kulthírek

  • *
  • 2008. augusztus 7.

Trafik

kulthírek

ÉLEN A PISTOLS A brit Thames TV 40 éves archívumának kincsei közül a legtöbbször annak az 1976-os élő adásnak a részletét kérték ki, melyben a Sex Pistols tagjai káromkodva reagálnak az őket kissé piásan provokáló Bill Grundy műsorvezető szavaira. A nemrég közzétett lista második helyén egy Baywatch-jelenet áll: Pamela Anderson a tengerparton szalad.

GILBERTO GIL LEMONDOTT Ismét zenei pályájára szeretne koncentrálni, ezért lemondott kulturális miniszteri posztjáról Gilberto Gil: a 66 éves brazil énekes-gitáros 2003 óta szolgált hazája kormányában. 2007 óta már kétszer próbált búcsút inteni hivatalának, de Lula elnök csak most fogadta el lemondását.

ELÕADÓ-MÛVÉSZETI TÖRVÉNY A mozi után a színház lehet a második kulturális terület, melynek működését külön törvény szabályozza: a terv szerint szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján nyújtja be a parlamentnek a színház, a tánc, sőt a zene szféráját is érintő előadó-művészeti törvényt Hiller István miniszter, így azt októberben akár el is kezdhetnék tárgyalni. De az még messze van.

NANA MOUSKURI BÚCSÚJA Három éve jelentette be, hogy búcsút int a színpadnak Nana Mouskouri, majd világ körüli turnéba kezdett, mely Athénben, az Akropolisz lábánál ért véget: a 73 éves énekesnő fél évszázados karrierje során több mint 300 millió lemezt adott el világszerte, ezenkívül humanitáriánus munkát végzett az UNESCO-nak, és a 90-es években európai parlamenti képviselő is volt.

GYÁSZ 52 éves korában rákbetegségben elhunyt Hiram Bullock: az amerikai dzsesszgitáros olyan nagyságokkal szerepelt, mint Miles Davis, James Brown, Al Green, a Brecker fivérek, David Sanborn, Barbra Streisand, Billy Joel, Eric Clapton, Sting vagy a Steely Dan. Utolsó saját lemeze 2006-ban jelent meg: Too Funky 2 Ignore.

PÉLDÁUL BARCELONA Nehogy bárkinek unatkozni jusson eszébe, ha arrafelé jár, íme néhány tipp a katalán főváros nyári kiállítási kínálatából. A Museu Barbier-Müller d'Art Precolombí, vagyis a gyarmatosítás előtti művészetnek szentelt Palau Nadal termeiben El Caribe Precolombino címmel Közép-Amerika, az Andok és az Amazonas vidékének kincseit mutatják be: szobrok, kerámiák, textíliák és rituális tárgyak a spanyol hódítók megérkezése előtti időből. A Centre Cultural Caixa Catalunya a 18-19. századi Japánba vezet el Harunobu, Koeyusai, Kiyonaga, Utamaro, Hokusai és Hiroshige metszetei segítségével: Ukiyo-e, imágenes de un mundo efimero. A Museu Nacional d'Art de Catalunya a New York-i dadában egymásra talált Duchamp, Man Ray és Picabia több mint 300 festményét, fotóját, rajzát, filmjét és ready-made tárgyát mutatja be. Mindhárom kiállítás szeptember 8-ig tekinthető meg.

