kulthírek

  • .
  • 2007. március 29.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ Életének 47. évében elhunyt Kaszás Attila: a Nemzeti Színház művésze hétfőn, röviddel előadás előtt kapott agyvérzést, utána négy napig kómában feküdt. Halálát egy eddig nem ismert születési rendellenesség okozta. A Jászai Mari-díjas színész 1984-től a Vígszínház, 2003 óta a Nemzeti társulatának volt a tagja, de más fővárosi és vidéki színházakban és filmvásznon is szerepelt (Érzékek iskolája, Werckmeister harmóniák, Kútfejek).

PAMUK NÉMET KÖRÚTJA Májusban megtartja januárban elhalasztott német körútját Orhan Pamuk: a Nobel-díjas török író azt követően mondta le fellépéseit, hogy Isztambulban meggyilkolták barátját, Hrant Dink örmény származású török újságírót, akit hozzá hasonlóan a török nemzet megsértésével vádoltak, amiért a törökországi örmény genocídiumra merészeltek emlékeztetni. A gyilkosság gyanúsítottja azt mondta, jobb lesz, ha Pamuk is vigyáz magára. Orhan Pamuk Hamburgban, Berlinben, Stuttgartban és Kölnben találkozik majd olvasóival, Berlinben a Szabadegyetem díszdoktorává avatják.

ÁZSIAI FILMDÍJ Hongkongban első alkalommal rendezték meg az Ázsiai Filmdíjak Oscar-típusú gálaestjét. A legnagyobb nyertesnek a koreai Song Kang-Ho műve bizonyult: az angolul The Host címen futó produkciót öt díjra jelölték, ebből négyet meg is kapott (legjobb film, férfialakítás, operatőri teljesítmény és vizuális effektusok). A történet egy amerikai katonai halottasházból elszabadult szörnyetegről szól, aki/ami toxikus hulladékból kelt életre. A legjobb rendező díját a tavalyi velencei filmfesztiválon győztes kínai Still Life alkotója, Jia Zhangke nyerte.

MAGYAR MUSIC TV Az Index értesülése szerint októbertől indulhat a Music Tv magyar adása. A zenés csatorna tulajdonosa, a Viacom nemrég bejelentette: európai főhadiszállását Londonból hozzánk költözteti. A társasághoz tartozó, s a fiatalabb korcsoportokat megcélzó Vivához képest a Magyar MTV műsorát várhatóan a felnőttebb rétegek igényeihez igazítják majd.

50 ÉV EU Az Európai Unió alapját megteremtő - Olaszország, Franciaország, NSZK, Belgium, Hollandia és Luxemburg által aláírt - Római Szerződés ötvenedik évfordulója alkalmából a jelenlegi 27 tagállamot reprezentáló műkincsekből nyílt kiállítás a római elnöki palota, a Palazzo Quirinale nagyközönség elől általában zárt Salone dei Corazzieri nevű termében. A május 20-ig megtekinthető tárlaton Magyarországot Csontváry Kosztka Tivadar éppen száz éve festett Magányos cédrusa képviseli, olyan illusztris társaságban, mint Velázquez (itt látható, 1629-30 körüli képén a római Villa Medici kertje), Tiziano, Dürer, Mondrian, Schiele, Van Dyck vagy Turner. A kiállítás legrégebbi darabjával Málta szolgál: a képünkön látható, 25 centi magas, fej nélküli mészkőszobor időszámításunk előtt 3300-2500 évvel készült, s Földanya, illetve Kövér hölgy névvel illetik. Görögország egyrészt az Akropolisz egyik kincsét küldte Rómába (a két nézetben is látható fiatal nő 115 centi magas márványszobra Krisztus előtt 530-ban készült), másrészt egy i. e. 4. századi festett vázát Európa elrablásának képével - ezt műkincstolvajoktól szerezték vissza tavaly. A kiállítás legfiatalabb darabját, Per Kirkeby Velencei jóslat című, 1976-os festményét Dánia hozta. Az EU legújabb tagjai közül Bulgária 9-10. századi pravoszláv arany ékszerekkel és egy ikonnal, Románia pedig három 16. századi szentképpel mutatkozik be.

Az évfordulót a hétvégén az EU soros elnökségét adó Németország fővárosában is nagyszabású fesztivállal ünnepelték: A szépség éjszakája mottóval Berlin számos múzeuma, Európai klubéjszaka címmel pedig a város harmincöt szórakozóhelye kínált az alkalomhoz illő programot. Az ennek keretében meghívott dj-k és együttesek között kapott helyet a Kistehén Tánczenekar, melynek I'm in Love with Every Lady című lemezét az Eastblock nevű kiadó jelentette meg.

JÖN A STONES Július 20-án, a budapesti Puskás Ferenc Stadionban lép fel a Rolling Stones. A zenekar nyári európai turnéját bejelentő londoni sajtótájékoztató szerint a június 5-én, a belgiumi Werchterben kezdődő és augusztus 21-én, Londonban véget érő körút során Wight-szigetén is szerepelnek: több mint harminc éve ez az első alkalom, hogy brit fesztiválon lépnek színpadra. Budapestre Rómából érkeznek, s innen Brnóba utaznak tovább, emellett német, francia, spanyol, portugál, finn, svéd, dán, norvég, ír és orosz helyszínek szerepelnek menetrendjükben.

CSOMA NEW YORKBAN Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma legendárium című alkotását meghívták az április 25. és május 6. között megrendezendő, hatodik Tribeca Filmfesztiválra, New Yorkba, melyet 2002-ben hívott életre Robert De Niro, Jane Rosenthal és Craig Hatkoff azzal a céllal, hogy a World Trade Center elleni terrortámadás után hozzájáruljanak Manhattan déli részének gazdasági és kulturális talpra állításához. A New York számára öt év alatt mintegy 325 millió dollár bevételt generáló fesztivál idei mezőnyét 4450 produkcióból válogatták ki: a 159 egész estés és 85 rövidfilm 41 országot képvisel. Szemző műve 12 ország 39 alkotása között, a Discovery-szekcióban kapott helyet.

A REMBRANDT-ÉV MÉRLEGE Minden idők legsikeresebb holland eseményeként vonták meg a Rembrandt születésének négyszázadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat mérlegét: a hivatalos programok 2,1 millió látogatója által hozott összbevételt 623 millió euróra teszik. A látogatók közel 70 százaléka külföldről, zömmel európai országokból érkezett, de a legtöbben, 200 ezer fölött, az Egyesült Államokból. Hollandia számára 10,6 millió beutazóval turisztikai rekordot jelentett a 2006-os esztendő.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.