kulthírek

  • .
  • 2009. szeptember 24.

Trafik

AVIVA-DÍJ A magyar művészeti szcénát formáló kontextusteremtő kezdeményezéseik, a történelmi jelképekhez, emlékművekhez kötődő emlékezés és a kollektív identitás jellegzetesen kelet-közép-európai összefüggéseit vizsgáló, de a helyi viszonyrendszeren túlmutató műveik elismeréseképpen a Kis Varsót alkotó Gálik András és Havas Bálint nyerte az idei Aviva Képzőművészeti díjat. A jelöltek műcsarnoki kiállításán megszavaztatott közönség díját Benczúr Emese vehette át. GYÁSZ Rákbetegségben elhunyt Patrick Swayze: az amerikai színész világhírét az 1987-es Dirty Dancing című film egyik főszerepének köszönhette.
57 éves volt.

72 éves korában elhunyt Mary Travers, a 60-as évek protest- és folkmozgalmában népszerű Peter, Paul & Mary trió tagja.

ROTARY-DÍJ: JELÖLTEK A 2009-es Rotary-díj jelöltjei: Takács Zsuzsa: Jaj a győztesnek!; Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél; Boldizsár Ildikó: Királylány születik; Kovács András Ferenc: Sötét tus, néma tinta; Darvasi László: Virágzabálók. Az elismerés hárommillió forinttal jár, a győztes nevét szeptember végén hozzák nyilvánosságra.

UNDERGROUND MÚLT ÉS JELEN Októberben kezdik vetíteni Underground Superstarz címmel Balázs Iván kétórás filmjét, mely koncertfelvételeken és interjúkon keresztül tíz zenekart mutat be: Anselmo Crew, Cabaret Medrano, Eat me!, Ez a divat, Egy Kiss Erzsi Zene, Fókatelep, Kistehén Tánczenekar, Óperentzia, Pop Ivan, Rutkai Bori és a Specko Jedno. Október végén kerül boltokba az előttük járó generáció korábban kiadott, de alig hozzáférhető kiadványaiból, illetve publikálatlan dalaiból összeállított 25 cédés sorozat az 1G Records gondozásában: 2. Műsor, Ági és Fiúk, Ápolók, Balaton, Balkan FouTourist, ef. Zámbó Happy Dead Band, Flash, Kampec Dolores, Kézi-Chopin, Kontroll Csoport, Millenniumi Földalatti Vasútvonal, Trottel, Sexepil, Sziámi, Ugatha Christie, Új Nem, Tudósok, Vidámpark.

K-EURÓPA MÛVÉSZI FORRADALMA NEW YORKBAN November elejétől öt hónapon át tartó rendezvénysorozatot szentel a közép- és kelet-európai rendszerváltás szellemi előkészítésében jeleskedő cseh, szlovák, magyar, német, lengyel, román és szlovén művészi produktumoknak a New York Public Library for the Performing Arts, az előadó-művészetek közkönyvtára az érintett országok kulturális képviseleteinek együttműködésével. A berlini fal lebontásának 20. évfordulójára időzített fesztivál felütéseként november 5-én szimpóziumot tartanak a Columbia Egyetemen. 6-7-8-án Rebel Waltz címmel a vasfüggöny mögötti underground zenéből kap ízelítőt a (Le) Poisson Rouge/La Mama klub közönsége: fellép a cseh Psi Vojaci, a szlovén Pankrti, a román Timpuri Noi, a lengyel Dezerter és a Kontroll Csoport (mely előbb a debreceni Lovardában és a Petőfi Csarnokban hangolódik rá saját 1981-83-as hullámhosszára; az Extremely Hungary című kulturális évadhoz is kapcsolódó New York-i koncertről bővebben az extremelyhungary.org címen).

November 10-én mutatják be a The Wall in My Head: Words and Images from the Fall of the Iron Curtain című antológiát, benne képek, dokumentumok és szövegek a vasfüggöny összeomlását átélt, illetve azóta felnőtt szerzőktől, mint Mircea Cartarescu, Ryszard Kapuscinski, Dubravka Ugresic, Zbigniew Herbert, Vlagyimir Szorokin, Viktor Pelevin és Esterházy Péter. November 16-án lesz az első angol nyelvű k-európai drámaantológia bemutatója, benne Slawomir Mrozáek, Karel Steigerwald, Matei Visüniec és Dusan Jovanovic egy-egy darabja mellett Spiró Györgytől a Csirkefej. 18-án nyílik meg a rendezvénysorozat központi kiállítása, ahol a totalitárius rendszerrel szemben álló, s a politikai, társadalmi változásokat előre jelző színházi, zenei és táncprodukciókat állítja reflektorfénybe a két kurátor, a Public Libraryt képviselő Karen Burke és a New York Egyetem PhD-hallgatója, Szűcs Anikó. A következő estén Beckett, Mrozáek és Havel egyfelvonásosait adják elő a Columbia Egyetem színházában. A Győri Nemzeti Balett január végén, a Joyce Theater színpadán újítja fel sikerdarabjait: itt lesz a Petruska és a Tavaszi áldozat amerikai premierje. Mindez csak ízelítő - a program részletei: performingrevolution.org.

PRECIOUS Januárban a Sundance, májusban Cannes, most pedig Toronto nézői fogadták kegyeikbe az apja által megerőszakolt harlemi tinédzser lány kegyetlenül nehéz sorsáról szóló Precious: Based on the Novel Push by Sapphire című filmet. A cím arra utal, hogy a Precious becenevű lány történetét a Sapphire által írott, Push című regény alapján vitte vászonra Lee Daniels. A kortárs amerikai fekete irodalom legeredetibb költői között emlegetett Sapphire (született Ramona Lofton) első regénye volt 1996-ban a Push, Lee Danielsnek pedig ez a második nagyjátékfilmje. A címszerepet alakító Gabourey Sidibe (képünkön) mellett fontos szerepet játszik benne Lenny Kravitz és Mariah Carey is. A Torontói Fesztiválon a közönség osztja a fődíjat. Tavaly a Gettómilliomos kapta, s meg sem állt az Oscarig - a Precious is befuthatja ugyanezt a pályát.

DIGITALIZÁLANDÓ: ZÁVADA ÉS KASSÁK Závada Pált választotta új tagjának a Digitális Irodalmi Akadémia íróinak testülete. Ez azt jelenti, hogy műveit, életrajzzal, bibliográfiával, s az általa kiválasztott művész készítette portréval teljesen ingyenesen hozzáférhetővé teszik a DIA honlapján, ő maga pedig az 1998-ban alapított Digitális Irodalmi Akadémia 33 élő tagjához hasonlóan havi bruttó 270 ezer forint díjazásban részesül. A szavazás során Závada 14-11 arányban került az erdélyi Szilágyi István elé. Posztumusz tagként Kassák Lajost emelték a digitális akadémikusok jelenleg 71 írót, költőt számláló sorába. A Petőfi Irodalmi Múzeum költségvetéséből fenntartott DIA a múzeum honlapján (pim.hu) keresztül érhető el - idén eddig 150 ezer látogatót regisztráltak.

Figyelmébe ajánljuk