Tavaly Olafur Eliasson nyerte a Joan Miró-díjat, így most Barcelonában és a közeli Gironában mutatkozhat be az izlandi művész: The nature of things című kiállítása a Fundació Joan Miró, illetve a Centre Cultural Caixa Girona-Fontana d'Or termeiben látható, előbbi szeptember 28-ig, utóbbi szeptember 4-ig. A Centre de Cultura Contemporania egy kultikus népszerűségnek örvendő angol sci-fi író gondolat- és képi világát dolgozta fel: a J. G. Ballard. Autopsia del nuevo milenio című kiállítás a magyarul alig olvasható, de Spielberg (A Nap birodalma) és Cronenberg (Karambol) által megfilmesített, és a Joy Divisiont (The Atrocity Exhibition) is megihlető szerző életének és műveinek bemutatásával az új évezred olyan jelenségeit is boncolgatja, mint a katasztrófák, a technika és a pornográfia, a fertőzések és a neobarbarizmus (a Kosmopolis 08 című nemzetközi irodalmi fesztiválhoz illeszkedő kiállítás november 8-ig tekinthető meg). A Palau de la Virreina Spots electorales. El espectáculo de la democracia című kiállítása az 1989 óta eltelt idő választási tévéreklámjait rendezte tematikus blokkokba: 70 országból 2800 kampányklipet gyűjtöttek össze (magyarok nélkül), s egyúttal megjelentették az év elején Guatemalában meggyilkolt kampányszakértő, Roberto Alfa naplóját, választási hirdetéseket tartalmazó DVD-melléklettel (illusztrációnk a szeptember 28-ig nyitva tartó kiállítás plakátja).

ALATTA IS VAN GOGH Vászonhoz szükséges pénz híján Vincent van Gogh gyakorta régi képeire festett. E szomorú szokása új bizonyítékára bukkant Joris Dik delfti és Koen Janssens antwerpeni kutató: nagy intenzitású röntgensugarakkal vizsgálták egyik 1887-ben, Párizsban készült festményét, s a virágos mező mögül egy parasztasszony 17,5x17,5 cm-es arcképét hozták elő: függőlegesen helyezkedik el a vásznon, a tájképet 90 fokban elfordítva festette rá. A múzeumok által egyelőre nem alkalmazott technikával a korábbiaknál pontosabb kép állítható elő, s ez Van Gogh művészetének vizsgálatán túl a régi mesterek tanulmányozásában is új lehetőségeket rejt - írták kutatásuk eredményét publikálván az Analytical Chemistry című tudományos lapban.

ELHUNYT SZOLZSENYICIN Nehéz, de boldog életet élt, s úgy halt meg, ahogy szeretett volna: nyáron, saját otthonában - nyilatkozott hírügynökségi jelentés szerint Alekszandr Szolzsenyicin özvegye a 89 éves korában, szívelégtelenség következtében elhunyt íróról. Élete nehézségei a háborúval kezdődtek: friss matek-fizika diplomás tüzérként harcolta végig a világháborút, de miután egy levélben kritizálni merészelte Sztálint, kitüntetése ellenére munkatáborba került. Nyolc év után, 1953-ban szabadult. Eme élményén alapuló kisregénye, az Ivan Gyenyiszovics egy napja 1962-es megjelenése a hruscsovi olvadás jelképes pillanata - miként a brezsnyevi befagyás szimbóluma, hogy a Rákosztály és A pokol tornáca betiltása után 1969-ben kizárták a szovjet írószövetségből, majd A Gulag szigetvilág 1918-1956 nyugati publikálása miatt 1974-ben megfosztották állampolgárságától. Ekkor vehette csak át 1970-es Nobel-díját. Húszévi - részben amerikai - emigráció után tért haza Oroszországba. Eleinte ünnepelték, később, a kibontakozó kapitalizmust és az elitet érintő kritikája miatt újra kényelmetlenné kezdett válni. Az említetteken kívül magyarul olvasható szépirodalmi művei: Húsvéti körmenet (elbeszélések); A vörös kerék (regény) és politikai-történelmi eszmefuttatásai: Az "orosz kérdés" a XX. század végén; Hogyan mentsük meg Oroszországot?; Lenin Zürichben; Együtt: Oroszok és zsidók a cári birodalomban - Oroszok és zsidók a Szovjetunióban. Képeinken Szolzsenyicin motozáson a lágerben, illetve a Time címlapján.

Figyelmébe ajánljuk