kulthírek

  • .
  • 2009. augusztus 6.

Trafik

MICHAEL JACKSON ÉS A STASI 1988 májusában, amikor Michael Jackson a Brandenburgi kapu nyugati oldalán, a berlini fal tövében adott koncertet, a Stasi tervet dolgozott ki arra, hogy távol tartsák a veszélyes zónától a fiatalokat: a Bild cikke szerint azt tervezték, hogy az NDK fővárosának belsejében, egy stadionban kétperces csúsztatással, kivetítőn sugározzák az eseményt. Erre végül nem került sor - csak némi tömegoszlatásra azok körében, akik mégis a fal közelébe merészkedtek. MAGYAR FILMEK LOCARNÓBAN Esztergályos Krisztina Variációk című, 28 perces rendezői vizsgafilmje, illetve a svájci születésű Győrik Mihály A félelem völgye című svájci-olasz-magyar koprodukcióban forgatott játékfilmje meghívást kapott az augusztus 5-én kezdődő Locarnói Filmfesztiválra.
Az előbbi szereplői között Bálint András, Takács Kati, az utóbbiban többek között Törőcsik Mari és Székely B. Miklós is látható.

A WHITER SHADE OF PALE Több mint 40 év után megkaphatja az erkölcsi elismerést Matthew Fisher, aki a Procol Harum 1967-es világslágerének bevezető szakaszát írta és játszotta orgonán, de eddig szerzőként nem tüntették fel a nevét: a londoni legfelsőbb bíróság döntésének értelmében immár a 61 éves zenészt illeti meg a dal szerzői jogainak 40 százaléka az énekes Gary Booker mellett - a jövőben. Visszamenőleg azonban nem juthat a pénzéhez.

IZRAELI IRODALOM EGYIPTOMBAN Egy Amos Oz-regény, David Grossman novellái, Tom Segev és Avi Shlaim történészek munkái jelenhetnek meg arabul Egyiptomban, amennyiben megvalósul a kairói kulturális minisztérium illetékese által bejelentett terv: egyelőre tárgyalásban állnak a szerzők európai kiadóival. Habár a két ország harminc éve békében él, izraeli szépirodalmat eddig - leszámítva az iraki születésű Eli Amir egy regényét és Naim Araidi drúz költő verseit - még nem adtak ki Egyiptomban.

DOKUMENTUMOK VILÁGÖRÖKSÉGE Magyar vonatkozású dokumentumokat is fölvettek az UNESCO barbadosi ülésén a Világemlékezet Jegyzékébe: az MTA könyvtárának Csoma-archívumát (benne Kőrösi Csoma Sándor tibeti-angol szótára és tibeti nyelvtana) és Bolyai János 1832-es Appendixét, melyben bebizonyítja a modern fizika és matematika fejlődésében korszakalkotó tézisét (illusztrációnkon kötete egyik lapja). Ezekkel együtt ötre nőtt a magyar anyagok száma a 193 tételből álló, 1997-ben megnyitott lajstromban. A többi: Tihanyi Kálmán 1926-os szabadalmi bejegyzése, a Radioscop (ami utat nyitott a televíziózás fejlődésének), a török hódoltság előtti Magyar Királyság településeinek térképe, a Tabula Hungariae, valamint a Bibliotheca Corviniana, Mátyás király kb. 2000 kötetes könyvtára, melynek ma ismert 216 darabjából 53-at őriznek itthon, a többit külföldi gyűjteményekben, ezért is közös bejegyzés ez Ausztriával, Belgiummal, Francia-, Olasz- és Németországgal.

A napokban jegyzékre vett kincsek között található az angol Magna Carta, a kambodzsai népirtás múzeumának archívuma, a Nemzetek Ligája genfi archívuma, Anne Frank naplói, a palesztin menekültek sorsát megörökítő film- és fotóarchívum, az Alfredo Stroessner paraguayi diktátor 35 évnyi uralmának borzalmait dokumentáló archívum, Norman McLaren kanadai animációs filmes archívuma, a Nibelung-ének eredeti példánya. Valamint az itt látható kulturális emlékek: az arab ábécén alapuló jawi-írásmód első, kőbe vésett nyoma Malajziából és az askenázi zsidók 16 ezer kötetes mexikói archívumából való, Argentínában nyomtatott jiddis nyelvű Don Quijiote - ez utóbbi archívum közép-európai anyagai között magyar nyelvűek is vannak.

CSÚCSON A BLACK EYED PEAS Miután a Boom Boom Pow 12 héten át uralta a Billboard Hot 100 elnevezésű kislemezlistáját, most az ezt váltó I Gotta Feeling áll ugyanott már 5 hete, azaz összesen 17 hete a Black Eyed Peas neve díszeleg a csúcson: a hiphop-zenekar ezzel túlszárnyalja a Boyz II Men 16 hétig tartó királyságát - igaz, nekik ez kétszer is sikerült, 1994-ben, illetve 1995-96-ban. Hasonlóan hosszú, 19 hetes periódust ért el a csúcson 2004-ben Usher, akinek Yeah című számát 12 hét után váltotta fel a Burn, ami 7 hétig maradt ott. A két kislemezsikert is tartalmazó ötödik Black Eyed Peas-album, a The E.N.D. természetesen szintén vezeti a listát.

GYÁSZ Meghalt Peter Zadek: a kortárs német színházművészet egyik meghatározó alakja zsidó családban született Berlinben, 1933-ban Angliába menekültek. 1957-ben, a londoni Old Vic színpadán hívta fel magára a figyelmet, majd visszatért Németországba. Dolgozott a hamburgi Deutsches Schauspielhaus és a Berliner Ensemble társulatával, de volt a bécsi Burgtheaternél is. Különösen emlékezetesek Shakespeare-rendezései. 83 éves volt.

"Ha megérem a 85. születésnapomat, amit nem nagyon hiszek, akkor készítenék egy olyan darabot, amit végig fekve lehet előadni" - mondta Regős Pál utolsó interjújában a Parallel kortárs művészeti magazinban - de nem érte meg. A hazai mozgásművészeti szféra pantomimmel és jégrevüvel indult úttörője, a Szkéné Színház egykori művészeti vezetője életének 83. évében elhunyt. Temetése napján, augusztus 12-én kiállítás nyílik emlékére a Szkénében.

90 éves korában elhunyt Merce Cunningham. Mint arról hírt adtunk (Narancs, 2009. július 9.), az amerikai balettművész 1953-ban létrehozott társulata a jelenleg zajló világ körüli turné végeztével feloszlik.

Életének 98. esztendejében elhunyt Püski Sándor: 1935-ben egyetemi jegyzetek sokszorosításával és terjesztésével kezdte pályáját. 1939-ben alapított kiadója, a Magyar Élet a népi írók legfontosabb fórumává vált, 1950-ben államosították. Ezután keramikusként dolgozott. 1962-ben államellenes szervezkedés mondvacsinált vádjával elítélték. Egy évvel később szabadult, majd New Yorkban telepedett le, 1975-ben itt alapította a nevét viselő kiadót, melyet a rendszerváltás után hazahozott.

Figyelmébe ajánljuk