kulthírek

  • .
  • 2007. október 18.

Trafik

kulthírek

KODÁLY ORSZÁGA A zeneszerző születésének 125. évfordulóját ünneplő események sorában a következő hónap folyamán hazai nagyvárosok és Galánta bevásárlóközpontjaiban és forgalmasabb közterein igyekeznek majd helyi kórusok a lehető legközelebb vinni Kodály zenéjét a néphez: ingyenes koncertjeik szüneteiben hangfelvételről is Kodály szól majd, s kivetítőn is vele találkozhat a közönség. Minden egyéb részlet a kodaly125.hu weboldalon.

MAGYAR FILMEK CHICAGÓBAN Szász János Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című alkotásával nyílt meg a 43. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál. Az október 17-én lezárult fesztivál eredményeiről a jövő héten számolhatunk be - a fődíjért indult Szász-film mellett a World Cinema szekcióban Bollók Csaba Iszka utazása, Esztergályos Károly Férfiakt és Tarr Béla A londoni férfi című munkáját vetítették.

ROMÁN FILMHÉT Alighogy véget ért az orosz filmek Russia Rulez címmel megrendezett budapesti fesztiválja, jönnek a románok: az Uránia moziban az utóbbi évek nemzetközi sikereit - többek között Cristian Mungiu, Cristian Nemescu, Corneliu Porumboiu, illetve a ma már klaszszikusnak számító Liviu Ciulei és Lucian Pintilie alkotásait - vetítik október 21-ig.

RADIOHEAD TETSZÕLEGES ÁRON In Rainbows című új albumát egy minimális díj megfizetésén felül a vásárló saját belátása szerinti áron tette letölthetővé a Radiohead. Miután a zenekarnak lejárt az EMI-szerződése, teljesen szabadon rendelkezhet új kiadványaival. Nemrég Prince ingyen, egy brit lap mellékleteként tette közzé új albumát. A lemezipari árképzést és a termékek fizikai, illetve digitális formában történő terjesztését érintő vita során bizonyára hallunk még ilyesmiről.

FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR Az 59. Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár utolsó napján vehette át a német könyvkereskedelem Békedíját Saul Friedländer. Az izraeli történész a szokványos köszönőbeszéd helyett egy részletet olvasott fel abból a levélből, melyet szülei a koncentrációs tábor felé haladó vonatból dobtak ki: annak az asszonynak címezték, aki gyermekük életét megmentette azáltal, hogy hamis néven elhelyezte őt egy katolikus internátusban. Friedländertől magyarul A náci antiszemitizmus: egy tömegpszichózis története, illetve a XII. Pius és a Harmadik Birodalom olvasható, főművének a náci Németország és a zsidóság viszonyának kétkötetes elemzését tartják (Das Dritte Reich und die Juden). Most azt nyilatkozta, nem akar többet írni a holokausztról, jelenleg a Kafkáról szóló művén dolgozik.

A világ legnagyobb könyves rendezvényén öt nap alatt 280 ezer látogatót regisztráltak, mintegy háromezerrel kevesebbet, mint tavaly. A centrumban a katalán kultúra volt, a jövő évi díszvendég Törökország. (Illusztrációnkon Harisnyás Pippinek öltözött gyerekek ünneplik Frankfurtban kedvenc mesehősük szülőanyját, a 2002-ben elhunyt Astrid Lindgrent: a svéd írónő novemberben lenne 100 éves.)

KAFKA-ÖSSZES, CSEHÜL Nehéz elképzelni, hiszen egész életében Prágában lakott, de 83 évnek kellett eltelnie Franz Kafka 1924-ben bekövetkezett halála után, mire végre összes művei megjelenhettek csehül. Az 1990-ben alapított prágai Franz Kafka Társaság a rendszerváltás után - amikor politikai szempontok már nem akadályozhatták Kafka megjelenését -, pontosan 1997-ben indította el az összesen 360 ezer euróba került fordítási projektet. 1909-12 közötti naplóival kezdték, s most a levelezésével értek a végére. A Kafka-összes tizenhárom kötetet tölt meg. A németül született írások zöme először olvasható csehül, de a korábban már átültetetteket is újra lefordították.

NAGY KÖNYVEK OROSZUL A Nagy Könyv tévés népszavazásának legsikeresebb művei közül három - Gárdonyi Géza Egri csillagok, Jókai Mór Az arany ember és Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regénye - jelent meg nemrég oroszul. Ezeket és a róluk készített filmetűdöket mutatták be Moszkvában, a BibliObraz (KönyvKép) Könyvfesztiválon.

ÕSZI FESZTIVÁL A hét végéig, október 21-ig tartanak a Budapesti Õszi Fesztivál eseményei. El lehet még csípni többek közt Térey János új drámáját (Asztalizene: Radnóti Színház) és egy japán Három nővért (Trafó), az Ágens "kúrós versei" alapján rendezett előadást (Édes szívem, ribanc vagy: Bárka), a magyar színház 1950-es államosításának dokumentumait (Az emberek veszedelmes közelségében: Kamra) és néhány koncertet (Jarmo Saari Solu: A38, Csalog Gábor: Trafó). A héten nyíló kiállítások közül Iski Kocsis Tiboré (Faktum: Deák Erika Galéria) november 3-ig, Nemes Csabáé (illusztrációnk a tavalyi fővárosi eseményeket felidéző Remake: Kiscelli Múzeum) január 13-ig megtekinthető.

KASSÁK 120 Ezzel a címmel emlékezik meg Kassák Lajos születésének 120. évfordulójáról a Typoszalon és a Magyar Betű Társaság. Az óbudai Kassák Múzeumban október 19-től december 2-ig nyitva tartó tárlaton kiadványtervekkel részt vesznek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tipográfushallgatói is, a kiállítás kurátora Szőnyei György.

"ÚJ" UTAMARO Az elsősorban fametszeteiről ismert Utamaro Kitagava (1753-1806) egyik festményét találták meg japán tévések a művészről szóló dokumentumfilm forgatása közben, azon a vidéken, ahol élt. Az Onna Daruma Zu (Női Dharma képmása) című, restaurálásra szoruló festmény egy idős asszony tulajdonában van, akinek elmondása szerint a férje 20-30 éve 2-3 ezer jenért (17-26 dollárért) vásárolta azt egy helyi ócskástól. Utamarónak alig harminc festménye ismert. A szakértők tudtak ennek a képnek a létezéséről, de a hollétéről nem.

Figyelmébe ajánljuk