kulthírek

  • .
  • 2007. május 10.

Trafik

kulthírek

BOKRÉTA BERLINBEN Bokrétaünnepséget tartottak az új Collegium Hungaricum építkezésén. A Budapesten is tanult Peter Schweger tervezte épület alapkövét a németországi magyar kulturális évad nyitányakor rakták le (Magyar Narancs, 2006. március 16.), s az Ungarischer Akzent őszi hajrájában nyílik majd meg.

HOUSTONI DÍJESÕ Két magyar nagyjátékfilm (Bagó Bertalan: Vadászat angolokra, Goda Krisztina: Csak szex és más semmi) és öt rövid- és dokumentumfilm (Lakatos Róbert: Moszny, Madarász István: Előbb-utóbb, Buvári István: Kivégzés, Politzer Péter: Gránátok, Varga Ágota: Szemünk fénye) tért haza Arany, Ezüst, Bronz és Platina Remi-díjakkal, összesen nyolc különböző elismeréssel a 40. alkalommal megrendezett, WorldFest elnevezésű nemzetközi filmfesztiválról, Houstonból.

CINECITTA: 70 ÉV Mussolini, aki az amerikai produkciókat is vonzó bevételi forrás és a propagandaeszköz lehetőségét egyaránt meglátta a filmgyártásban, 1937-ben nyitotta meg a Cinecittát. A római filmváros fénykorát az 1955- 1975 közötti időszakra teszik, utána 220-ról kb. 80-ra esett vissza az évente itt gyártott filmek száma. 1997-től, amikor a stúdió háromnegyedét privatizálták, lassú fellendülés kezdődött. Az utóbbi évek nemzetközi sikerdarabjai közül itt forgatta Scorsese a New York bandáit és Mel Gibson A Passiót.

MAGYAR IRODALOM TALLINNBAN A politikai feszültség közepette zavartalanul szervezi irodalmi programjait a Tallinni Magyar Intézet. A pesti kávéházi kultúrával foglalkozó kiállítás után május első napjaiban Tóth Krisztinát és Tóth Erzsébetet irodalmi fesztiválra hívták meg (előbbit a verseit megzenésítő Dévényi Ádámmal, utóbbinak válogatott költeményei is megjelentek észtül), az Észt Drámai Színházban pedig Háy János Gézagyerekének felolvasószínházi estjével indult a kortárs magyar drámairodalom észtországi megismertetése.

GYÁSZ 71 éves korában elhunyt Székely Magda: a két éve Kossuth-díjjal kitüntetett költő első kötete, a holokausztra emlékeztető Kőtábla 1962-ben jelent meg, Összes verseit 2000-ben, legújabb kötetét Régi és új versek címmel idén, Mezei Andrással készült beszélgetéseit pedig Éden: visszaemlékezés címmel 1994-ben publikálta.

KÖZÉPPONTBAN A BAUHAUS 1919-ben, Weimarban alapította Walter Gropius a Bauhaust, amely 1925-ben Dessauba költözött. Itt most a frissen renovált épületben, az intézmény műhelyjellegére utaló címmel (Bauhaus Dessau - Werkstatt der Moderne) nyílik új állandó kiállítás május 11-én. A mintegy 200 tárgyból és dokumentumból álló tárlat az 1925-1932 közötti időszakra koncentrál, erre esett az UNESCO Világörökség-listájára felvett épületet tervező Gropius, valamint Hannes Meyer és Mies van der Rohe igazgatói ténykedése. A modern építészet és formatervezés terén úttörő iskolát bemutató kiállításon természetesen megtekinthetők Breuer Marcell csővázas bútorai is. A Pécsett született, New Yorkban elhunyt építész és bútortervező (1902-1981) munkásságát július 8-ig a budapesti Ludwig Múzeum mutatja be a Vitra Design Museum Breuer-gyűjteménye, továbbá filmvetítések és szakmai beszélgetések segítségével. Illusztrációnkon Breuer egyik ismert bútora, a Cesca-szék, illetve a 2004-ben kibocsátott 10 eurós emlékérme.

ÍRÓK LEVELE A MINISZTERNEK Tárgyalási kezdeményezéseikre eddig "csupán halogató választ kaptak", ezért hat irodalmi szervezet (Drámaírók Kerekasztala, Fiatal Írók Szövetsége, Írók Szakszervezete, József Attila Kör, Magyar Írószövetség, Magyar Műfordítók Egyesülete, Szépírók Társasága) Hiller Istvánnak címzett nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy miközben a "kortárs magyar irodalom az ország potenciális reklámhordozójává lett", a 2007-es állami költségvetés nem tartalmazza a háttérben dolgozó irodalmi egyesületek támogatását. Arra kérik a minisztert, hogy amíg a 2008-as költségvetésbe vissza nem kerül a filmes vagy színházi támogatásokhoz képest csekély összeg, addig a kulturális tárca keressen "alternatív lehetőségeket" e közhasznú szervezetek működésének fenntartására.

NÉMET FILMDÍJ Chris Kraus Vier Minuten című alkotása nyerte az 500 ezer euróval járó idei, immár 57. Lolát, azaz a német filmdíjat - a börtöndráma egy idős zongoratanárnő és egy fiatal elítélt kapcsolatát ábrázolja -, s egyik főszereplője, Monica Bleibtreu érdemelte ki a legjobb női alakítás díját. Marcus H. Rosenmüller (Wer früher stirbt ist länger tot) és Tom Tykwer (Parfüm) a 400 ezer euróval dotált ezüstérem mellett a többi díj jó részén is megosztozott: előbbi produkcióé a legjobb rendezés, forgatókönyv, filmzene, utóbbié a legjobb fényképezés, vágás, díszlet és jelmez. A legjobb dokumentumfilm (Michael Glawogger: Workingman's Death) elismerése 200 ezer, a legjobb gyermek- és ifjúsági filmé (Detlev Buck: Hände weg vom Mississippi) 250 ezer euró.

FERLINGHETTI PRÁGÁBAN Lawrence Ferlinghetti / Festmények & versek címmel mutatja be az amerikai beatnemzedék egyik meghatározó alakjának képzőművészeti alkotásait a prágai Városi Képtár egyik kiállítóterme, a Dum u Zlatého Prstenu. A május 13-ig nyitva tartó kiállítás anyagát a festészeti tanulmányokat nem végzett költő újabb műveiből állították össze. Illusztrációnkon Policia Oaxaca című festménye.

Figyelmébe ajánljuk