kulthírek

  • .
  • 2007. június 14.

Trafik

kulthírek
MAGYAR ÉVAD NEW YORKBAN A 2009-ben esedékes programból annyi már most tudható, hogy kiállítást rendeznek a magyar Bauhaus iparművészeti tevékenységéről, a Szépművészeti Múzeum Majovszky-rajzgyűjteményéből és art deco Zsolnay-termékekből, s hangversenyek lesznek a Carnegie Hallban a Budapesti Fesztiválzenekar, Kurtág György és Márta fellépésével. Forgács Péter megkezdte a bevándorlásról szóló dokumentumfilmje előkészítését. Nádas Péter regénye, a Párhuzamos történetek 2010-re beütemezett angol kiadásából külön füzetben jelentetik meg az első fejezeteket. Tárgyalások folynak számos színházi és zenés estről is.

BLOOMSDAY, BLUM-HÁZ Hagyományosan június 16-án rendezik meg Szombathelyen a James Joyce Ulyssesének itteni vonatkozására - miszerint a regény hőse, Leopold Bloom szombathelyi származású - reflektáló Bloomsdayt. A program a www.bloomsday.hu honlapon megtalálható - itt csak annyit, hogy megjelent a szombathelyi projektek egyik fő ötletgazdája, Najmányi László e témához kapcsolódó regénye, A Blum-ház rejtélye, amelynek bemutatója után a Les Fleurs du Mal társulat előadja a szerző Bloom's Prayer (Blum Lipót imája) című elektronikus oratóriumát.

MAGYAR ANIMÁCIÓ ANNECYBEN Hat magyar alkotást hívtak meg az animációs filmek legfontosabb nemzetközi seregszemléjére: június 11-16. között a franciaországi Annecyben több mint 200 filmet mutatnak be, köztük lesz Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére, ugyanő és Nagy Lajos A világlátott egérke / Rokoni pártfogás, illetve Nagy Lajos A víz tündére című munkája. Ducki Tomeck Életvonala a vizsgafilmek között, Kali Gergely Momentje az információs programban, Alekszejev Alekszej hétrészes sorozata, a Mondókák pedig a különprogramban látható.

GYÁSZ Június 14-én a berlini Alte Nationalgalerie ad otthont a Jörg Immendorffra történő megemlékezésnek: a 61 éves korában, május végén elhunyt festő az utóbbi évtizedek német képzőművészetének egyik legjelentősebb életművét alkotta meg. Fiatal korában neodadaista akciói miatt kirúgták a düsseldorfi művészeti akadémiáról, ahol Joseph Beuys tanítványa volt, s ahova csak a 90-es évek közepén tért vissza - professzorként. A 70-es évek végén, 80-as évek elején kibontakozó expresszív festészeti irányzat, a Neue Wilde kiemelkedő képviselőjeként, mindenekelőtt Café Deutschland című sorozata révén nemzetközi hírnévre tett szert. Itt látható 1988-as, Solo című önarcképén - a Caféktól eltérően - már nem az események, hanem azok megfigyelője, a kávéházi asztalnál ülő művész került a középpontba. Immendorf évek óta gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, szellemileg friss maradt, de idegei lebénultak. A végső periódusban már asszisztensei festették műveit, utasításai alapján. Gerhard Schröder volt kancellárról festett portréját tavasszal állították ki a berlini kancellárián. 1968 és 2007 közötti teljes grafikai munkásságát, több mint 460 művet ölel fel július 7-én nyíló kiállítása a mainzi Rheingoldhalléban. Düsseldorfban az SPD, az FDP és a Zöldek frakciója egyetért azzal, hogy közterületet nevezzenek el róla, a várost irányító CDU elvileg nem ellenzi, de az erről szóló párbeszédet még korainak tartja.

FOTÓ MOLNÁR Erdélyben készült képeit állította ki a Nyitott Műhely Galériában Molnár Zoltán, megtekinthetők július 25-ig. Illusztrációnkon: Erdély 2001, Gyergyó.

LAURIE ANDERSON BUDAPESTEN Európai turnéjának második állomásán, Udine és Prága között a Művészetek Palotájában mutatta be Homeland című új műsorát Laurie Anderson, akinek média- és videomunkáiból egyúttal kiállítás is nyílt a Millenáris C csarnokának Pixel-galériájában. Megtekinthető augusztus 20-ig - vele készített interjúnk a jövő heti Narancsban.

INDIAI FILMDÍJ Bollywood nemzetközi terjeszkedését elősegítendő minden évben a világ más pontján tartják az indiai filmgyártás Oscar-stílusú díjátadó ünnepségét - ezúttal Sheffield volt a helyszín. A legjobb filmnek járó elismerést a hindi nyelvű Rang De Basanti (Fesd sáfrányszínűre), Rakeysh Omprakash Mehra alkotása nyerte: egy Londonban élő fiatal filmesről szól, aki megtalálja az 1930-as évek Indiájában brit rendőrként szolgált nagyapja naplóját.

BOTTICELLI ESZTERGOMBAN Sandro Botticelli ifjúkori (talán első önálló) műve lehet az az esztergomi falfestmény, melynek felfedezéséről a római Magyar Akadémia épületének felújítása alkalmából számolt be Hiller István kulturális miniszter: Prokopp Mária és Wierdl Zsuzsanna restaurátorok sokéves munkájának eredményeként bebizonyosodott, hogy az esztergomi királyi palota egyik, évszázadokkal ezelőtt összomlott épületében található négy falfestmény, az Okosság, Mértékletesség, Erő és Igazságosság erényét ábrázoló allegorikus nőalakok legalább egyike, a Mértékletesség Botticelli keze nyomát - és a falba karcolt aláírását - őrzi. Feltehetőleg Filippo Lippi műhelyének önálló alkotás készítésére is jogosult ifjú tagjaként dolgozott az 1460-as években Esztergomban. Maga a freskó legfelső, befejező rétege eltűnt az évszázadok során, de a fej és az alak ecsettel előrajzolt formája tisztán látható.

LENGYEL ANNA FRANK A jeruzsálemi Jad Vasem holokausztmúzeum és kutatási központ héber és angol nyelven megjelentette Rutka Laskier 1943 januárja és áprilisa között vezetett naplóját: a 14 éves lány a lengyelországi Bedzin gettójában élt - egészen addig, amíg ő maga is arra a sorsra jutott, amitől rettegett. Auschwitzot egyedül édesapja élte túl, aki a háború után Izraelben új családot alapított, s 1986-ban halt meg, mit sem tudván a napló sorsáról. A bedzini házban elrejtett naplót Rutka barátnője találta és őrizte meg, majd tavaly a Jad Vasemnek adományozta. Előszavát Rutka Izraelben született és természetesen sosem látott 57 éves húga írta.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.