mi a kotta? - Ember lesz az én kisunokám!

  • .
  • 2010. június 3.

Trafik

Jó néhány hónappal ezelőtt átmeneti búcsút vettünk a Zeneakadémia nagytermétől, s úgy rémlik, a generális felújítás tán még el sem kezdődött igazán, ám most mégis visszatérhetünk egy estére kedvelt koncertszálánkba. Méghozzá egy nem is akármilyen hangverseny erejéig, hiszen pénteken Vashegyi György és az Orfeo Zenekar ezúttal a Debreceni Kodály Kórus együttműködését bírva lát Monteverdi Mária vecsernyéjéhez, azaz a Vespro della Beata Vergine című vokális egyházzenei remekéhez (június 4., fél nyolc).
Mely alkotás egyébiránt kerek évfordulóhoz ér idén nyáron, miután éppen négyszáz éve, 1610 júliusában nyomtatták ki Velencében, ahol - meglehet, részben e műnek is köszönhetően - Monteverdi alig pár évvel később elnyerte élete állását. Ám 1610-ben még nem a Szent Márk-székesegyház kötelékében állt, hanem Mantova hercegének, I. Vincenzo Gonzagának a szolgálatában (képünk mutatja). Mint köztudomású, ez a nagyúr a tizenöt éves háború idején megfordult Magyarországon (s muzsikusát is elhozta Esztergomba), ami nem is oly meglepő, ha tekintetbe vesszük, hogy a Monteverdi mellett Tassót, Rubenst és Galileit is felkaroló mecénás magyar királyi vér, I. Ferdinánd unokája és egyszersmind II. Ulászló, vagy másként Dobzse László dédunokája volt.

Pénteken amúgy egy másik évfordulós koncertet is választhatunk, igaz, szolidabb, kamarazenei kivitelben: az 1960-ban elhunyt két magyar zeneszerző, Weiner Leó és Dohnányi Ernő kompozícióit az Accord Vonósnégyes és társai adják majd a Francia Intézetben (június 4., fél nyolc). S ugyanekkor még egy harmadik választás is kínálkozik, immár kerek évforduló nélkül, hiszen az Olasz Kultúrintézet estjén a tavalyi ünnepelt Händel és a jövőre emlegethető Vivaldi (270 esztendő vajon kereknek bizonyul-e?) műveit váltogatják majd a Liszt Ferenc Kamarazenekar érdemes tagjai (június 4., fél nyolc).

A nyárias-szellős koncertprogram azután szerdán ismét öszszesűrűsödik, amikor a Nagymező utca egyik oldalán a MÁV Szimfonikus Zenekar, míg átellenben a Concerto Budapest lát munkához. Az előbbi együttes műsorának centrumába Beethoven c-moll zongoraversenye kerül - Jandó Jenővel (Operettszínház, június 9., hét óra), az utóbbi hangászkompánia pedig két Mozart-versenyművet állít az est középpontjába: az 1777-es, Jeunehomme melléknévvel emlegetett salzburgi Esz-dúr zongoraversenyt, s a fél évtizeddel később, immár Bécsben komponált C-dúr versenyművet - Alekszej Ljubimov szólójával (Thália, június 9., fél nyolc). S végül ezen az estén tartja nyitóhangversenyét a 10. Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, amelynek programját idén a tágra nyitott Bartók+Európa tematika határozza meg. Ezen az első gálaestén a Pannon Filharmonikusokat bolgár karmester dirigálja majd, s a tavalyi operai Májusünnepen Violettaként megdicsőült román-svájci szoprán, Elena Mosuc egy fiatal barcelonai tenor oldalán vonul be a Miskolci Nemzeti Színház színpadára (június 9., nyolc óra). Másnap aztán megindul a dalműáradat, ám ennek elősorolása már a jövő heti kötelmeink közé számoltatik.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.