kulthírek

  • .
  • 2010. január 7.

Trafik

GYÁSZ 71 éves korában elhunyt Lehotka Gábor: a 60-as évek elejétől évtizedeken át a legismertebb orgonaművésznek számított hazánkban. Hangversenytermekben, templomokban, lemezeken népszerűsítette az orgonamuzsikát, részt vett új orgonák építésében, s számos orgona-, kórus- és zenekari művet is komponált. Meghalt Szécsényi Ferencné filmvágó.
Fábri Zoltán, Várkonyi Zoltán, Zolnay Pál és mások munkatársaként több mint nyolcvan játékfilm elkészítésében vett részt. A főiskolán filmesek generációi tanulták tőle a szakmát. 81 éves volt.

ÁZSIAI FILMESEK ELISMERÉSE Zhang Yimou életműdíjat vehet át márciusban Hongkongban, az idei ázsiai filmdíjak gálaestjén. A kínai rendező legújabb műve - angol címén A Simple Noodle Story - az amerikai Joel és Ethan Coen 1984-es debütáló filmje, a Blood Simple vígjátéki átdolgozása.

Velencében bejelentették: az idei filmfesztiválon Arany Oroszlán életműdíjjal tüntetik ki a hongkongi sikerei után Amerikában is befutott akciófilm-rendezőt, John Woot.

A CSÚCSON SUSAN BOYLE ÉS A U2 Susan Boyle I Dreamed A Dream című albumát világszerte több mint 6,2 millióan vásárolták meg, s ezzel az egyik brit tehetségshow-ban feltűnt skót énekesnőé 2009 legsikeresebb CD-je. Mögötte Lady Gaga (The Fame Monster: 5,8 millió), a Black Eyed Peas (The E.N.D.: 4,6 millió), Taylor Swift (Fearless: 4,2 millió) és Michael Jackson (Thriller: 4 millió) következik.

A U2 új albuma (No Line On The Horizon) messze nem volt ilyen kelendő, a legtöbb pénzt mégis ők koncertezték össze Észak-Amerikában: 123 millió dollárt. Az írek mögött Bruce Springsteen (94,5 millió), a közösen turnézó Elton John és Billy Joel (88 millió), Britney Spears (82,5 millió) és az AC/DC (77,9 millió) áll a Nielsen SoundScan kimutatása szerint.

CHOPIN ÉVE Világszerte kb. kétezer rendezvénnyel emlékeznek meg Fryderyk Chopin (1810-1849) születésének 200. évfordulójáról, ezek több mint felére Lengyelországban kerül sor. Élete fontosabb európai helyszínein (Varsó, Prága, Bécs, Berlin, Párizs, London) hangversenysorozatokat szentelnek neki és kortársainak. Születése napján, február 22-én kezdődik a varsói ünnepi koncertsorozat, többek közt Ivo Pogorelic, Piotr Anderszewski és Daniel Barenboim vendégszereplésével, az utóbbi február 23-án Budapesten, a MűPában melegít be. Március 1-jén nyílik meg a még tatarozás alatt álló varsói Chopin Múzeum az Okólnik utcai Ostrogski-palotában. A nevét viselő zongoraversenyt a halála hónapjában, októberben rendezik Varsóban - immár 16. alkalommal. A Chopin-turisták számára nyolcnyelvű audio-guide-ot készítettek, a hozzá kötődő varsói helyszíneket megjelölő térképpel (letölthető a chopin2010.um.warszawa.pl honlapról, ahol az évfordulóval kapcsolatos számos egyéb infó is található). Barbara Smolenska-Zielinska Fryderyk Chopin élete és zenéje című kötetét CD-melléklettel jelentette meg az évfordulóra az Európa.

MEGHALT A NAGY LEVINE David Levine, az elmúlt fél évszázad kiemelkedő karikaturistája 1963 és 2007 között több mint 3800 rajzot készített a New York Review of Books számára, de munkái más lapok hasábjain is megjelentek (Esquire, New York Times, Washington Post, Rolling Stone, Sports Illustrated, New Yorker, Time, Newsweek stb.). Karikatúráiból a korszak sajátos közéleti arcképcsarnoka kerekedett ki a szórakoztatóipar, a művészet, az irodalom, a politika, a média és a sport világából. Rajzai közgyűjteményekben is helyet kaptak (Metropolitan Museum of Art, Kongresszusi Könyvtár, vagy az angol National Portrait Gallery). Egyik illusztrációnk önarckép, a másik 1996-ban készült Kádár Jánosról az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából megjelent könyvekről szóló Timothy Garton Ash-cikk illusztrációjaként (lelőhelye a New York Review of Books David Levine-galériája: nybooks.com/gallery). 83 éves volt.

CARAVAGGIO ÉVE Rómában egyik nagy Caravaggio-kiállítás váltja a másikat a festő halálának 400. évfordulója alkalmából: a Galleria Borghesében január 24-ig látható az az ősszel nyílt tárlat, ahol a reneszánsz mester és Francis Bacon (1909-1992) munkáit rendelték egymás mellé, Anna Coliva kurátor szerint a mindkettőjük művészi attitűdjét jellemző érzékiség és az emberi test ábrázolásának a maguk korában forradalmi módja miatt. Az illusztrációnkon látható mű is szerepel az anyagban: a Dávid kezében tartott levágott Góliát-fejben a szakértők szerint Caravaggio saját arcképét festette meg (két verzióban is), afféle kegyelmi kérvényként, mert 1606-ban gyilkosság miatt elítélték. A másik kiállítás február 18-án nyílik a Scuderie Quirinale termeiben, a művész leghíresebb alkotásaival.

GRASS ÉS A STASI Günter Grass im Visier - Die Stasi-Akte címmel márciusban jelenik meg Kai Uwe Schlüter könyve: a rádiós újságíró több mint kétezer oldalnyi Stasi-irat tanulmányozása nyomán írta meg, miként foglalkozott az NDK állambiztonsági szolgálata az íróval. Grass két évvel a Bádogdob megjelenése után, 1961-ben került a kötet címében emlegetett célkeresztbe, amikor nyílt levelet írt a berlini fal felépítése ellen. Ha felolvasásra Kelet-Németországba érkezett, minden lépését követték, s a "Bolzen" ("Szegecs") fedőnevet aggatták rá. Megfigyelése 1989 őszéig tartott. Schlüter a Radio Bremenben is feldolgozta a történetet, a novemberi adás CD-változata is megrendelhető a könyvet kiadó Christoph Links Verlag honlapján. (Illusztrációnkon David Levine Grass-karikatúrája, a New York Review of Books képgalériájából.)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.