselői az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs 2010 elnevezésű "nagyprojekt" előkészítési költségei 90 százalékának finanszírozásáról: a város egymilliárd forint viszsza nem térítendő költségvetési támogatásban részesül. Öt részprojektet vázoltak fel: a Zsolnay Kulturális Negyed kialakítása (10,9 Mrd Ft), konferencia- és koncertközpont (7,9 Mrd Ft), a Dél-dunántúli Tudásközpont - információs központ és integrált könyvtár megépítése (4,9 Mrd Ft), az úgynevezett Nagy Kiállítótér megépítése (3,5 Mrd Ft), közterek és parkok újjáélesztése (7,4 Mrd Ft).

ROZSDASTRATÉGIÁK Nemzetközi konferenciát rendez Budapesten a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Róth Miksa Emlékház: szeptember 29-30-án, conZerve? címmel az ipari műemlékek megőrzéséről és hasznosításáról, október 1-jén, indusTrial címmel pedig az ipari épületek kulturális újrahasznosításáról lesz szó a KÉK Nefelejcs u. 26. alatti helyiségében, ahol a szakmai programot két fotókiállítás, filmvetítések és a témához kapcsolódó városi séták egészítik ki. Részletes program és további info: www.kek.org.hu.

GYÁSZ 79 éves korában elhunyt Joachim Fest - a Hitler-életrajza (A bukás: Hitler és a Harmadik Birodalom utolsó napjai) révén nálunk is ismert újságíró és történész hosszú éveken át szerkesztőként dolgozott együtt a börtönből szabadult Albert Speerrel, a Führer kedvenc építészével annak memoárkötetein. Fest önéletrajza Ich nicht címmel a napokban jelenik meg Németországban.

68 éves korában meghalt Erich Lindenberg festőművész: a népszerű rockénekes, Udo Lindenberg bátyját kreuzbergi műtermében találták holtan. Kettejük első közös kiállítását tavasszal rendezték Berlinben (Narancs, április 6.).

BANKSY ELEFÁNTJAI Csupán három napig tartott nyitva, de a művész korábbi tevékenységéből fakadóan médiaszenzáció lett Banksy Los Angeles-i kiállítása, aki a város egyik iparnegyedében, egy raktárépületben mutatta be munkáit. A Barely Legal című tárlat ingyenes volt, a megnyitó zártkörű. Az inkognitóját ezúttal is őrző brit művész a graffitiken kívül egy élő elefántot is ki-, pontosabban beállított a raktárban berendezett nappali szobába: bőrére a tapétával azonos mintát festettek - a helyszínen osztogatott papír a nyomorküszöb alatt élő milliókra hívta fel a figyelmet. (Banksy már máskor is használt elefántmotívumot, az illusztrációnkon látható, bombát cipelő ormányost 2003-ban, Barcelonában készítette; az állatvédők felzúdulására az elefánt gazdája közölte, hogy a 38 éves állat már rengeteg filmben szerepelt, hozzászokott a sminkhez.) A kiállításon hatalmas svábbogarak is másztak Paris Hilton fotóin, akinek ötszáz CD-jét nemrég Banksy a saját maga készítette alternatív verzióval cserélte ki csaknem ötven brit lemezboltban, a biztonságiak éberségét kijátszva. A kiállítás politikai üzenetet is hordozott: videón lehetett látni, amint Banksy egy guantánamói rab életnagyságú hasonmását helyezi el Disneyland egyik szegletében. (Banksy korábbi akcióiról: Narancs, 2005. március 31., május 26. és augusztus 11.)

GYÁSZ 76 éves korában rákban elhunyt Oriana Fallaci: az olasz író-újságíró betegségét évekkel ezelőtt diagnosztizálták, könyvet is írt róla. Halála előtt néhány nappal, amikor állapota rosszabbodott, New Yorkból hazautazott Firenzébe, ahol hosszabb ideje élt. Fallaci, aki egészen fiatalon részt vett a világháborús olasz ellenállásban, a 60-as években tűnt fel riportjaival, s vált a világ egyik legismertebb és legolvasottabb újságírójává. Tekintélyt és hatalmat nem félő interjúkészítési technikájával számos vezető politikus szembesült, többek között Henry Kissinger, Jasszer Arafat, Khomeini ajatollah és Kadhafi elnök. Több könyve is megjelent magyarul (A haszontalan nem - utazás a nő körül; Levél egy meg nem született gyermekhez; Ha meghal a nap; Pénelopé a háborúban; Insallah), így A harag és a büszkeség is, melyben, közvetlenül a 2001. szeptember 11-i merényletek után, helyenként sértő hangvételben írt arról, hogy az iszlám az európai civilizáció létét fenyegeti.

ÕSZI FESZTIVÁL Október 6-20. között rendezik meg az idei Budapesti Õszi Fesztivált. A teljes program a www.bof.hu honlapon olvasható, itt csak egy kis ízelítő. A berlini Deutsches Theater a Faust első részével, a szintén berlini HAU és a zürichi Schauspielhaus az internetes társkeresők és a szívátültetés világát tükröztető Blaiberg und Sweetheart19 című produkcióval látogat ide, fellépési lehetőséget kap az első Budapest Fringe Fesztivál három díjazottja, a Q-Team, az Off Társulat és Hargitay Ákos. Õsbemutatóként szólalnak meg Térey János Ultra című kötetének versei tíz fiatal komponista megzenésítésében. Ágens Plastic-fantastic-bombastic címmel mutatja be új előadását. A legfrissebb történésekre koncentráló műsorsorozat több eseménye is a kortársi közelmúlt megidézésére vállalkozik: az Ernst Múzeum a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának 1966-ban igen merésznek számító tárlatát rekonstruálja a következő évben "kizsűrizett" művekkel egyetemben, az UMZE Kamarazenekar pedig az 1970-es években indult zeneszerzői és előadói műhely, az Új Zenei Stúdió és a repetitív zenét meghonosító 180-as Csoport munkásságát idézi meg.

POZNAN-BUDAPEST, 1956 "A szabadsághoz vezető közös utak" bemutatására vállalkozott az 1956-os magyar forradalom és az erre is hatást gyakorló 1956. június 28-i, tragikus kimenetelű poznani események ötvenedik évfordulójára készített, www.1956.pl címen lengyelül, németül, angolul, oroszul, magyarul, szlovákul és csehül elérhető honlap.

Az Ungarischer Akzent, vagyis a németországi magyar kulturális évad keretében Frankfurtban, a Paulskirchében rendezett '56-os amatőrfotó-kiállítással kezdetét vette az évfordulóhoz kapcsolódó programsorozat. A kiállítás Berlinben, Brémában és Drezdában is látható lesz.

Figyelmébe ajánljuk