kulthírek

  • .
  • 2007. augusztus 23.

Trafik

kulthírek
SZIGETI GYORSMÉRLEG A soproni VOLT Fesztivál, a nulladik napi LGT-koncert és a Félsziget Fesztivál bevételei kompenzálják az állami támogatást ezúttal nem kérő, viszont a főszponzor visszalépése miatt nehéz helyzetbe került Sziget Fesztivál idei veszteségét. A nyereségességhez még mintegy 15 ezer néző kellett volna, de az esős idő és a 6 ezerről 8 ezerre emelt napijegyár "csak" 371 ezer látogatót engedett. A rendezvény honlapja szerint a szigeti hulladék mintegy 30 százalékát gyűjtötték össze egy hét alatt szelektíven a látogatók. A bontás és takarítás kb. két hétig tart, aztán kezdődnek a helyreállítási munkálatok.

FRIDA LEVELEI Querido Doctorcito (Szeretett Orvosom) - így szólította meg 1932 és 1951 között írott leveleiben dr. Leo Eloessert Frida Kahlo: a festőnő férje, Diego Rivera által saját halála (1957) után 50 évre titkosított dokumentumok most Kahlo születésének századik évfordulójához időzítve ezzel a címmel jelentek meg egy kétnyelvű kötetben. Frida 1932-ben elvetélt, s levelei ékesszólóan beszélnek arról, mennyire fájdalmasan élte meg, hogy többé nem is lehet gyereke.

25 ÉVES A CD Az Abba The Visitors című albuma volt az első, amely 1982. augusztus 17-én legördült egy Hannover melletti üzem gyártósoráról: ezzel - pontosabban a novemberben piacra dobott mintegy 150 címmel - indult hódító útjára a Philips és a Sony közösen kifejlesztett digitális audiolemeze. Azóta világszerte több mint 200 milliárd CD-t adtak el, az egymilliós példányszámot elsőként a Brothers in Arms című Dire Straits-album érte el.

ANNE FRANK BUDAPESTEN Anne Frank - történelem a mának címmel nyílt kiállítás a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az amszterdami Anne Frank Ház vándorkiállítását 1997 óta 40 országban - legutóbb Chilében, Japánban és Németországban - mutatták be, eddig több mint tízmillió látogatója volt. A november 25-i zárás után vidékre utazik az anyag, melyet a következő év során négy visegrádi országban összesen 12 helyen láthatnak majd.

PUNK IN DER DDR A Sex Pistols punkhimnuszából eredő hívószóra (No Future) utaló, s az elviselhetetlenül agyontervezett NDK-jövőképet kifordító címmel (Too Much Future) nyílt kiállítás a drezdai Stadtmuseum-Landhaus termeiben: ma már történelminek számító hangfelvételek, fotók, Super 8-as filmek, dalszövegek és Stasi-papírok idézik fel a keletnémet punkmozgalmat és szubkultúrát. Két éve, az egykori Kelet-Berlin művésznegyedének számító Prenzlauer Bergben lévő Salon Ostban nagyjából ugyanez az anyag már ki volt állítva, de ezúttal a drezdai színtér dokumentumaival egészítették ki. Drezda ugyan nem számított annyira jelentős NDK-punkközpontnak, mint Berlin, de azért itt is olyan zenekarok folytatták felforgató tevékenységüket, mint a Paranoia vagy a Kaltfront, s a punkokkal egy időben, 1979-ben itt lépett színre dobosként a nemzetközi hírű festőművész, A. R. Penck is. A kiállítást Henryk Gericke és Michael Boehlke rendezte. Gericke az NDK alternatív zenei színterét körüljáró, Ronald Galenza és Heinz Havemeister által szerkesztett kötet egyik szerzője (Wir wollen immer artig sein - Punk, New Wave, Hiphop and Independent-Szene in der DDR von 1980 bis 1990). Az október 14-ig látható kiállításhoz időzítve, augusztus 23-án kezdik vetíteni a német mozik az ostPUNK! Too much Future című dokumentumfilmet, melyet Gericke és Boehlke forgatókönyve alapján Carsten Fiebeler rendezett. Hat riport-alanyuk közül hárman megtapasztalták az NDK börtönviszonyait is. Ezt egy interjúkötet és egy CD követi ősszel, a drezdai kiállítás pedig áttelepül Lipcsébe.

GYÁSZ 83 éves korában elhunyt Max Roach, a régi nagy dzsessznemzedék egyik utolsó képviselője. A műfaj legkiválóbbjainak (Coleman Hawkins, Duke Ellington, Charlie Parker, Dizzie Gillespie, Thelonious Monk, Sonny Rollins, Archie Shepp, Cecil Taylor stb.) dobolt, s olyan klasszikus felvételeken működött közre, mint például Miles Davis Birth of the Coolja.

VELENCEI FILMFESZTIVÁL Augusztus 29-én, az Atonement című brit filmmel, Joe Wright második rendezésével kezdődik a 64. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. Az Ian McEwan regénye alapján, Keira Knightley főszereplésével forgatott film a hivatalos versenyprogramban szerepel, többek közt Ken Loach, Nyikita Mihalkov, Eric Rohmer, Ang Lee, Brian De Palma, Kenneth Branagh, az egyiptomi Youssef Chahine és Peter Greenaway műveivel egyetemben. Greenaway filmje, a korábban cannes-i premierre szánt Nightwatching Rembrandt festménye, az Éjjeli őrjárat nyomán kutatja, miért és miként válik egyszer csak üldözötté az addig nagyra becsült művész, aki a forgatókönyv szerint egy gyilkosság rejtélyének a megoldását is elhelyezte 1642-ben készült képén. Tavaly nyáron, Rembrandt születésének 400. évfordulóján, Greenaway az amszterdami Rijksmuseumban mutatta be a festményhez kapcsolódó multimédiás alkotását.

A filmfesztiválon Arany Oroszlánt vehet át életműve elismeréseképpen Bernardo Bertolucci és Tim Burton, s retrospektív sorozatban elevenítik fel a spagettiwestern-sikereket. A Corto Cortissimo szekcióba válogatták be az 1977-ben született Nemes László Türelem című alkotását; főszereplője Marjai Virág, operatőre Erdély Mátyás, készült az Inforg Stúdióban, a Duna Műhely és a Filmteam közreműködésével. Konkurensei közt található az 1966-ban, Genfben született Zoltán Horváth rövidfilmje, a Dans la peau is. Nemes filmje egy irodista nő munkájáról szól, Horváthéban egy szerelmes pár tetoválásai kelnek életre.

Figyelmébe ajánljuk