kulthírek

  • .
  • 2007. május 31.

Trafik

kulthírek
SZÉPÍRÓK DÍJA Vers kategóriában Tandori Dezső A legjobb nap (Tiszatáj Alapítvány), próza kategóriában Györe Balázs Apám barátja (Kalligram), esszé kategóriában Tábor Ádám Szellem és költészet (Kalligram) című kötete érdemelte ki a Szépírók Társasága idei díjait. Az elismeréseket a társaság elnöke, Csaplár Vilmos és a díjat támogató Alexandra Könyvesház tulajdonosa, Matyi Dezső adta át. ÜNNEPI KÖNYVHÉT Május 31. és június 4. között kerül sor a 78. Ünnepi Könyvhét és az 5. Gyermekkönyvnapok rendezvényeire. A hagyománynak megfelelően a Vörösmarty téren lesz a központ, de a többi budapesti helyszínen kívül is még vagy ötven vidéki városban és településen kitelepülnek a könyvesek a szabad ég alá.

TÁBOR BÉLA: 100 Tábor Béla (1907-1992) születésének 100. évfordulóján, június 4-én 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban idézik fel a gondolkodó szellemiségét. Elhangzik egyik publikálatlan szövege, felesége, Mándy Stefánia életrajzi emlékezése, Kurtág György és Bali János kompozíciója. Havasréti József, Hegedűs Pál, Horváth Ágnes, Isztray Simon, Kozma György, Miklóssy Endre, Pető Zsolt, St.Auby Tamás, Surányi László és Tábor Ádám olvassa fel írását. Zongorán közreműködik Kemenes András, énekel Mizsei Zoltán. Tábor Béla szövegét felolvassa Györe Balázs.

POSZT ELőTT 14 előadás vesz részt június 7-16. között a 7. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyében. A programot ezúttal Dömölky János rendező válogatta össze. Íme a mezőny: Bárka: Szent Iván-éji álom; Kaposvár: 56 06 / őrült lélek vert hadak; Miskolc: Legenda a lóról; Pécs: Senák; Nyíregyháza: A kétfejű fenevad; budapesti Örkény István Színház: Finito; kecskeméti Katona: Danton halála; Kolozsvár: Hosszú péntek; Eger: A párnaember, illetve Tangó; Beregszász és Zsámbék: Jön a Halál-álom; budapesti Katona: A karnevál utolsó éjszakája; Vígszínház: Az ünnep; Debrecen: Liberté '56. Jövőre Kukorelly Endre válogat.

ROMÁN ÖRÖM CANNES-BAN Jó volt románnak lenni idén Cannes-ban - kezdhették fesztiváltudósításukat a román kollégák, hiszen Cristian Mungiu 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 hónap, 3 hét és 2 nap) című filmje kapta az Arany Pálmát, Cristian Nemescu California Dreamin' című alkotása pedig az új tehetségekre fókuszáló Un Certain Regard szekció fődíját. A 39 éves Mungiu kevesebb mint 600 ezer euróból forgatta harmadik nagyjátékfilmjét, témája: illegális abortusz a Ceausescu-éra sötét napjaiban. A posztumusz elismerésben részesült Nemescu tavaly, 27 éves korában, még filmje befejezése előtt autóbalesetben életét vesztette. Megtörtént esetet dolgozott fel: 1999-ben, egy romániai falu vasútállomásának parancsnoka - a helyi gengszter - megállít egy Kosovo felé tartó NATO-szerelvényt, melynek nincsenek rendben a papírjai.

Annak ellenére, hogy Romániában évente csak 10-15 nagyjátékfilm készül, a jegybevételeknek pedig alig 4-5 százalékát hozzák a hazai produkciók, a cannes-i díjak a román filmművészet egyértelmű előretörését koronázzák meg: 2002-ben Mungiu filmje, az Occident kapott meleg fogadtatást Cannes-ban, a Rendezők két hete szekcióban. 2003-ban, Angers-ben, az európai elsőfilmesek fesztiválján Nemescu rövidfilmje, a Poveste la scara "C" (Történet a C-blokkból) nyert, majd szerepelt a 2004-es Európai Filmdíj jelöltjei között. 2004-ben, a Berlinalén a legjobb rövidfilm Arany Medvéjét kapta meg Cristi Puiu alkotása, az Un cartusü de kent si un pachet de cafea (Cigi és kávé). Az 1967-ben született Puiu következő műve, a Moartea domnului Lazarescu (Lazarescu úr halála) 2005-ben az Un Certain Regard díját vitte haza Cannes-ból. Tavaly ugyanitt a legjobb első film Arany Kamerájával tüntették ki az 1975-ben született Corneliu Porumboiu 12:08 East of Bucharest című darabját.

