kulthírek

  • .
  • 2011. augusztus 25.

Trafik

A NORVÉG ÁLDOZATOKÉRT Az oslói Spektrum Arénában zárult Norvégiában a 77 halálos áldozattal járó júliusi vérontást követő gyászhónap. Felolvasták az elhunytak nevét, s az alkalomra kivételesen ismét összeállt a 80-as évek népszerű triója, az A-ha. AZ AFRIKAI ÉHEZőKÉRT A High Tide or Low Tide című 1973-as Bob Marley-dalra komponált, Kevin Macdonald rendezte klippel próbálja felhívni a közvélemény figyelmét az Afrika szarvának nevezett térségben éhező 12 millió ember tragédiájára az I'm Gonna Be Your Friend elnevezésű nemzetközi kampány.
Több mint 150 sztár, köztük Lady Gaga, a U2, Justin Bieber, Jay-Z, a Rolling Stones, Paul McCartney, Sting, David Beckham, Eminem, Rihanna, Annie Lennox, Madonna, Ricky Martin, Lily Allen saját Facebook- és Twitter-oldalain kéri rajongóit: segítsenek. A zenei és internetes vállalkozások közreműködésével zajló kampány akár egymilliárd felhasználót is elérhet, a dal letöltése 1,29 dollárba kerül (imgonnabeyourfriend.org), a bevételt a Save the Children szervezet oszthatja szét élelmiszer, víz és gyógyszer formájában.

A BRIT MÛEMLÉKEKÉRT Korai punkklasszikusokat sorakoztat fel Never Mind The Dovecotes című albumán a National Trust: az elhanyagolt állapotban lévő brit kastélyok és történelmi értékű házak felújításához gyűjtenek pénzt többek között a Sex Pistols, az X-Ray Spex, a Siouxsie & The Banshees, a Jam, a Fall, a Sham 69, a Stiff Little Fingers, a GBH, a Discharge és az Anti-Nowhere League számaival.

GYÁSZ 70 éves korában elhunyt Raoul Ruiz: a chilei filmrendező az 1973-as Pinochet-puccs után menekült el hazájából, azóta Párizsban élt. Szívesen dolgozott irodalmi alapanyagból (Kafka, Hawthorne, Calderón, Shakespeare, Proust), legutóbbi műve, a 19. századi portugál Camilo Castelo Branco írása alapján készült 4,5 órás Mistérios de Lisboa az elmúlt év legjobb francia filmjének Louis Delluc-díját érdemelte ki. (Interjúnk a 48-49. oldalon.)

ARS ELECTRONICA A Tesla Orchestra felvillanyozó előadásával nyílik augusztus 31-én a linzi Ars Elecronica Fesztivál: az amerikai Ian Charmas által 2009-ben alapított társulat minden este fellép, és elektronikus zenére táncoló villámokat varázsol elő a színpad két oldalán álló tekercsekből. De ez csak szórakozás. A szeptember 6-áig tartó rendezvény ezúttal napjaink egyik legkomolyabb tudományos projektjét, az európai együttműködéssel zajló nukleáris kutatóközpontot, a CERN-t helyezi a fókuszba. A tudomány és a művészet érintkezési pontját az ismeretlen megismerésének vágya, a fejlődés igénye, a kísérletező szellem jelöli ki - ehhez kapcsolódik az Ars Electronica és a CERN együttműködésének központi témája, az eredet kutatása, a kezdet megtalálása: Origin - How It All Begins. A linzi kiállítások egyikén a spanyol Alex Posada The Particle című kinetikus szobra a színek, a fény és a forgó mozgás segítségével kapcsolódik a részecskekutatás témájához.

Az Ars Electronica minden évben kiemelten foglalkozik egy-egy művész munkásságával: idén a számítógépes zene, a hangdizájn és a pszichoakusztika terén úttörő jelentőségűnek tartott Sam Auingeré a főszerep. Az 1956-ban, Linzben született zeneszerző művei több koncerten is megszólalnak. 100 000 köbméter mozgó levegő című másfél órás kompozíciójának a linzi Szent Mária-székesegyház, Ausztria legnagyobb terű temploma ad helyet. Auinger mellett közreműködik David Moss (ének) és Hannes Strobl (elektromos bőgő), a műsor részleteit az Ö1 rádióállomás élőben adja.

VELENCE George Clooney The Ides of March című alkotása nyitja és Johnny To Life without Principle című kínai-hongkongi produkciója zárja az augusztus 31. és szeptember 11. között rendezendő 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált: az amerikai elnökválasztási kampány pörgésében, illetve a hongkongi hétköznapokban játszódó történetek egyaránt döntést igénylő erkölcsi kérdések elé állítják hőseiket - és a nézőt. Közöttük és velük együtt összesen 22 nagyjátékfilm szerepel az Arany Oroszlánért zajló versenyben, versenyen kívül 19 (köztük Madonnáé) és további 24 a Horizontok című szekcióban, szintén díjakért versengve. Több mint 2500 film megtekintése után választották ki ezeket - magyar ezúttal nem került közéjük. Versenyben lesz viszont többek között Cristina Comencini, David Cronenberg, Abel Ferrera, William Friedkin, Ann Hui, Steve McQueen, Roman Polanski, Alekszander Szokurov, Todd Solondz új filmje, a jelen mellett pedig visszatekintenek az 1960-78 közötti időszak olasz kísérleti filmjére is. Képeink a Persepolis óta közismert Marjane Satrapi és Vincent Paronnaud francia-belga-német koprodukciójából valók: a Poulet aux prunes eredetileg Satrapi képregényeként jelent meg 2005-ben, a mostani filmváltozat főbb szerepeit Mathieu Amalric, Maria De Medeiros, Golshifteh Farahani, Isabella Rossellini és Chiara Mastroianni alakítja. A téma: mihez kezd 1958-ban Teheránban egy hegedűművész, ha nem tudja pótolni eltörött hangszerét?

Figyelmébe ajánljuk