mi a kotta? - Ez a szép katalógus

  • .
  • 2010. február 25.

Trafik

"Figyelmes, erotikus fül kell ahhoz, hogy észrevegyük, amikor a nyitányban először sejlik fel számunkra a vágy e könnyű játéka, melyet később oly gazdagon kifejezve, pazar bőségben hallhatunk. Nem tudom hajszálpontosan megmondani, hogy hol van ez a hely, mivel nem vagyok zenei szakértő, ám én csupán szerelmeseknek írok, és ők bizonyára megértenek engem, egyesek közülük jobban is, mint ahogy én megértem magam" - írta Kierkegaard az érzéki-erotikus zsenialitás remekművéről, a Don Giovanniról, s e héten még kétszer nyílik majd módunk a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikálásából és a Fischer Iván intésére belépő szólisták, köztük a két év előtti Cos“ fan tuttéből ismerős Tassis Chrystoyannis és Juliane Banse énekszavából kihallani a vágy könnyű játékát (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, február 26.
és 28., hét óra).

Ám a Don Giovanni mellett Chopin ünneplése is átnyúlik e hétre, mondhatni sőt - lévén, hogy március elsején válik kerekké a bicentenáriumi évforduló. Fryderyk Franciszek Chopin (vagy amint egyes levelekben szerepelt a neve: Szopen) születésnapját köszönti majd Szilasi Alex és a lengyel Filharmonia Pomorska koncertje, roppant kiadós programján a Don Giovanni egy témájára írt variációkkal (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, március 1., fél nyolc). De persze felhangzik majd itt az örök slágerként fungáló Andante spianato és nagy polonéz is, melyet aznap még két másik hangversenyen is elcsíphetünk: Krausz Adrienne és Csordás Klára mezzoszoprán közös márványtermi Chopin-estjén (március 1. hat óra), illetve Hauser Adrienne társasköri koncertjén (március 1., hét óra). Az utóbbi műsorán a Chopint első blikkre, s amúgy éppenséggel a Don Giovanni-változatok apropóján zseninek kikiáltó Schumann zongoradarabjai is szerepelni fognak (a zenetörténet e legendás pillanatáról pár hete Csont András esszéjében is olvashattunk). Aminthogy Baráti Kristóf és Farkas Gábor kamaraestjén is hallhatunk majd a lelkesült némettől egy tételnyi muzsikát, hiszen Brahms és az elfeledett Dietrich mellett ő a szerzője a hegedűművész Joachim József mottóját megzenésítő F-A-E szonátának (MTA Díszterem, március 2., fél nyolc).

E mottóról (Frei aber einsam, azaz szabad, de magányos) pár hónapja már szóltunk, s így koncertkatalógusunkat a heti Mozart- és Haydn-programokkal folytathatjuk, melyek sorából két csütörtöki hangverseny követel külön is említést. Vagyis a Nemzeti Filharmonikusok Jörg Widmann klarinétszólójával kecsegtető estje, melyet az utolsó Haydn-szimfónia, a Londoni melléknevű 104. nyit majd (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, február 25., fél nyolc), valamint a Rohmann Imrét mindkét szerepében, karmesterként és zongoristaként egyaránt felléptető Concerto Budapest-bérleti koncert, melynek műsorát viszont az utolsó előtti, azaz a 103. szimfónia fogja beszegni (Thália Színház, február 25., fél nyolc). S végül essék szó a MÁV Szimfonikus Zenekar keddi programjáról, melynek főszereplője a karmester tisztét betöltő, s hozzá az első részben Mérei Tamás vonója alá kerülő Gordonkaverseny komponistájaként azonosítható Laurent Petitgirard lesz (Operettszínház, március 2., hét óra). Illusztrációnk e héten azt mutatja, honnan is ismerheti a gyakorló tévénéző a francia zene e jó nevű munkását.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.