Nyert még idén Cannes-ban Gus Van Sant (60. évfordulós díj a Paranoid Parkért), Jane Fonda (életművéért), a japán Naomi Kawase (nagydíj a The Mourning Forestért), Fatih Akin (az Auf der anderen Seite des Lebens forgatókönyvéért), Julian Schnabel (a The Diving Bell and the Butterfly rendezéséért), a legjobb alakításért az orosz Konsztantyin Lavronyenko (Andrej Zvjagincev: Izgnanyie - angol címén The Banishment) és a dél-koreai Jeon Do-yeon (Lee Chang-Dong: Secret Sunshine). A zsűri díján az iráni Marjane Satrapi (Persepolis) és a francia koprodukcióban dolgozó mexikói Carlos Reygadas (Lumiére silencieuse) osztozott. Tarr Béla Simenon-feldolgozása, A londoni férfi nem kapott díjat.

PRÁGAI ÍRÓFESZTIVÁL Június 3-6. között immár 17. alkalommal rendezik meg a Prágai Nemzetközi Írófesztivált. A rendezvényt alapító amerikai író, Michael March szavai szerint "a spanyolnáthát leszámítva a Dada volt a globalizáció első formája" - ennek jegyében, minden különösebb apropó nélkül a dadaizmusnak szentelik az idei eseményeket, külön hangsúllyal a művészeti mozgalom kelet-európai vonatkozásaira. Innen a cím: Dada-East: the secret history of Dada. A Dada titkos történetét ígérő kiállítás középpontjában a zürichi Cabaret Voltaire kávéház, Tristan Tzara, Marcel és George Janco, valamint Arthur Segal áll (Tom Sandqvist kötete tavaly jelent meg róluk: Dada East: The Romanians of Cabaret Voltaire), és szóba kerül a Dada cseh képviselője, Walter Serner is. Az aktuális vonatkozásokról kortárs román képzőművészek (köztük a nemrég a Műcsarnokban látott Dan Perjovschi) és román avantgárd filmesek gondoskodnak. Lesz román (Elena Stefoi) az Írófesztivál vendégei között is, de természetesen máshonnan is érkeznek szerzők (az ismertebb meghívottak között szerepel az amerikai Gary Snyder és E. L. Doctorow, az izraeli A. B. Yehoshua és a holland Arnon Grunberg).

KAPUSCINSKI IS JELENTETT? A Newsweek lengyel kiadása szerint Ryszard Kapuscinski együttműködött a titkosszolgálattal - ez volt az ára annak, hogy a világ minden részéről tudósíthatott. A januárban, 74 éves korában elhunyt riporter özvegye, Alicja tagadja, hogy férje a titkosszolgálatnak dolgozott. Szerinte nincs bizonyíték arra, hogy jelentéseket írt. A Reutersnek azt nyilatkozta, hogy mindenkinek, aki külföldre utazott, információt kellett adnia a felkeresett országról, s a férje által írott elemzések nem tekinthetők besúgói jelentéseknek. Hozzátette: utazásai előtt kávéházi beszélgetéseken figyelmeztették férjét hazája külpolitikai érdekeire. A lengyel Newsweek szerint Kapuscinskit 1967-től 1972-ig foglalkoztatták Vera Cruz fedőnéven, előkerült három nyugta és néhány általa írott jellemzés is. Az utóbbi időkben több neves lengyel íróról (Zbigniew Herbert, Andrzej Szczypiorski, Zygmunt Bauman) derült ki, hogy együttműködött az elhárítással.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.