kulthírek

  • .
  • 2009. január 22.

Trafik

KILENCEN AZ OSCARÉRT Kialakult a kilences lista, melyet majd a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt ötre szűkítenek le: nincs rajta Bollók Csaba alkotása, az Iszka utazása, viszont az osztrák Götz Spielmann, a kanadai Benoit Pilon, a francia Laurent Cantet, a német Uli Edel, az izraeli Ari Folman, a japán Yojiro Takita, a mexikói Roberto Sneider, a dán Jan Troell és a török Nuri Bilge Ceylan reménykedve várhatja a jelöltek bejelentésének napját, január 22-ét.
KILENCEN AZ OSCARÉRT Kialakult a kilences lista, melyet majd a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt ötre szűkítenek le: nincs rajta Bollók Csaba alkotása, az Iszka utazása, viszont az osztrák Götz Spielmann, a kanadai Benoit Pilon, a francia Laurent Cantet, a német Uli Edel, az izraeli Ari Folman, a japán Yojiro Takita, a mexikói Roberto Sneider, a dán Jan Troell és a török Nuri Bilge Ceylan reménykedve várhatja a jelöltek bejelentésének napját, január 22-ét.

KRAFTWERK-FOGYATKOZÁS Kilépett a Kraftwerkből Florian Schneider: 40 év után hagyta ott alapító társát, Ralf Hüttert, aki azonban a zenekar két másik - jóval a 80-as évek elejéig tartó csúcskorszak után csatlakozott - tagjával továbbra is Kraftwerk néven szerepel, és játszik majd a Radioheaddel közös amerikai turnén.

GYÁSZ 71 éves korában elhunyt Jan Kaplicky: a 40 éven át Angliában élt és szokatlan formájú épületeket megálmodó építészt Prágában érte a halál, ahol elnyerte az új országos könyvtár tervezésének jogát, de a szakmai és a politikai élet egyes képviselői éles kritikával illették. Alig néhány órával az után esett össze az utcán, hogy második felesége megszülte gyermeküket.

89 éves korában elhunyt Molnár Zoltán, az Irodalmi Újság és a Szabad Nép egykori munkatársa, az Írószövetség titkára, akit ilyen minőségében tartóztattak le és ítéltek el 1957-ben, a Déry Tibor és társai elleni eljárás főpróbájának tekinthető, úgynevezett "kis íróper" során. 1959-ben szabadult, s 1963-80 között az Élet és Irodalomnál dolgozott.

Decemberben, 82 éves korában elhunyt George Brecht, a 60-as években kibontakozott nemzetközi fluxus mozgalom egyik vezéralakja. George MacDiarmid néven született New Yorkban, művésznevét 1945-ben, Európában harcoló katonaként vette fel, nem anynyira a német író, mint inkább a különös iránti vonzalmából. Életművét Kölnben és Barcelonában retrospektív kiállítás összegezte 2005-06-ban.

VAJDA LAJOS A decemberi megnyitó még belecsúszott a művész születésének centenáriumi évébe, de mindez formalitás: a lényeg, hogy a Nemzeti Galéria és a szentendrei Erdész Galéria együttműködésének eredményeként megvalósult, közel 250 művet felsorakoztató retrospektív kiállítás kronologikus és tematikus képet ad a 33 éves korában, 1941-ben tüdőbetegség következtében elhunyt festő munkásságából. Megtekinthető február 22-ig. Illusztrációnk: Lebegő házak (1937).

EU ART Botrányt kavart a cseh EU-elnökség alkalmából az EU-tanács brüsszeli épületének fogadócsarnokában kifüggesztett térplasztika: az Entropa egyrészt nem egy nemzetközi csapat munkája, miként az a projekt leírásában szerepelt, hanem egyedül a cseh David Cerny és asszisztenseinek műve, másrészt az alkotást egyes országok sértőnek találták. Elsősorban Bulgária, melyet pottyantós lábnyomvécé szimbolizál, de Szlovákiát is felpaprikázta, hogy magyar nemzeti színekkel díszített, kötözött húsárura emlékeztető valami adja ki a sziluettjét. Magyarország térképén mezőgazdasági termékekből álló Atomium látszik (ami Brüsszel emblematikus épülete). Csehország Klaus elnök vitatott kijelentéseit villogtatja. Franciaországot felirat borítja: Sztrájk. Romániát (képünkön) Drakula-élményparknak ábrázolja. Hollandia eltűnt a tenger alatt, csak néhány minaret csúcsa látszik. Svédországnak nincs körvonala, lapra szerelt bútordoboznak tűnik, benne Gripen vadászgépek. Az euroszkeptikus Nagy-Britannia ott sincs, mondhatni a hiányával van jelen. A mű alcíme (Stereotypes are barriers to be demolished) arra utal, hogy a művész a mindenütt jelen lévő és egyes nemzeteket elválasztó sztereotípiák ellen kívánt fellépni, nyilatkozata szerint a Monty Python-csoport vagy a Sacha Baron Cohen által megteremtett Borat óta ismert szatirikus humor szellemében.

50 ÉVES A MOTOWN 800 dollár családi kölcsön - 1959 januárjában ennyivel vágott bele detroiti vállalkozásába Berry Gordy, s tán álmodni se mert arról, amivé lemezcége fejlődött: a Tamla, melyet hamarosan az autóipari centrumra (Motor Town) utaló Motownra keresztelt át, évtizedekig meghatározó szerepet vitt a popzene fejlődésében. Soul, rhythm & blues, funk, Motown-hangzás, slágerek végtelen sora, klasszikus előadók sokasága és mindenekelőtt az, hogy egy fekete tulajdonban lévő, fekete művészekre építő projekt ilyen nagyra nőhetett, és szociokulturális értelemben is ilyen fontossá válhatott - mindezek együttesen indokolják az egész éven át tartó ünnepléssorozat jogosságát. Ez már decemberben megkezdődött egy többalbumos doboz (Motown: The Complete No. 1's) kiadásával. A cég egykori székhelyéül szolgáló kétemeletes házban (képünkön a Hitsville USA feliratú épület előtt Berry Gordy), a Motown Historical Museumban új kiállítás nyílt, és jövőre egy vándorkiállítást is előkészítenek. Motown: The Sound of Young America Turns 50 címmel kiállítás nyílt a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame + Museumban. A jelenleg 79 éves Gordy egy ősszel bemutatandó egész estés dokumentumfilmen dolgozik, s jövőre egy Broadway-musical is várható. Az itt látható néhány lemezborító csak jelzés a többi örökzöld felvétel - Marvelettes, Diana Ross & The Supremes, Velvelettes, Smokey Robinson & The Miracles, Marvin Gaye, Gladys Knight & The Pips, Isley Brothers, Jackson 5, Rick James vagy az aranykor legtöbb zenei alapját szolgáltató Funk Brothers - képviseletében is.

Figyelmébe ajánljuk