kulthírek

  • .
  • 2011. május 26.

Trafik

PHILIP ROTH ELISMERÉSE Philip Roth veheti át a negyedik alkalommal odítélt Man Booker Nemzetközi Díjat: a 60 ezer fonttal dotált elismerést kétévente adják egy-egy - akár angol nyelvű, akár fordításban hozzáférhető - alkotói életmű elismeréseként (nem összetévesztendő az új műveket elismerő, sok évtizedes Man Booker-díjjal). Az eddigi nyertesek: Ismail Kadaré (2005), Chinua Achebe (2007), Alice Munro (2009). GYÁSZ 63 éves korában elhunyt Sós Mária: évtizedeken át dolgozott vágóként, forgatókönyvíróként, rendezőként a Magyar Televízióban, s olyan mozidarabok fűződnek a nevéhez, mint a Boldogtalan kalap (1981) és a Városbújócska (1985), vagy legutóbbi dokumentumfilmje, a Jajgatán (2008). FOLKBEATS: A NYERTESEK Közel egy évvel a verseny meghirdetése után, a törökbálinti döntőn megszületett a Folkbeats első sorozatának végeredménye.
A világzenei kategóriában a Meszecsinka, az autentikus népzenei kategóriában a Magos együttes és Guessous Mesi Mária nyert, megosztva. A döntő résztvevőinek koncertjét a Duna Tv a nyáron, hat részletben sugározza majd.

BURROUGHS ÉS A TÖRÖKÖK Törökországban bíróság elé kell állnia William Burroughs The Soft Machine című könyve kiadójának és fordítójának: a kiadó, Irfan Sanci és a fordító, Süha Sertabiboglu ellen az a vád, hogy az obszcén kifejezéseket is tartalmazó mű közzételével erkölcsi normákat sértettek. Sanci már állt hasonló ügyben bíróság előtt, de decemberben felmentették. Ha elítélik, akár kilenc évet is kaphat.

II. JÁNOS PÁL SZOBRA Vegyes fogadtatásban részesült II. János Pál új emlékműve Rómában. A Termini-pályaudvar előtti téren álló, öt méter magas bronzszobor, Oliviero Rainaldi alkotása ellen az a legfőbb kifogás, hogy olyan, akár egy őrbódé, a boldoggá avatott pápa fejével. Sokan attól tartanak, hogy az oltalmat kínáló "doboz" belsejét szemét borítja majd, netán hajléktalanok költöznek bele.

CANNES, MAGYAROKKAL A nagyvilág számára természetesen nem a magyarokról szólt Cannes, de szereplésünknek mégis helye van a 64. alkalommal megrendezett fesztiválról szóló hírekben. A hivatalos programhoz tartozó filmtervfejlesztő fórum, az Atelier díját Kenyeres Bálint első játékfilmje, a Hier (Tegnap) forgatókönyve nyerte. A három nemzetközi sikerű kisfilm (Zárás, Before Dawn, A repülés története) után a nagypályáján próbálkozó Kenyeres az első magyar, aki ezt a díjat megkapta. A fesztivállal egy időben tartott, de önálló rendezvények közül az 5. ScripTeast forgatókönyv-fejlesztő workshop különdíjjal jutalmazta Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc A parkoló (Car Park) című forgatókönyvét, a Rendezők Kéthete közönsége pedig kedvezően fogadta Till Attila rövidfilmjét, a Csicskát. Cannes-ban harangozták be a jövő szeptemberi indulással elképzelt Budapest International Film Festivalt: a koprodukciók seregszemléje lenne, magánkezdeményezésben - ugyanakkor Szőcs Géza kulturális államtitkár jelenléte jelezte: az állam is támogatja, pillanatnyilag úgy fest, erkölcsileg. Mindeközben idehaza nyilatkozatot adott ki a Magyar Filmművészek Szövetségének Választmánya: számos ok miatt elfogadhatatlannak tartják a szféra állami támogatásának új modelljét, amelyet szakmai szervezetekkel való érdemi egyeztetés nélkül alakítottak ki.

A fesztivál fődíját, az Arany Pálmát az amerikai Terence Malick nyerte The Tree of Life című filmjével, a Nagydíjat megosztották a török Nuri Bilge Ceylan (Bir zamanlar Anadoluda - Volt egyszer egy Anatólia) és a belga Dardenne fivérek, Jean-Pierre és Luc között (Le gamin au vélo), míg a legjobb rendező díját a dán Nicolas Windig Refn kapta (Drive). Bár honfitársa, Lars von Trier egy meggondolatlan náci dumával kizárta magát a tisztes társaságból, filmje, a Melancholia főszereplője révén mégis a győztesek között érezhette magát: Kirsten Dunstot díjazták a legjobb női alakításért, a férfiak között pedig Jean Dujardint, a Michel Hazanavictus rendezte The Artist főszerepében. A rövidfilmesek között az ukrán Marina Vroda nyert (Cross), az Un Certain Regard szekcióban pedig a koreai Kim Ki-Duk (Arirang) és a német Andreas Dresen (Halt auf freier Strecke), megosztva, s díjjal jutalmazták az orosz Andrej Zvjagincev (Elena) és a börtönben lévő iráni Mohammad Rasoulof (Bé Omid é Didar) teljesítményét is.

LEVIATHAN A bibliai tengeri szörny gyomrába képzelhetik magukat a párizsi Grand Palais június 23-ig nyitva tartó kiállításának látogatói, amint a hatalmas acél-üveg kupolateret betöltő 35 méter magas, felfújt műanyag forma belsejébe lépnek. Anish Kapoor Leviathan című alkotása a német Anselm Kiefer (2007), az amerikai Richard Serra (2008) és a francia Christian Boltanski (lásd: Narancs, 2010. január 21.) után a negyedik a Grand Palais helyspecifikus installációinak sorában - a Monumenta bemutatói eddig 150 ezer nézőt vonzottak a Grand Palais-ba. Az 1954-ben, Bombayben született, de a 70-es évek óta Londonban élő szobrászt 2008-ban hívták meg Párizsba, hogy tekintse meg a monumentális teret, és álmodjon oda valamit. Harminc évvel első párizsi kiállítása és számos nemzetközi siker (Turner-díj, az 1990-es Velencei Biennále brit pavilonja, a képünkön látható chicagói Cloud Gate) után tért vissza a francia fővárosba a Leviathannal, amelyet letartóztatásban lévő kínai kollégájának, Ai Weiweinek ajánlott.

AI: MEGVAN A VÁD A kínai hírügynökség közzétette, mivel vádolják az április elején őrizetbe vett Ai Weiweit: a rendőrségi közlemény szerint a képzőművész által irányított cég nagymérvű adóelkerülésben vétkes, ráadásul szándékosan megsemmisítettek elszámolási bizonylatokat is. Letartóztatásban van a vállalat igazgatója és főkönyvelője is. Sokan úgy vélik, a gazdasági bűncselekmény vádja mögött a művész ellenzéki nézeteinek kinyilvánítását bosszulják meg az eljárással a hatóságok.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.