kulthírek

  • .
  • 2011. június 30.

Trafik

GYÁSZ 83 éves korában elhunyt Peter Falk: minden idők egyik legnépszerűbb tévézsarujaként, az ajtóból egy kérdés erejéig mindig visszaforduló Columbo felügyelő megformálójaként 1971-ben jelent meg az NBC műsorán, majd a világ 26 országában, így nálunk is. Négy Emmy-díjat kapott érte.
Előtte kétszer jelölték a legjobb epizodista Oscar-díjára (Murder, Inc., 1960, Pocketful of Miracles, 1961), hírneve csúcsán pedig több filmben is önmagát alakította. (Cikkünket lásd: Adiós, companero!)

BUJU BANTON: 10 ÉV Egy floridai bíróság kokainnal való üzletelés, kokain birtoklása, kábítószer-kereskedelem és egy lőfegyverrel kapcsolatos vádpont alapján tíz évre ítélte a jamaicai reggae-sztárt, a legjobb reggae-album (Before the Dawn) Grammy-díjának idei nyertesét. A kábítószer-ellenes csoport besúgója buktatta le (50 ezer dollárt kapott érte). Buju Banton (sz. Mark Myrie) védekezését, miszerint csak dicsekedett a biznisszel, nem fogadta el a bíróság.

DÍJ A Prágában rendezett 12. Nemzetközi Szcenográfiai Quadriennálén aranyérmet nyert a magyar installáció: Missing címmel Bodza W. Mihály munkásságát mutatta be a B. Nagy Anikó kurátor vezette csapat által tervezett installáció. A cím arra utal, hogy a látvány- és jelmeztervező művész 2010 decemberében, máig ismeretlen körülmények között eltűnt. A fődíjat a brazil installáció nyerte el, Magyarország mellett külön elismerésben részesültek a horvátok, az új-zélandiak, a mexikóiak, a görögök és a lettek is.

AMY WINEHOUSE: LEMONDTA A botrányos belgrádi koncert után még reménykedni lehetett, de néhány nappal később bizonyossá vált: Amy Winehouse ügynöksége az énekesnő összes koncertjét lemondta, így a Sziget Fesztivál is nélkülözni kénytelen a tervezett program egyik legnagyobb sztárját. Lapzártakor a Sziget honlapján még nem közöltek semmit arról, hogy lesz-e valaki helyette, és ha igen, ki.

VILÁGÖRÖKSÉG Hazánkat érintő döntéseket is hoztak az UNESCO Világörökség Bizottsága 35. ülésszakán, Párizsban: tudomásul vették a Tokaj történelmi borvidéke mint kultúrtáj, illetve a budapesti Duna-partok, budai Várnegyed, Andrássy út mint egybefüggő világörökségi helyszín védőzónája megőrzési állapotáról leadott jelentést. Tokajnál leállítottuk a táj védőzónájának számító Szerencs határában tervezett szalmatüzelésű erőmű építési munkálatait - ezt pozitívan fogadták, viszont aggodalmukat fejezték ki a világörökségi helyszínen belül, Szegi közelében tervezett andezitbányával kapcsolatban, és biztatták Magyarországot, ne adjon engedélyt a létesítéséhez, mivel ásványi nyersanyag kutatása és kitermelése nem egyeztethető össze a világörökségi státusszal. Hasonló üzenetet küldtek az V. kerületi Bécsi utcai ingatlanfejlesztéssel kapcsolatban is: megtenni mindent a bontás elkerülése érdekében. Erről és a Hősök terét érintő tervekről további tájékoztatást is kell adnunk. Ugyanakkor üdvözölték, hogy a régi pesti zsidónegyedben csökkent a bontási engedélyek száma, és hogy elvi döntés született a Margitsziget világörökségi védőzónába vételéről.

Új helyeket is fölvettek a világörökség-listára, van közte szudáni sziget, kolumbiai kávétermelő vidék, németországi gyárépület (tervező: Walter Gropius), barbadosi történelmi város, a longobárdok itáliai építészeti öröksége, szenegáli folyódelta, kenyai és kínai tóvidék, ausztráliai tengerpart, japán szigetcsoport, jordániai sivatagi táj, szlovák-ukrán és német erdőség. Most került a listára a képünkön látható japán buddhista templom is.

RÓZSASZÍN TANK PRÁGÁBAN 1991-től kezdve minden június utolsó hétvégéjén a Budapesti Búcsúval ünnepeltük a szovjet hadsereg kivonulását - idén ez elmarad. Prága viszont látványosan emlékeztet a kivonulás 20. évfordulójára: a Károly-hídnál lehorgonyzott pontonra állítottak egy rózsaszínre festett szovjet tankot, amelyet egy ég felé mutató középső ujj tesz teljessé. A második világháborús harci jármű eredetileg egy prágai téren emlékeztetett Csehszlovákia felszabadítására, azonban a Varsói Szerződés 1968-as beavatkozása után az ország megszállásának szimbólumává vált. 1991 áprilisában - amikor már napirenden volt a kivonulás - az akkor még igazán fiatal képzőművész, David Cerny a barátaival befestette rózsaszínűre. Később a katonai múzeumba került, onnan hozták most vissza a belvárosba - ideiglenesen.

"SÍRBA VISZTEK" - A BIZOTTSÁG A MÛCSARNOKBA MEGY E címmel nyílik kiállítás szeptemberben a Műcsarnokban a zenekart egykor alkotó képzőművészek, Wahorn András, feLugossy László, ef. Zámbó István és Bernáth(y) Sándor műveiből, nemzetközi kontextusba helyezvén munkásságukat. Számos eddig publikálatlan kép, film- és hangfelvétel bemutatása mellett angol felirattal kiadják DVD-n a Jégkrémbalettet, továbbá filmvetítéseket és konferenciát is tartanak.

AI WEI WEI SZABAD "vadék ellenében szabadon engedték Ai Wei Weit, miután beismerte az adóelkerülést, amivel megvádolták, és megígérte, hogy befizeti a hátralékot. Az ellenvéleményét korábban bátran kinyilvánító kínai művész ezúttal sem politikai, sem az ügyére vonatkozó nyilatkozatot nem tett a háza előtt várakozó külföldi riportereknek. Pekinget nem hagyhatja el engedély nélkül, és nem is twitterezhet (őrizetbe vétele előtt rendszeresen üzent a külvilágnak). Szabadon bocsátása kapcsán az Amnesty International figyelmeztetett: másokat még fogva tartanak politikai okból.

Ai Wei Wei nyolcvan napig volt bezárva, ügyvéddel nem érintkezhetett. Röviddel azt megelőzően engedték ki, hogy hazánkat is érintő európai körútra indult a kínai miniszterelnök, aki így bizonyára megúszott néhány kínos kérdést. A magyar hatóságok a Tibet ügyében tüntetők látványától is megkímélték: Ven Csia-pao látogatása idejére indoklás nélkül minden tibetit berendeltek szombatra a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba.

Figyelmébe ajánljuk