kulthírek

  • .
  • 2010. november 4.

Trafik

CSONTVÁRY ISZTAMBULBAN Röviddel a Csontváry-kiállítás megnyitása után, november 4-től a 19. századi orosz festészet klasszikusainak kiállítása látható az isztambuli Pera Múzeumban.
Csontváryért cserébe a modern török festészet remekeit mutatják be a pécsi Papnövelde utcában.

GYÁSZ 83 éves korában elhunyt Harry Mulisch: A merénylet című regénye 1982-es megjelenése óta a Nobel-díj esélyesei között tartották számon a holland írót. A saját családja világháborús traumáira is reflektáló mű (apja a németekkel kollaborált, zsidó származású anyja koncentrációs táborban végezte) mellett magyarul olvasható még tőle A menny felfedezése és a Siegfried: fekete idill.

GRAFIKA 100 A tervezőgrafikai képzés fennállásának 100. évfordulója alkalmából ezzel a címmel nyílik kiállítás november 4-én a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Ponton Galériájában. Egyúttal megjelentettek egy albumot is, mely - Kopek Gábor rektor ajánló sorai szerint - végigvezet a rajzbaktól a byte-ig vezető évszázadon.

DÍJ Az orosz Alekszej Popogrevszkij műve - angol címén How I Ended This Summer - nyerte a Londoni Filmfesztivál fődíját: két férfi hónapokon át egy sarkköri meteorológiai állomáson.

Dráma- és esszéírói munkássága elismeréseként Václav Havel vehette át Prágában az idei Franz Kafka-díjat.

35 induló közül Baráti Kristóf nyerte a moszkvai Paganini-verseny első díját: a 31 éves hegedűművész egy 1703-as Stradivari mesterhegedűn játszik.

Julianna Avgyejeva bizonyult a legjobbnak Varsóban, a XVI. Chopin-zongoraversenyen. 45 év óta a 25 éves orosz zongoraművész a verseny első női nyertese.

SZOMBAT SZALON Antoine Spire író-újságíró és Norbert Engel filozófus, Strasbourg volt polgármester-helyettese vesz részt a Szombat szerkesztői mellett a lap francia számának bemutatóján, a budapesti Francia Intézetben, november 8-án, 19 órakor: Zsidó sorskérdések - Párizsban és Budapesten.

A FOTÓ HÓNAPJA 2004-ben Berlin, Párizs és Bécs összefogásával rendezték meg első ízben az Európai Fotóhónapot, 2006-ban Pozsony, Luxemburg, Moszkva és Róma csatlakozott hozzá. Most, novemberben immár negyedik alkalommal kerül sor a fotográfia legnagyobb szabású fesztiváljára. A kortársak mellett az elődökre is figyelő esemény fő témája a fotográfia és a modernizáció összekapcsolódása, négy kategóriában: élet és életmód (urbanizáció és utcai fotográfia); divatfotó; fotográfia és tudomány; új technikák, új képi világok.

A berlini Collegium Hungaricum a Berlin a la Mode - Stil und Rhythmus einer Stadt című kiállítással vesz részt a rendezvényen: lapunk munkatársa, Németh Dániel fotóit és Lőrincz Ágnes textil- és fényképkollázsait mutatják be november 21-ig. Németh Dániel, az idei Moholy-Nagy László-díj fényképész ösztöndíjasa április és június között Berlinben figyelte meg és rögzítette az utca divatját. Az általa megörökített hétköznapi látványra felelnek a divat fantáziavilágával foglalkozó, erdélyi származású, jelenleg Berlinben élő Lőrincz Ágnes művei.

A bécsi kiállítások az Eyes On gyűjtőcím alatt futnak: száznál több helyszín, több mint ötszáz osztrák és külföldi fotós - a választékból csak szemezgethetünk. A bolgár Borjana Ventzislavova és Mladen Penev a Thomas K. Lang galériában állította ki a kultúrák egymás mellett élésére reflektáló, In The Name Of című sorozatát. A Palais Kabelwerk földszintjén kollázsokból és megrendezett fotográfiákból állították össze a Das Gesetz bin ich oder ich erschie§e dich! (A törvény én vagyok, vagy lelőlek!) című csoportos kiállítást, ennek egyik feltűnő darabja Franziska Wächtler alkotása, a Mein Gockel! (Az én kakasom!).

Budapest ugyan nincs az Európai Fotóhónap hivatalos helyszínei között, de a Magyar Fotóművészek Szövetsége kétévente megrendezett fesztiválja Budapestet is a fotó városává teszi. A közel harminc rendezvényt magába foglaló Fotóhónap Lucien Hervé, azaz a Hódmezővásárhelyen született, 1929-ben Párizsba települt Elkán László (1910-2007) életmű-kiállításával nyílt meg a Szépművészeti Múzeumban. Fia, a Párizsban született Rodolf Hervé (1957-2000) munkái az Országos Széchényi Könyvtárban láthatók. Escher Károly (1890-1966) életmű-kiállítását a Mai Manó Ház, Balla András (1945) tárlatát a Budapest Galéria, Martin Munkácsi, azaz a kolozsvári születésű Munkácsi Márton (1896-1963) kiállítását a Ludwig Múzeum rendezte meg (itt december 8-án jótékonysági fotóárverést is tartanak). Riga szecessziós építészetére a Petőfi Sándor utcai Fugában csodálkozhatunk rá. Több csoportos kiállítást is rendeznek: az Eötvös utca 10-ben nemrég megnyílt E10 galériában a +műhely (Az őstojástól a fekete lyukig), az Akácfa utca 51.-ben található Fogasházban a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (Térfigyelő), a Műcsarnokban pedig Rodcsenko és kortársai (The Age of Optimism) munkái láthatók - utóbbiak csak az Art Fair három napja idején, november 25-28-ig.

PI 3D-BEN Tajvanban bejelentették: Ang Lee, aki 3D-ben varázsolja vászonra Yann Martel magyarul is olvasható Man Booker-díjas regényét, a Pi életét, kiválasztotta címszereplőjét: a 16 éves Pi Patel alakját háromezer jelentkező közül nyerte el egy 18 éves indiai diák, Suraj Sharma, ő tölt majd kétszáz napot az óceánon, hajótöröttként egy-egy zebra, orangután, hiéna és bengáli tigris társaságában.

DAFKE Ez kalózkodás és lopás - így kommentálta az egyiptomi Alaa al-Aswany azt, hogy 2002-es bestsellerét (angol címe: The Yacoubian Building) héberül elérhetővé tette az Izraeli-Palesztin Kutató és Információs Központ. A szerző nem járult hozzá a fordításhoz, azt azonban egy nem hivatásos műfordító mégis elvégezte, a régióban élő népek kulturális közeledésének érdekében tevékenykedő szervezet pedig pdf formátumban közzétette azzal a figyelmeztetéssel, hogy reprodukálása és kereskedelmi célú felhasználása tilos. "Álláspontom nem változott az Izraellel való kapcsolatok normalizálását illetően - idézte az írót az AFP. - Teljességgel ellenzem."

Figyelmébe ajánljuk